halkHukuk: herkes için hak,
herkes için hukuk, her zaman adalet

S
Sen
İyi günler eşimle iki yıl önce beni aldattığında şüphelenerek kardeşinin kocası ile tartışmalar yaşamaya başladım ailesine yansıdı olay mahkemeye vermediler barıştık yanlış anlamışım dedim vs . İki yıl sonra ara ara tartışmalar oldu bununla ilgili hem iyi davranmaya çalıştım ama kendisi sürekli şiddet uyguladı durduk yere kavga çıkardı aileme kötü davranmaya başladı yanıma gelmedi sürekli beni ittirdi herşey yoluna girmeye başladı 3. Çocuk yapalım mı dedim senden çocuğum olsun istemiyorum dedi spiral taktırdı. En sonunda bir sabah 16 saat mesaiden sonra işten geldim sabah herşey normalken kavga çıkardı gene beni tahrik etti 16 yıldır evliyim karıma bir kere vurmadım . Beni darp etmesi üzerine kendisine hakaret ettim küfür ettim. Beni uyutmadı tekrar kavgaya devam etti ailesini aradı eve gelmeden ben gittim hastahaneye darp raporu için sonra dedim akşam olsun hele beni eve çağırdılar konuştuk biraz ama benraber evden çıktık onlar avukata gittiler ben hastahaneye gittim darp raporu aldım 15 gün tehdit ve hakaretten uzaklaştırma aldılar bana . Bende sonrasnda ifade verdim ilene koyuldu . Uzaklaştırma bitince ne olcak ben dönebilecekmiyim eşimle ne yapmalıyım benim darp raporu için kamu dava açıyor zaten dediler kadın erkek farketmiyor çok bitik durumdayım kötü durumdayım iyi günler
H
Hukuk Asistanı

Eşinizden şiddet gördüğünüz ve darp raporu aldığınız durumda, Türk Medeni Kanunu'nun ilgili maddeleri doğrultusunda hareket edebilirsiniz.

Türk Medeni Kanunu'nun 165. maddesine göre, eşlerden biri akıl hastası olup da bu yüzden ortak hayat diğer eş için çekilmez hâle gelirse, hastalığın geçmesine olanak bulunmadığı resmî sağlık kurulu raporuyla tespit edilmek koşuluyla bu eş boşanma davası açabilir. Benzer şekilde, eşinizin size şiddet uygulaması durumunda da bu maddeye dayanarak boşanma davası açabilirsiniz.

Ayrıca, Türk Medeni Kanunu'nun 166. maddesine göre, evlilik birliğinin sarsılması durumunda eşlerden her biri boşanma davası açabilir. Eşinizin size şiddet uygulaması ve evlilik birliğinin temelinden sarsılması durumunda, boşanma davası açabilir ve mahkemeden boşanma kararı talep edebilirsiniz.

Aldığınız darp raporu ve uzaklaştırma kararı da eşinizin size şiddet uyguladığını kanıtlar niteliktedir. Uzaklaştırma kararının bitmesi durumunda eşinizle ilgili koruma tedbirleri için mahkemeye başvurabilir ve gerekli önlemleri alabilirsiniz.

Sonuç olarak, eşinizden şiddet gördüğünüz ve darp raporu aldığınız durumda, boşanma davası açabilir ve mahkemeden boşanma kararı talep edebilirsiniz. Ayrıca, eşinizle ilgili koruma tedbirleri için mahkemeye başvurabilir ve hukuki destek alabilirsiniz.

Net Cevap: Eşinizden şiddet gördüğünüz ve darp raporu aldığınız durumda boşanma davası açabilir ve mahkemeden boşanma kararı talep edebilirsiniz.

İlgili kanun maddeleri: TMK 165. - TMK 166.

