halkHukuk: herkes için hak,
herkes için hukuk, her zaman adalet

S
Sen
Merhaba, benim bir abim var 20 küsür sene boyunca aileyi soydu, perişan etti, ailenin kaderini degistirdi, en sonunda evden kovuldu ve 7 senede zor toparlandık. 1 evimiz var ve bunu da hirsiza ugursuza kaptirmaya niyetim yok. Annem ve babam vasiyetinde durumu da anlatacaklar. Bu evi nasil kendi üzerime geçirebilirim?
H
Hukuk Asistanı

Abinizin aileye zarar verdiği ve evden kovulduktan sonra ailenin zor durumda olduğu durumda, evin size geçirilmesi konusunda dikkate almanız gereken bazı hususlar bulunmaktadır.

Türk Medeni Kanunu'nun 392. maddesine göre, malikin, yoksulluğu sebebiyle aile yurduna alınmaya muhtaç bulunan ve kabullerine engel olacak durumları olmayan üstsoyunu, altsoyunu ve kardeşlerini yurda kabul etmesine mahkemece karar verilebilir. Dolayısıyla, abinizin durumu ve ailenizin yaşadığı zorluklar göz önünde bulundurularak, mahkemeden abinizin aile yurduna alınması için talepte bulunabilirsiniz.

Ayrıca, Türk Medeni Kanunu'nun 641. maddesine göre mirasçılar, tereke borçlarından müteselsilen sorumludurlar. Bu durumda, abinizin aileye verdiği zararlar nedeniyle tereke borçları oluşmuş olabilir. Mirasçılar arasında tereke borçlarından dolayı sorumluluk bulunduğundan, abinizin bu borçları ödemekle yükümlü olabilir.

Ancak, abinizin aileye verdiği zararlar ve tereke borçları konusunda mahkeme kararı veya belge bulunması durumunda, abinizin miras payından feragat etmesi veya miras payının kısıtlanması gibi hukuki yollara başvurabilirsiniz. Bu durumda, abinizin aileye verdiği zararlar ve tereke borçları dikkate alınarak, miras payının belirlenmesinde ve abinizin hak ve sorumluluklarının tespitinde mahkemeden yardım talep edebilirsiniz.

Sonuç olarak, abinizin aileye verdiği zararlar nedeniyle evin size geçirilmesi konusunda, abinizin durumu ve ailenizin yaşadığı zorluklar dikkate alınmalı, gerekli hukuki adımlar atılmalı ve mahkemeden yardım talep edilmelidir.

Net Cevap: Abinizin aileye verdiği zararlar nedeniyle evin size geçirilmesi konusunda abinizin tereke borçlarından dolayı sorumlu olabileceği ve mahkemeden abinizin aile yurduna alınması için talepte bulunabileceğiniz.

İlgili kanun maddeleri: TMK 392. - TMK 641.

İlgili Kanun Maddeleri:

kanun türü: türk medeni kanunu

kanun maddesi: madde 392 - 2. kan hısımlarının aile yurduna alınması

kanun: malikin, yoksulluğu sebebiyle aile yurduna alınmaya muhtaç bulunan ve kabullerine engel olacak durumları olmayan üstsoyunu, altsoyunu ve kardeşlerini yurda kabul etmesine mahkemece karar verilebilir.

kanun türü: türk medeni kanunu

kanun maddesi: madde 679 - i. garanti borcu

kanun: paylaşmanın tamamlanmasından sonra mirasçılar, paylarına düşen mallar için birbirlerine karşı satım hükümlerine göre sorumludurlar. mirasçılar, paylaşmada her birine özgülenmiş olan alacakların varlığını birbirlerine karşı garanti ettikleri gibi; borsaya kayıtlı olan kıymetli evrak dışında, alacağın mirasçının hakkına mahsup edilen miktarı için borçlunun ödeme gücünden adî kefil gibi sorumludurlar. garantiye ve kefalete dayanan dava, paylaşma tarihinin veya daha sonra yerine getirilecek alacaklarda muacceliyet tarihinin üzerinden bir yıl geçmekle zamanaşımına uğrar.

kanun türü: türk medeni kanunu

kanun maddesi: madde 373 - 1. koşulları

kanun: hısımlar, kendilerine geçen mirasın tamamı veya bir bölümüyle ya da ortaya başka mallar koymak suretiyle aralarında bir aile malları ortaklığı kurabilirler.

kanun türü: türk medeni kanunu

kanun maddesi: madde 641 - ii. mirasçıların sorumluluğu

kanun: mirasçılar, tereke borçlarından müteselsilen sorumludurlar. ana ve baba veya büyük ana ve büyük baba ile birlikte yaşayan ve emeklerini veya gelirlerini aileye özgüleyen ergin çocuklar ile torunlara verilecek uygun miktardaki tazminat, bu yüzden terekenin borç ödemeden acze düşmemesi kaydıyla tereke borcu sayılır.