halkHukuk: herkes için hak,
herkes için hukuk, her zaman adalet

S
Sen
Eşimle boşanma sürecimiz yaklaşık 2 yıldır çekişmeli olarak devam etmektedir. Eşimle bakırköy ruh ve sinir hastahanesinde tanışarak evlendik 5 yıl evli kaldıktan sonra şiddetli geçimsizlik kavga ve tartışma neticesinde ayrılma kararı aldık. Fakat çekişmeli olarak ayrılıyoruz dolayısıyla çocuğun velayetini almak adına çocuğumun velayetini almak için annesinin ruh sağlığının bozuk olduğunu dile getirdim oda aynı şekilde bana aynı tabirde söylemde bulunmuş. Sonrasında hastahaneye sevk etmişler eşimi sağlık raporu almış aynı şekilde bendende istiyor bunu mahkeme ilk tarihte gidemedim mesleğim nedeniyle (tır şoförlüğü yapmaktayım sonra gitmedim diye mahkeme tüm hesaplarıma bloke koymuş maaşımı bile kendi hesabıma yatırttıramıyorum başkasının hesabına yatırtıyorum. Sonra adliyeye gittim bana sevk evrağı verdiler çam sakura hastahanesine gidince heyet için gün verdiler bu ayın 28’ine mesleğim gereği izin alamıyorum sık sık fakat gidip banka hesaplarımı aktif ettirmem gerekiyor çünkü yurtdışına çıkacağım bu sebeple çıkamadım şuanda türkiyede çalışıyorum zar zor izin almaya calısıp gideceğim. Siz değerli üstadlarımdan beni aydınlatmanızı istiyorum hastahane işi 1 günde sonuçlanıyormu direkt banka hesaplarımı rapor sonrası aktif ediyorlarmı? Süreç nasıl işliyor heyet neye bakıyor sordukları sorular nelerdir sizlerden ricam beni bu konuda aydınlatmanız teşekkür ederim şimdiden okuyan herkese.
H
Hukuk Asistanı

Eşinizle çekişmeli bir boşanma sürecinde çocuğun velayeti konusunda annenin ruh sağlığıyla ilgili bir durum ortaya çıkmış ve sağlık raporu alınması gerektiği belirtilmiş. Bu durumda, Türk Medeni Kanunu'nun ilgili maddeleri olan Madde 165 ve Madde 182'ye başvurulabilir.

Madde 165'e göre, eşlerden birinin akıl hastalığı sebebiyle ortak hayatı diğer eş için çekilmez hale gelirse ve hastalığın geçmesine olanak bulunmadığı resmi sağlık kurulu raporuyla tespit edilmişse, bu eş boşanma davası açabilir. Dolayısıyla, eşinizin ruh sağlığıyla ilgili alınan sağlık raporu bu durumda önemli bir delil olabilir ve boşanma davasında dikkate alınabilir.

Madde 182'ye göre ise, mahkeme boşanma veya ayrılığa karar verirken çocuğun velayeti konusunda ana ve babayı dinler ve çocuğun yararını esas alır. Eğer çocuk vesayet altındaysa, vesayet makamının düşüncesi de dikkate alınır. Bu durumda, eşinizin ruh sağlığıyla ilgili durumu çocuğun bakımı ve eğitimi üzerinde etkili olabilir ve velayetin kimde olacağına dair kararda bu durum göz önünde bulundurulabilir.

Sizin durumunuzda, eşinizin ruh sağlığıyla ilgili sağlık raporu için hastaneye gitmeniz ve heyet tarafından yapılacak inceleme sonucunda bir rapor almanız gerekmektedir. Heyet, eşinizin ruh sağlığıyla ilgili durumu değerlendirecek ve raporunu hazırlayacaktır. Bu süreç genellikle bir günde sonuçlanmaz, ancak hastanenin yoğunluğuna ve randevu durumuna bağlı olarak değişebilir.

Rapor sonrası, mahkemede sunulan sağlık raporu ve heyetin değerlendirmesi velayet konusunda etkili olabilir. Heyet, eşinizin ruh sağlığıyla ilgili durumunu, tedavi gerekip gerekmediğini, günlük yaşamını etkileyip etkilemediğini gibi konuları değerlendirir ve raporunda belirtir.

