halkHukuk: herkes için hak,
herkes için hukuk, her zaman adalet

S
Sen
ski Eşimle 2023 Kasım ayında anlaşmalı olarak boşandık. Anlaşmada ev eşyaları tamamen ona kaldı. Kişisel eşyalarımı aldım cocuk için 1500 TL nafakada anlaştık. Her Ayin 1 Ve 3. Haftasi çocukla görüşmek için anlastik Karar kesinlestikten sonra eski eşim olacak şahıs çocuk ile benim aramda uzaklaştırma kararı aldı ve her ay karari uzatmaktadir. Uzatma kararina itirazım reddedilmektedir. Çocuğum ile uzaklastirma kararı olduğu için adli destek birimi de görüş için birşey yapamamaktadir. Bir kararda çocukla her ayın 1. Ve 3. Haftasi gorusebilecegim yazarken uzaklaştırma kararı ilede gorusemezsin deniliyor. Hangi karara uyacagim. Eski eşim böyle kadına verilen haklari art niyetli olarak mi kullanacak ben çocuğumla ne zaman gorusebilecegim hangi yolu izleyecegim. Yardımcı olurmusunuz
H
Hukuk Asistanı

Boşanma sonrasında çocukla görüşme düzenlemesi ve uzaklaştırma kararı konusunda yaşadığınız sorunlarla ilgili olarak Türk Medeni Kanunu'nun ilgili maddeleri şunlardır:

Türk Medeni Kanunu'nun 182. maddesine göre, mahkeme boşanma veya ayrılığa karar verirken, ana ve babayı dinledikten ve çocuk vesayet altında ise vasinin ve vesayet makamının düşüncesini aldıktan sonra, ana ve babanın haklarını ve çocuk ile olan kişisel ilişkilerini düzenler. Bu durumda, çocuğun sağlık, eğitim ve ahlak bakımından yararları esas tutulmalıdır. Eşler arasında yapılan anlaşmada belirtilen çocukla görüşme düzenlemesi mahkeme kararına uyulması gereken bir husustur.

Türk Medeni Kanunu'nun 254. maddesine göre, evliliğin iptal veya boşanma kararıyla sona erdirilmesi halinde, ailenin ortak kullanımına özgülenmiş ve eşler arasında eşit olarak paylaşma konusu olan konutta kalmaya ve ev eşyasını kullanmaya hangisinin devam edeceği konusunda eşler anlaşabilirler. Ancak, eşlerin anlaşamaması halinde hâkim, hakkaniyet gerektiriyorsa olayın özelliklerini, eşlerin ekonomik ve sosyal durumlarını ve varsa çocukların menfaatlerini göz önünde bulundurarak karar verecektir.

Eski eşinizin çocukla görüşme düzenlemesiyle ilgili olarak aldığı uzaklaştırma kararı ve adli destek biriminin görüş verememesi durumunda, mahkemeye başvurarak durumu ve yaşadığınız sorunu anlatmanız ve çözüm talep etmeniz gerekmektedir. Mahkeme, çocuğun yararını gözeterek ve tarafların durumunu dikkate alarak yeni bir karar verebilir.

Sonuç olarak, çocukla görüşme düzenlemesi konusunda mahkeme kararına ve yapılan anlaşmaya uyulması gerektiği, ancak eşinizin art niyetli davranışları durumunda mahkemeye başvurarak durumu bildirmeniz ve çözüm talep etmeniz önemlidir. Çocuğun en iyi şekilde korunması ve çıkarlarının gözetilmesi için gerekli adımları atmanız önemlidir.İlgili kanun maddeleri: TMK 182. - TMK 254.

İlgili Kanun Maddeleri:

kanun türü: türk medeni kanunu

kanun maddesi: madde 182 - 1. hâkimin takdir yetkisi

kanun: mahkeme boşanma veya ayrılığa karar verirken, olanak bulundukça ana ve babayı dinledikten ve çocuk vesayet altında ise vasinin ve vesayet makamının düşüncesini aldıktan sonra, ana ve babanın haklarını ve çocuk ile olan kişisel ilişkilerini düzenler. velâyetin kullanılması kendisine verilmeyen eşin çocuk ile kişisel ilişkisinin düzenlenmesinde, çocuğun özellikle sağlık, eğitim ve ahlâk bakımından yararları esas tutulur. bu eş, çocuğun bakım ve eğitim giderlerine gücü oranında katılmak zorundadır. hâkim, istem hâlinde irat biçiminde ödenmesine karar verilen bu giderlerin gelecek yıllarda tarafların sosyal ve ekonomik durumlarına göre ne miktarda ödeneceğini karara bağlayabilir.

kanun türü: türk medeni kanunu

kanun maddesi: madde 254 - 1. iptal veya boşanma hâlinde

kanun: evliliğin iptal veya boşanma kararıyla sona erdirilmesi hâlinde, ailenin ortak kullanımına özgülenmiş ve eşler arasında eşit olarak paylaşma konusu olan konutta kalmaya ve ev eşyasını kullanmaya hangisinin devam edeceği konusunda eşler anlaşabilirler. konutta kalma hakkını elde eden eş, bu hakkın tapu kütüğüne şerh edilmesini isteyebilir. eşlerin aile konutunda kimin kalmaya ve ev eşyasını kimin kullanmaya devam edeceği konusunda anlaşamamaları hâlinde, hakkaniyet gerektiriyorsa hâkim, olayın özelliklerini, eşlerin ekonomik ve sosyal durumlarını ve varsa çocukların menfaatlerini göz önünde bulundurarak bu hakka hangisinin sahip olacağına iptal veya boşanma kararıyla birlikte re’sen karar verir; bu kararında kalma ve kullanma süresini belirleyerek tapu kütüğüne şerhi için tapu memurluğuna bildirir. hâkim aksine karar vermedikçe hak, belirlenen sürenin bitiminde kendiliğinden sona erer. ancak, bu süre sona ermeden yararlanan tarafın durumunda değişiklik olması hâlinde, diğer taraf hâkimden, kararın gözden geçirilmesini isteyebilir. eşler konutta kira ile oturuyorlarsa hâkim, gerektiğinde konutta kiracı sıfatı taşımayan eşin kalmasına karar verebilir. bu durumda, kiralayanın sözleşmeden doğan haklarını güvenceye almak için gerekli düzenleme yapılmasına iptal veya boşanma kararıyla birlikte re’sen karar verilir.

kanun türü: türk medeni kanunu

kanun maddesi: madde 353 - ii. evlilik sona erince

kanun: evlilik sona erince velâyet kendisinde kalan eş, hâkime çocuğun malvarlığının dökümünü gösteren bir defter vermek ve bu malvarlığında veya yapılan yatırımlarda gerçekleşen önemli değişiklikleri bildirmek zorundadır.

kanun türü: türk medeni kanunu

kanun maddesi: madde 228 - 1. kişisel malların ve edinilmiş malların ayrılması

kanun: eşlerin kişisel malları ile edinilmiş malları, mal rejiminin sona ermesi anındaki durumlarına göre ayrılır. eşlerden birine sosyal güvenlik veya sosyal yardım kurumlarınca yapılmış olan toptan ödemeler veya iş gücünün kaybı dolayısıyla ödenmiş olan tazminat, toptan ödeme veya tazminat yerine ilgili sosyal güvenlik veya sosyal yardım kurumunca uygulanan usule göre ömür boyunca irat bağlanmış olsaydı, mal rejiminin sona erdiği tarihte bundan sonraki döneme ait iradın peşin sermayeye çevrilmiş değeri ne olacak idiyse, tasfiyede o miktarda kişisel mal olarak hesaba katılır.