İlgili Kanun Maddeleri:

kanun türü: türk medeni kanunu

kanun maddesi: madde 162 - ii. hayata kast, pek kötü veya onur kırıcı davranış

kanun: eşlerden her biri diğeri tarafından hayatına kastedilmesi veya kendisine pek kötü davranılması ya da ağır derecede onur kırıcı bir davranışta bulunulması sebebiyle boşanma davası açabilir. davaya hakkı olan eşin boşanma sebebini öğrenmesinden başlayarak altı ay ve her hâlde bu sebebin doğumunun üzerinden beş yıl geçmekle dava hakkı düşer. affeden tarafın dava hakkı yoktur.

kanun türü: türk medeni kanunu

kanun maddesi: madde 165 - v. akıl hastalığı

kanun: eşlerden biri akıl hastası olup da bu yüzden ortak hayat diğer eş için çekilmez hâle gelirse, hastalığın geçmesine olanak bulunmadığı resmî sağlık kurulu raporuyla tespit edilmek koşuluyla bu eş boşanma davası açabilir.

kanun türü: türk medeni kanunu

kanun maddesi: madde 197 - iii. birlikte yaşamaya ara verilmesi

kanun: eşlerden biri, ortak hayat sebebiyle kişiliği, ekonomik güvenliği veya ailenin huzuru ciddî biçimde tehlikeye düştüğü sürece ayrı yaşama hakkına sahiptir. birlikte yaşamaya ara verilmesi haklı bir sebebe dayanıyorsa hâkim, eşlerden birinin istemi üzerine birinin diğerine yapacağı parasal katkıya, konut ve ev eşyasından yararlanmaya ve eşlerin mallarının yönetimine ilişkin önlemleri alır. eşlerden biri, haklı bir sebep olmaksızın diğerinin birlikte yaşamaktan kaçınması veya ortak hayatın başka bir sebeple olanaksız hâle gelmesi üzerine de yukarıdaki istemlerde bulunabilir. eşlerin ergin olmayan çocukları varsa hâkim, ana ve baba ile çocuklar arasındaki ilişkileri düzenleyen hükümlere göre gereken önlemleri alır.

kanun türü: türk medeni kanunu

kanun maddesi: madde 166 - vi. evlilik birliğinin sarsılması

kanun: evlilik birliği, ortak hayatı sürdürmeleri kendilerinden beklenmeyecek derecede temelinden sarsılmış olursa, eşlerden her biri boşanma davası açabilir. yukarıdaki fıkrada belirtilen hâllerde, davacının kusuru daha ağır ise, davalının açılan davaya itiraz hakkı vardır. bununla beraber bu itiraz, hakkın kötüye kullanılması niteliğinde ise ve evlilik birliğinin devamında davalı ve çocuklar bakımından korunmaya değer bir yarar kalmamışsa, boşanmaya karar verilebilir. evlilik en az bir yıl sürmüş ise, eşlerin birlikte başvurması ya da bir eşin diğerinin davasını kabul etmesi hâlinde, evlilik birliği temelinden sarsılmış sayılır. bu hâlde boşanma kararı verilebilmesi için, hâkimin tarafları bizzat dinleyerek iradelerinin serbestçe açıklandığına kanaat getirmesi ve boşanmanın malî sonuçları ile çocukların durumu hususunda taraflarca kabul edilecek düzenlemeyi uygun bulması şarttır. hâkim, tarafların ve çocukların menfaatlerini göz önünde tutarak bu anlaşmada gerekli gördüğü değişiklikleri yapabilir. bu değişikliklerin taraflarca da kabulü hâlinde boşanmaya hükmolunur. bu hâlde tarafların ikrarlarının hâkimi bağlamayacağı hükme uygulanmaz. boşanma sebeplerinden herhangi biriyle açılmış bulunan davanın reddine karar verilmesi ve bu kararın kesinleştiği tarihten başlayarak üç yıl geçmesi hâlinde, her ne sebeple olursa olsun ortak hayat yeniden kurulamamışsa evlilik birliği temelden sarsılmış sayılır ve eşlerden birinin istemi üzerine boşanmaya karar verilir.