halkHukuk: herkes için hak,
herkes için hukuk, her zaman adalet

S
Sen
evimde kıracı var çıkmasını istiorum
H
Hukuk Asistanı

Evde kiracı bulundurduğunuz durumda, kiracının çıkartılması için Türk Medeni Kanunu'nun ilgili maddelerine başvurabilirsiniz.

Türk Medeni Kanunu'nun 368. maddesine göre, birlikte yaşayan kimseler evin düzenine tâbidir. Bu düzenin kuruluşunda ev halkından her birinin yararı adil biçimde gözetilir. Ev halkının her biri, özellikle öğrenimi, eğitimi, dinî inançları, meslek ve sanatı için gerekli özgürlükten yararlanır. Ev başkanı, birlikte yaşayanların evdeki eşyasını özenle korumak ve güvenlik altında bulundurmakla yükümlüdür.

Kiracının çıkartılması durumunda, Türk Medeni Kanunu'nun 696. maddesi devreye girebilir. Bu maddeye göre, paydaşın çıkarılması durumunda mahkeme kararıyla paydaşlıktan çıkarılabilir. Kiracının evden çıkarılması için de benzer şekilde mahkeme kararı gerekebilir.

Ayrıca, Türk Medeni Kanunu'nun 785. maddesine göre, lehine irtifak kurulan taşınmaz için bu hakkın sağladığı hiçbir yarar kalmamışsa, yüklü taşınmazın maliki bu hakkın terkinini isteyebilir. Yani, kiracının evden çıkarılması için kiracının haklarıyla ilgili durum da göz önünde bulundurulmalıdır.

Sonuç olarak, kiracının evden çıkarılması durumunda Türk Medeni Kanunu'nun ilgili maddeleri ve mahkeme kararları dikkate alınmalıdır. Kiracının çıkarılması için mahkeme kararı gerekebileceği gibi, kiracının hakları da göz önünde bulundurulmalıdır.

Net Cevap: Kiracının evden çıkarılması durumunda, Türk Medeni Kanunu'nun ilgili maddeleri ve mahkeme kararları dikkate alınmalıdır. Kiracının çıkarılması için mahkeme kararı gerekebileceği gibi, kiracının hakları da göz önünde bulundurulmalıdır. - Net Cevap

İlgili kanun maddeleri: TMK 368. - TMK 696. - TMK 785.

İlgili Kanun Maddeleri:

kanun türü: türk medeni kanunu

kanun maddesi: madde 696 - a. paydaşın çıkarılması

kanun: kendi tutum ve davranışlarıyla veya malın kullanılmasını bıraktığı ya da fiillerinden sorumlu olduğu kişilerin tutum ve davranışlarıyla diğer paydaşların tamamına veya bir kısmına karşı olan yükümlülüklerini ağır biçimde çiğneyen paydaş, bu yüzden onlar için paylı mülkiyet ilişkisinin devamını çekilmez hâle getirmişse, mahkeme kararıyla paydaşlıktan çıkarılabilir. davanın açılması, aksi kararlaştırılmış olmadıkça, pay ve paydaş çoğunluğuyla karar verilmesine bağlıdır. hâkim, çıkarma istemini haklı gördüğü takdirde, çıkarılacak paydaşın payını karşılayacak kısmı maldan ayırmaya olanak varsa, bu ayırmayı yaparak ayrılan parçanın paylı mülkiyetten çıkarılana özgülenmesine karar verir. aynen ayrılmasına olanak bulunmayan maldaki payın dava tarihindeki değeriyle kendilerine devrini isteyen paydaş veya paydaşlar bu istemlerini paydaşlıktan çıkarma istemi ile birlikte ileri sürmek zorundadırlar. hâkim, hüküm vermeden önce re’sen belirleyeceği uygun bir süre içinde pay değerinin ödenmesine veya tevdiine karar verir. davanın kabulü hâlinde payın istemde bulunan adına tesciline hükmolunur. payı karşılayacak kısım maldan aynen ayrılamaz ve bu payı isteyen paydaş da bulunmazsa hâkim, davalıya payını devretmesi için bir süre belirler ve bu süre içinde devredilmeyen payın açık artırmayla satışına karar verir. satış kararı, cebrî icra yoluyla paraya çevirmeye ilişkin hükümler uyarınca yerine getirilir.

kanun türü: türk medeni kanunu

kanun maddesi: madde 785 - 3. mahkeme kararı

kanun: lehine irtifak kurulan taşınmaz için bu hakkın sağladığı hiç bir yarar kalmamışsa, yüklü taşınmazın maliki bu hakkın terkinini isteyebilir. yüküne oranla çok az yarar sağlayan bir irtifak hakkının, bedel karşılığında kısmen veya tamamen terkini istenebilir.

kanun türü: türk medeni kanunu

kanun maddesi: madde 722 - a. mülkiyet ilişkisi

kanun: bir kimse kendi arazisindeki yapıda başkasının malzemesini ya da başkasının arazisindeki yapıda kendisinin veya bir başkasının malzemesini kullanırsa, bu malzeme arazinin bütünleyici parçası olur. ancak, sahibinin rızası olmaksızın kullanılmış olan malzemenin sökülmesi aşırı zarara yol açmayacaksa, malzeme sahibi, gideri yapıyı yaptırana ait olmak üzere bunların sökülüp kendisine verilmesini isteyebilir. aynı koşullar altında arazinin maliki de, rızası olmaksızın yapılan yapıda kullanılan malzemenin, gideri yapıyı yaptırana ait olmak üzere sökülüp kaldırılmasını isteyebilir.

kanun türü: türk medeni kanunu

kanun maddesi: madde 368 - i. ev düzeni ve gözetim

kanun: birlikte yaşayan kimseler evin düzenine tâbidir. bu düzenin kuruluşunda ev halkından her birinin yararı adil biçimde gözetilir. ev halkının her biri, özellikle öğrenimi, eğitimi, dinî inançları, meslek ve sanatı için gerekli özgürlükten yararlanır. ev başkanı, birlikte yaşayanların evdeki eşyasını özenle korumak ve güvenlik altında bulundurmakla yükümlüdür.