halkHukuk: herkes için hak,
herkes için hukuk, her zaman adalet

S
Sen
Benim bir evim vardı kiraya verdim ve oradan aldığım kira ile başka bir eve kiraya çıktım. Ancak benim evimden aldığım kira şu an oturduğum evin kirasını ödemeyecek kadar az olmaya başladı bu yüzden kiracımı çıkartıp evime dönmek istiyorum bunu yapabilir miyim?
H
Hukuk Asistanı

Türk Borçlar Kanunu'nun ilgili maddelerine göre, kiraya verdiğiniz evinizden aldığınız kira geliri ile oturmakta olduğunuz evin kirasını ödeyemeyecek duruma gelmeniz durumunda kiracınızı çıkartıp evinize dönmek istemeniz mümkündür.

Türk Borçlar Kanunu'nun 350. maddesine göre, kiraya veren, kira sözleşmesini kiralananı kendisi, eşi, altsoyu, üstsoyu veya kanun gereği bakmakla yükümlü olduğu diğer kişiler için konut ya da işyeri gereksinimi sebebiyle kullanma zorunluluğu varsa, veya kiralananın yeniden inşası veya imarı amacıyla esaslı onarımı, genişletilmesi ya da değiştirilmesi gerekli ve bu işler sırasında kiralananın kullanımı imkânsız hale gelmişse, kira sözleşmesini belirli süreli sözleşmelerde sürenin sonunda, belirsiz süreli sözleşmelerde ise genel hükümlere göre fesih dönemine ve fesih bildirimi için öngörülen sürelere uyularak belirlenecek tarihten itibaren bir ay içinde dava açarak sona erdirebilirsiniz. Dolayısıyla, kiralanan evinizden aldığınız kira geliri ile oturmakta olduğunuz evin kirasını ödeyemeyecek duruma gelmeniz halinde, kiracınızı çıkartıp evinize dönmek için bu maddeye dayanarak kira sözleşmesini sona erdirebilirsiniz.

Ancak, kira sözleşmesini sona erdirme sürecinde ve kiracınızı çıkartma işlemlerinde Türk Borçlar Kanunu'nun ilgili diğer maddelerine de uymanız gerekmektedir. Kiracınızın haklarını korumak ve yasal süreçleri doğru bir şekilde yürütmek için bir avukattan hukuki danışmanlık almanız faydalı olacaktır.

Sonuç olarak, kiralanan evinizden aldığınız kira geliri ile oturmakta olduğunuz evin kirasını ödeyemeyecek duruma gelmeniz halinde, kiracınızı çıkartıp evinize dönmek istemeniz mümkündür ancak bu süreci Türk Borçlar Kanunu'nun ilgili maddelerine uyarak ve yasal süreçleri takip ederek gerçekleştirmelisiniz.

Net Cevap: Kiracınızı çıkartıp evinize dönmek istemeniz durumunda, Türk Borçlar Kanunu'nun ilgili maddelerine dayanarak kira sözleşmesini sona erdirebilirsiniz.

İlgili Kanun Maddeleri: TBK Madde 350 - a. gereksinim, yeniden inşa ve imar

İlgili Kanun Maddeleri:

kanun türü: türk borçlar kanunu

kanun maddesi: madde 372 - 1. geri verme

kanun: kira süresinin bitiminde kiracı, kiralananı, tutanağa geçirilmiş olan bütün eşyalarla birlikte ve bulundukları durumda geri vermekle yükümlüdür. kiracı, iyi işletilme durumunda kaçınılabilecek olan değer eksiklikleri için tazminat ödemekle yükümlüdür. kiracı, kiralanana göstermekle yükümlü olduğu özen çerçevesinde meydana gelen değer artışları için tazminat isteyemez.

kanun türü: türk borçlar kanunu

kanun maddesi: madde 352 - 2. kiracıdan kaynaklanan sebeplerle

kanun: kiracı, kiralananın teslim edilmesinden sonra, kiraya verene karşı, kiralananı belli bir tarihte boşaltmayı yazılı olarak üstlendiği hâlde boşaltmamışsa kiraya veren, kira sözleşmesini bu tarihten başlayarak bir ay içinde icraya başvurmak veya dava açmak suretiyle sona erdirebilir. kiracı, bir yıldan kısa süreli kira sözleşmelerinde kira süresi içinde; bir yıl ve daha uzun süreli kira sözleşmelerinde ise bir kira yılı veya bir kira yılını aşan süre içinde kira bedelini ödemediği için kendisine yazılı olarak iki haklı ihtarda bulunulmasına sebep olmuşsa kiraya veren, kira süresinin ve bir yıldan uzun süreli kiralarda ihtarların yapıldığı kira yılının bitiminden başlayarak bir ay içinde, dava yoluyla kira sözleşmesini sona erdirebilir. kiracının veya birlikte yaşadığı eşinin aynı ilçe veya belde belediye sınırları içinde oturmaya elverişli bir konutu bulunması durumunda kiraya veren, kira sözleşmesinin kurulması sırasında bunu bilmiyorsa, sözleşmenin bitiminden başlayarak bir ay içinde sözleşmeyi dava yoluyla sona erdirebilir.

kanun türü: türk borçlar kanunu

kanun maddesi: madde 350 - a. gereksinim, yeniden inşa ve imar

kanun: kiraya veren, kira sözleşmesini; 1. kiralananı kendisi, eşi, altsoyu, üstsoyu veya kanun gereği bakmakla yükümlü olduğu diğer kişiler için konut ya da işyeri gereksinimi sebebiyle kullanma zorunluluğu varsa,  2. kiralananın yeniden inşası veya imarı amacıyla esaslı onarımı, genişletilmesi ya da değiştirilmesi gerekli ve bu işler sırasında kiralananın kullanımı imkânsız ise,belirli süreli sözleşmelerde sürenin sonunda, belirsiz süreli sözleşmelerde kiraya ilişkin genel hükümlere göre fesih dönemine ve fesih bildirimi için öngörülen sürelere uyularak belirlenecek tarihten başlayarak bir ay içinde açacağı dava ile sona erdirebilir.

kanun türü: türk borçlar kanunu

kanun maddesi: madde 325 - 2. kiralananın sözleşmenin bitiminden önce geri verilmesi

kanun: kiracı, sözleşme süresine veya fesih dönemine uymaksızın kiralananı geri verdiği takdirde, kira sözleşmesinden doğan borçları, kiralananın benzer koşullarla kiraya verilebileceği makul bir süre için devam eder. kiracının bu sürenin geçmesinden önce kiraya verenden kabul etmesi beklenebilecek, ödeme gücüne sahip ve kira ilişkisini devralmaya hazır yeni bir kiracı bulması hâlinde, kiracının kira sözleşmesinden doğan borçları sona erer. kiraya veren, yapmaktan kurtulduğu giderler ile kiralananı başka biçimde kullanmakla elde ettiği veya elde etmekten kasten kaçındığı yararları kira bedelinden indirmekle yükümlüdür.