halkHukuk: herkes için hak,
herkes için hukuk, her zaman adalet

S
Sen
Merhaba evime hacze geldiklerinde bazı eşyaları yediemin olarak bana bıraktılar. Tutanağa yazılan bulaşık mak. Yerine yenisini alacağım ne yapmam lazım. Eskisini atabilir miyim?
H
Hukuk Asistanı

Evime hacze gelen eşyalar yediemin olarak size bırakıldığında tutanağa geçirilen eşyalar arasında bulaşık makinesi de bulunmaktadır. Türk Borçlar Kanunu'nun 373. maddesine göre, kiralanan teslim edilirken tutanağa geçirilmiş olan eşyalara değer biçilmişse kiracı, kira sözleşmesi sona erince, bunları özdeş tür ve değerde olmak üzere geri vermekle veya değer eksikliklerini gidermekle yükümlüdür. Dolayısıyla, bulaşık makinesinin yerine yenisini almanız gerekmektedir.

Ancak, bulaşık makinesini değiştirmek istediğinizde eski makineyi atma konusunda dikkatli olmalısınız. Türk Borçlar Kanunu'nun 372. maddesine göre, kira süresinin bitiminde kiracı, kiralananı, tutanağa geçirilmiş olan bütün eşyalarla birlikte ve bulundukları durumda geri vermekle yükümlüdür. Kiracı, iyi işletilme durumunda kaçınılabilecek olan değer eksiklikleri için tazminat ödemekle yükümlüdür. Bu nedenle, eski bulaşık makinesini atmadan önce, tutanağa geçirilen eşyaların durumunu ve bulaşık makinesinin değerini göz önünde bulundurarak hareket etmelisiniz.

Sonuç olarak, bulaşık makinesinin yerine yenisini almanız gerekmektedir ancak eski makineyi atmadan önce, kira sözleşmesinde belirtilen tutanağa geçirilen eşyaların durumunu ve değerini dikkate alarak hareket etmelisiniz.

Net Cevap: Bulaşık makinesinin yerine yenisini almanız gerekmektedir, ancak eski makineyi atmadan önce tutanağa geçirilen eşyaların durumunu ve değerini göz önünde bulundurmalısınız.

İlgili Kanun Maddeleri: TBK Madde 373, TBK Madde 372

İlgili Kanun Maddeleri:

kanun türü: türk borçlar kanunu

kanun maddesi: madde 373 - 2. tutanağa geçirilmiş eşya

kanun: kiralanan teslim edilirken tutanağa geçirilmiş olan eşyalara değer biçilmişse kiracı, kira sözleşmesi sona erince, bunları özdeş tür ve değerde olmak üzere geri vermekle veya değer eksikliklerini gidermekle yükümlüdür. kiracı, kiraya verenin kusurunu ya da mücbir sebebin varlığını ispat ederek geri vermekten veya tazminat ödemekten kurtulabilir.  kiracı, kendisinin yaptığı masraflardan veya emeğinden doğan değer artışı için tazminat isteyebilir.

kanun türü: türk borçlar kanunu

kanun maddesi: madde 372 - 1. geri verme

kanun: kira süresinin bitiminde kiracı, kiralananı, tutanağa geçirilmiş olan bütün eşyalarla birlikte ve bulundukları durumda geri vermekle yükümlüdür. kiracı, iyi işletilme durumunda kaçınılabilecek olan değer eksiklikleri için tazminat ödemekle yükümlüdür. kiracı, kiralanana göstermekle yükümlü olduğu özen çerçevesinde meydana gelen değer artışları için tazminat isteyemez.

kanun türü: türk borçlar kanunu

kanun maddesi: madde 375 - 4. saman, gübre ve benzerleri

kanun: kiralananı geri veren kiracı, düzenli bir işletmenin gerektirdiği oranda, son yılın samanlarını, hayvan yataklarını, kuru ot ve gübrelerini kiralananda bırakmakla yükümlüdür. kiracı, almış olduğundan daha fazlasını bırakıyorsa, bıraktığı fazlalık için tazminat isteme hakkına sahiptir; aldığından daha az bırakıyorsa, eksikleri tamamlamak veya değer eksikliğini gidermekle yükümlüdür.

kanun türü: türk borçlar kanunu

kanun maddesi: madde 334 - i. genel olarak

kanun: kiracı kiralananı ne durumda teslim almışsa, kira sözleşmesinin bitiminde o durumda geri vermekle yükümlüdür. ancak, kiracı sözleşmeye uygun kullanma dolayısıyla kiralananda meydana gelen eskimelerden ve bozulmalardan sorumlu değildir. kiracının, sözleşmenin sona ermesi hâlinde, sözleşmeye aykırı kullanmadan doğacak zararları giderme dışında, başkaca bir tazminat ödeyeceğini önceden taahhüt etmesine ilişkin anlaşmalar geçersizdir.