Sonuç olarak, eşinizin ruh sağlığıyla ilgili alınan sağlık raporu ve heyetin vereceği rapor velayet davasında önemli bir delil olacaktır. Heyetin incelemesi sonrasında raporun hazırlanması ve mahkemede sunulması süreci tamamlanacak ve velayet konusunda karar verilmesinde etkili olacaktır.

Net Cevap: Heyetin incelemesi sonrası hazırlayacağı rapor ve mahkemede sunulan sağlık raporu velayet konusunda etkili olacaktır, ancak sürecin tamamlanması ve kararın verilmesi birkaç günü bulabilir. Heyet, eşinizin ruh sağlığıyla ilgili durumunu detaylı bir şekilde değerlendirir ve raporunda belirtir.

İlgili Kanun Maddeleri:

kanun türü: türk medeni kanunu

kanun maddesi: madde 165 - v. akıl hastalığı

kanun: eşlerden biri akıl hastası olup da bu yüzden ortak hayat diğer eş için çekilmez hâle gelirse, hastalığın geçmesine olanak bulunmadığı resmî sağlık kurulu raporuyla tespit edilmek koşuluyla bu eş boşanma davası açabilir.

kanun türü: türk medeni kanunu

kanun maddesi: madde 182 - 1. hâkimin takdir yetkisi

kanun: mahkeme boşanma veya ayrılığa karar verirken, olanak bulundukça ana ve babayı dinledikten ve çocuk vesayet altında ise vasinin ve vesayet makamının düşüncesini aldıktan sonra, ana ve babanın haklarını ve çocuk ile olan kişisel ilişkilerini düzenler. velâyetin kullanılması kendisine verilmeyen eşin çocuk ile kişisel ilişkisinin düzenlenmesinde, çocuğun özellikle sağlık, eğitim ve ahlâk bakımından yararları esas tutulur. bu eş, çocuğun bakım ve eğitim giderlerine gücü oranında katılmak zorundadır. hâkim, istem hâlinde irat biçiminde ödenmesine karar verilen bu giderlerin gelecek yıllarda tarafların sosyal ve ekonomik durumlarına göre ne miktarda ödeneceğini karara bağlayabilir.

kanun türü: türk medeni kanunu

kanun maddesi: madde 436 - i. genel olarak

kanun: koruma amacıyla özgürlüğün kısıtlanması, aşağıdaki kurallar saklı kalmak üzere, hukuk usulü muhakemeleri kanununa tâbidir: 1. karar verilirken ilgilinin bunun sebepleri hakkında bilgilendirilmesi ve karara karşı denetim makamına itiraz edebileceğine yazılı olarak dikkatinin çekilmesi zorunludur. 2. bir kuruma yerleştirilen kişiye, alıkonulma kararına veya kurumdan çıkarılma isteminin reddine karşı en geç on gün içinde denetim makamına itiraz edebileceği derhal yazılı olarak bildirilir. 3. mahkeme kararını gerektiren her istem, gecikmeksizin yetkili hâkime ulaştırılır. 4. yerleştirme kararı veren vesayet makamı veya hâkim durumun özelliklerine göre bu istemin görüşülmesini erteleyebilir. 5. akıl hastalığı, akıl zayıflığı, alkol veya uyuşturucu madde bağımlılığı, ağır tehlike arzeden bulaşıcı hastalığı olanlar hakkında, ancak resmî sağlık kurulu raporu alındıktan sonra karar verilebilir. vesayet makamının daha önceden bilirkişiye başvurmuş olması hâlinde denetim makamı bundan vazgeçebilir.

kanun türü: türk medeni kanunu

kanun maddesi: madde 474 - 2. akıl hastalığı veya akıl zayıflığında

kanun: akıl hastalığı veya akıl zayıflığı yüzünden kısıtlanmış olan kişi üzerindeki vesayetin kaldırılmasına, ancak kısıtlama sebebinin ortadan kalkmış olduğunun resmî sağlık kurulu raporu ile belirlenmesi hâlinde karar verilebilir.