halkHukuk: herkes için hak,
herkes için hukuk, her zaman adalet

S
Sen
Muğla ili Bodrum ilçesi Peksimet mahallesinde bulunan dubleks evimi 27 Mart 2024 tarihinde sattım. Evimi sattigim gune kadar da, evimizin bulundugu Peksimet mahallesi emlak ve çevre temizlik vergisinden muaftı, daha sonra öğrendim, Muğla mahkemeleri vergi alınması ile ilgili karar vermiş. Aşağıda görüldüğü gibi 07 Nisan 2024 tarihinde(evimi sattiktan sonra, Bodrum Belediyesi bana 2024 yıl için Çevre Temizlik Vergisi tahakkuk ettirmiş. Bodrum Belediyesi, Emlak bolumune konuyu bir dilekçe ile iletip, düzeltilmesini istedim. Aşağıdaki yanıt geldi. "2024 yılı çtv vergisini ,(sattığınız yıl satan kişi öder ödemeniz gerekmektedir. saygılar." Ben, evimi sattım. Satmış olduğum tarihten sonra vergi tahakkuk ettirilir mi? Evimim sattıktan sonra Çevre Temizlik Vergisi'nden sorumlu muyum? Ne yol izlemeliyim?
H
Hukuk Asistanı

Türk Borçlar Kanunu'nun 244. maddesi gereğince, satılan taşınmazın mülkiyeti geçtikten sonra satıcı, taşınmazın ayıplı olması durumunda beş yıl süresince sorumlu tutulmaktadır. Ancak, satılan taşınmazın tapu siciline yazılmış olan yüzölçümü tutarını kapsamadığı durumlarda satıcı, eksikliklerden dolayı alıcıya tazminat ödemekle yükümlü olabilir.

Kat Mülkiyeti Kanunu'nun 25. maddesi gereğince, bir kat maliki diğer kat maliklerinin haklarını çekilmez hale getirecek şekilde borçlarını yerine getirmezse, diğer kat malikleri o kat malikinin müstakil bölümü üzerindeki mülkiyet hakkının kendilerine devredilmesini talep edebilirler. Bu durumda, hakkında dava açılarak bağımsız bölümünün mülkiyetinin diğer kat maliklerine devredilmesi sağlanabilir.

Ancak, Çevre Temizlik Vergisi gibi genel giderler ve vergiler satış tarihinden sonra tahakkuk ettirildiğinde, genellikle satışı yapan kişi vergiden sorumlu tutulmaktadır. Dolayısıyla, evinizi sattıktan sonra Çevre Temizlik Vergisi'nin tahakkuk etmesi durumunda, genellikle vergiden satışı yapan kişi yani siz sorumlu tutulabilirsiniz.

Bodrum Belediyesi'nin size verdiği yanıta karşı, satış tarihinden sonra tahakkuk eden vergilerin genellikle satışı yapan kişiyi bağladığını ve sizin vergiden sorumlu olabileceğinizi belirtmek önemlidir. Ancak, durumu netleştirmek ve haklarınızı korumak için bir avukata danışmanız ve durumu detaylı bir şekilde inceletmeniz faydalı olacaktır.

Sonuç olarak, evinizi sattıktan sonra Çevre Temizlik Vergisi'nin tahakkuk etmesi durumunda genellikle vergiden satışı yapan kişi yani siz sorumlu tutulabilirsiniz. Ancak, durumu netleştirmek ve haklarınızı korumak için bir avukata danışmanız önemlidir.

İlgili kanun maddeleri: Türk Borçlar Kanunu Madde 244, Kat Mülkiyeti Kanunu Madde 25.

İlgili Kanun Maddeleri:

