İlgili Kanun Maddeleri:
kanun türü: türk medeni kanunu
kanun maddesi: madde 303 - iii. hak düşürücü süreler
kanun: babalık davası, çocuğun doğumundan önce veya sonra açılabilir. ananın dava hakkı, doğumdan başlayarak bir yıl geçmekle düşer. (iptal ikinci fıkra: anayasa mahkemesi’nin 27/10/2011 tarihli ve e.: 2010/71, k.: 2011/143 sayılı kararı ile.) (*) çocuk ile başka bir erkek arasında soybağı ilişkisi varsa, bir yıllık süre bu ilişkinin ortadan kalktığı tarihte işlemeye başlar. bir yıllık süre geçtikten sonra gecikmeyi haklı kılan sebepler varsa, sebebin ortadan kalkmasından başlayarak bir ay içinde dava açılabilir. (**) _______________________ (*) bu karar resmi gazete’de yayımlandığı 7/2/2012 tarihinden başlayarak bir yıl sonra yürürlüğe girmiştir. (**) bu fıkra; anayasa mahkemesi’nin 15/3/2012 tarihli ve e.: 2011/116, k.: 2012/39 sayılı kararı ile “çocuk” yönünden iptal edilmiş olup, kararın resmi gazete’de yayımlandığı 21/7/2012 tarihinden başlayarak bir yıl sonra yürürlüğe girmesi hüküm altına alınmıştır.
kanun türü: türk medeni kanunu
kanun maddesi: madde 285 - a. babalık karinesi
kanun: evlilik devam ederken veya evliliğin sona ermesinden başlayarak üçyüz gün içinde doğan çocuğun babası kocadır. bu süre geçtikten sonra doğan çocuğun kocaya bağlanması, ananın evlilik sırasında gebe kaldığının ispatıyla mümkündür. kocanın gaipliğine karar verilmesi hâlinde üçyüz günlük süre, ölüm tehlikesi veya son haber tarihinden işlemeye başlar.
kanun türü: türk medeni kanunu
kanun maddesi: madde 294 - iii. itiraz ve iptal
kanun: ana ve babanın yasal mirasçıları, çocuk ve cumhuriyet savcısı sonradan evlenme yoluyla soybağının kurulmasına itiraz edebilirler. itiraz eden, kocanın baba olmadığını ispatla yükümlüdür. çocuğun altsoyu da, çocuğun ölmüş ya da ayırt etme gücünü sürekli olarak kaybetmiş olması hâlinde itiraz hakkına sahiptir. tanımanın iptaline ilişkin hükümler kıyas yoluyla uygulanır.
kanun türü: türk medeni kanunu
kanun maddesi: madde 353 - ii. evlilik sona erince
kanun: evlilik sona erince velâyet kendisinde kalan eş, hâkime çocuğun malvarlığının dökümünü gösteren bir defter vermek ve bu malvarlığında veya yapılan yatırımlarda gerçekleşen önemli değişiklikleri bildirmek zorundadır.