kanun türü: kat mülkiyeti kanunu

kanun maddesi: madde 25 - viii - kat mülkiyetinin devri mecburiyeti

kanun: kat maliklerinden biri bu kanuna göre kendisine düşen borçları ve yükümleri yerine getirmemek suretiyle diğer kat maliklerinin haklarını, onlar için çekilmez hale gelecek derecede ihlal ederse, onlar, o kat malikinin müstakil bölümü üzerindeki mülkiyet hakkının kendilerine devredilmesini hakimden istiyebilirler. (değişik ikinci fıkra: 14/11/2007-5711/12 md.) bu gibi bir kat maliki hakkında, bağımsız bölümün mülkiyetinin hükme en yakın tarihteki değeri o kat malikine ödenerek bu mülkiyetin diğer kat maliklerine, arsa payları oranında devredilmesi için davanın açılması, aksi kararlaştırılmış olmadıkça, diğer kat maliklerinin sayı ve arsa payı çoğunluğuyla karar vermesine bağlıdır. bu karara rağmen kat maliklerinden bir kısmı bu davayı açmak istemezse, davayı öteki kat malikleri açar ve hâkim hüküm vermeden önce devir bedelinin ileride hak sahibine ödenmek üzere bankada üçer aylık vadeli hesaba yatırılması ve makbuzunun ibrazı için davacılara resen belirleyeceği uygun bir süre verir. devir bedelinin süresi içinde yatırıldığına ilişkin belge ibraz edildiğinde ve davanın kabulü halinde hâkim, davalının bağımsız bölümünün mülkiyetinin davayı açmış olan kat maliklerine arsa payları oranında devredilmesine ve devir bedelinin işlemiş faiziyle birlikte davalıya ödenmesine karar verir. aşağıdaki durumlarda, birinci fıkrada yazılı çekilmezlik, her halde mevcut farz edilir : a) ortak giderlerden ve avanstan kendine düşen borçları ödemediği için hakkında iki takvim yılı içinde üç defa icra veya dava takibi yapılmasına sebep olunması; b) anagayrimenkulün bulunduğu yerin sulh hakimi tarafından 33 üncü madde gereğince verilen emre rağmen, bu kanunda yazılı borç ve yükümleri yerine getirmemek suretiyle öteki kat maliklerinin haklarını ihlal etmekte devamlı olarak bir yıl ısrar edilmesi; c) kendi bağımsız bölümünü randevu evi veya kumarhane veya benzeri yer olarak kullanmak suretiyle ahlak ve adaba aykırı harekette bulunması. (değişik dördüncü fıkra: 14/11/2007-5711/12 md.) bu maddedeki dava hakkı, devir konusunda kat maliklerince alınan dava açma kararının öğrenilmesi tarihinden başlayarak altı ay ve her halde dava hakkının doğumundan başlayarak beş yıl içinde kullanılmazsa veya dava sebebi ortadan kalkmışsa düşer.

kanun türü: türk borçlar kanunu

kanun maddesi: madde 244 - ii. sorumluluk

kanun: aksine sözleşme olmadıkça, satılan taşınmaz, satış sözleşmesinde yazılı yüzölçümü tutarını kapsamıyorsa satıcı, eksiği için alıcıya tazminat ödemekle yükümlüdür. satılan taşınmaz, resmî bir ölçüme dayanılarak tapu siciline yazılmış olan yüzölçümü tutarını içermiyorsa satıcı, özellikle üstlenmiş olmadıkça tazminat ile yükümlü değildir. bir yapının ayıplı olmasından doğan davalar, mülkiyetin geçmesinden başlayarak beş yılın ve satıcının ağır kusuru varsa yirmi yılın geçmesiyle zamanaşımına uğrar.

kanun türü: kat mülkiyeti kanunu

kanun maddesi: madde 64 - madde 64

kanun: devre mülk hak sahipleri, kendilerine ayrılan ve tapu sicilinde belirtilen dönem süresi sonunda istifade ettikleri bağımsız bölüm veya yapıyı sözleşme hükümleri gereğince boşaltmaya ve yeni hak sahibine teslime mecburdurlar. dönem süresi sonunda tahliye olmadığı takdirde, istifade edecek dönem sahibinden birisinin veya yöneticinin tapu kaydını ve sözleşmeyi talebine ekleyerek ibrazı halinde, mahallin en büyük mülki amirin emri ile, başkaca bir işlem ve tebligata lüzum kalmadan, derhal zabıtaca boşalttırılır. idare veya yargı organlarına yapılacak başvuru, bu boşaltma işlemini durdurmaz. ilgililerin kanundan ve sözleşmeden doğan hakları saklıdır.

kanun türü: türk borçlar kanunu

kanun maddesi: madde 210 - 1. kural

kanun: satıcı, satılanın mülkiyetini geçirmek amacıyla, zilyetliğini alıcıya devretmekle yükümlüdür.