halkHukuk: herkes için hak,
herkes için hukuk, her zaman adalet

S
Sen
Teyzem 2005 yılında eski kocasına açtığı nafaka artırım davasını kaybedince eski kocası nafakayı komple kesti. Kirasını ödeyemeyen teyzem 2005 yılında ananemin yanına geldi. Ananem aslında evi annemin üzerine yapacaktı ancak teyzem bu olmasın diye gitmeyi reddetti ve annemde kardeşi ile arasının bozulmasını istemediği için sesini çıkaramadı ve evi üzerine almadı. Ananem alzheimer oldu ve 2017 yılında teyzem ananemin annemden ve diğer teyzemden yasal vasiliğini aldı ve ananeme bakmaya başladı. Tabi bu arada teyzemler evi kendileri satın almak için hazırlıklar yaptılar ve geçen sene evin mutfağı, banyosu, koridoru yenilendi. 2. tuvaleti çamaşır odasına çevrildi vs. Enişteme bunu yaparlarken sorulmuş, yapabilir miyiz ne dersin diye, o da kabul etmiş ve teyzeme benim anneme sormasına gerek olmadığını aramızın iyi olduğunu söyleyip müsaade etmiş bizim adımıza. Aslında 3 sokak ilerimizde oturuyorlar, yani ananeme konsere, tatile vs. gittiklerinde biz bakıyoruz. Anneme ise adam bulup, malzemelerin siparişi verildiğinde, adama önden ödeme yapıldığında emri vaki olarak haber verilmiş biz evin içinde tadilat yapacağız engelli kızımız düştü banyoda öldü zannettik diyerek. Yalan mı doğru mu bilemem. Bugün ise benimle pazarlık yapmaya kalkıyor eniştem, bu kızlara yardımcı olacağız, buranın değerini 4 ten 5 e çıkardılar, 3 e vereceğiz diyerek. Sesimi çıkarmadım. Eniştem diyor ki, benim oğlumunda evi yok. Halbuki kendisinin 3 evi var. Baban gibi vurdumduymaz ol biraz diyor. Tek çocuğum, annem babam 60 ın üzerinde, kiracıyım. Belki kredi ile birlikte ederi üzerinden beylikdüzünde bile olsa ev alıp anneme babama yaşlandıklarında bakacakken, hakkımın üzerine çökeceklerini, yoksa imza vermeyeceklerini söylüyorlar. Ben de haliyle hakkım ne ise onu istiyorum. Evin yeni halinden. Onlar yüzünden evin annemin üzerine kalması engellendi. İçine tadilat yaptık ananeme biz baktık deniyor. Ben yarın anneme mi bakacağım, babama mı, işe mi gideceğim, iş kazası geçirirsem ev sahibi ile mi uğraşacağım. Bel kayması gibi sağlık sorunlarım var ve çok ağır ve çok tehlikeli işte çalışıyorum. Bu sebeple bunlar imzaya yanaşmadıklarında yada bana ederinden hakkımı vermediklerinde, ederini kaybettirmeden nasıl sattırabilirim. Gerekiyorsa 5 ortağız, 6. bir şahsa, kime gittiği umurumda değil, bizi düşünmeyenin ben neyini düşüneyim. Ortaklığı giderme davası, icra ile açık artırmaya mı gidiyor. Adam sokar ucuza kapatırlar. Ben ederini istiyorum. Ne yapmam gerek, yardımcı olmanızı rica ediyorum.
H
Hukuk Asistanı

Teyzenizin ve diğer mirasçıların arasında yaşadığınız ortak mülkiyet durumu ve paylaşımı ile ilgili olarak Türk Medeni Kanunu'nun ilgili maddeleri olan Madde 642 ve Madde 644 size yol gösterebilir.

Türk Medeni Kanunu Madde 642'ye göre, mirasçılardan her biri, mirasın paylaşılmasını isteme hakkına sahiptir. Eğer miras paylaşımı konusunda anlaşmazlık yaşanıyorsa, mirasçılardan birinin talebi üzerine sulh mahkemesinden paylaşımın yapılması istenebilir. Bu durumda, terekeye dahil olan malların aynen bölüşülmesi veya satış yoluyla paylaştırılması talep edilebilir. Ayrıca, elbirliği mülkiyetinin paylı mülkiyete dönüştürülmesi istemi de bu madde kapsamında değerlendirilebilir.

Türk Medeni Kanunu Madde 644'e göre ise, bir mirasçı terekeye dahil malların üzerindeki elbirliği mülkiyetinin paylı mülkiyete dönüştürülmesini istediğinde sulh hâkimi diğer mirasçılara çağrıda bulunarak itirazlarını almaya davet eder. Eğer paylaşımı haklı kılacak bir itiraz olmazsa veya belirlenen süre içinde paylaşma davası açılmazsa, elbirliği mülkiyetinin paylı mülkiyete dönüştürülmesine karar verilebilir.

Sizin durumunuzda, ortaklığı giderme davası açmak istediğinizde Türk Medeni Kanunu'nun ilgili maddeleri ve paylaşımın nasıl yapılacağı konusunda sulh mahkemesine başvurabilirsiniz. Paylaşımın adil bir şekilde gerçekleştirilmesi ve mirasçılar arasında hakkaniyete uygun bir paylaşımın sağlanması için mahkemeden yardım talep edebilirsiniz.

İcra ve İflas Kanunu'nun ilgili maddeleri de ortaklığın giderilmesi sürecinde haciz ve satış işlemlerine ilişkin olarak önemli olabilir. Ancak, ortaklığın giderilmesi durumunda genellikle malın satışı usulüne tabi tutulur ve alacaklıların hakları gözetilir.

Sonuç olarak, ortaklığı giderme davası açmak istediğinizde Türk Medeni Kanunu'nun ilgili maddelerine ve sulh mahkemesine başvurarak paylaşımın nasıl yapılacağı konusunda destek alabilirsiniz. Mirasçılar arasında adil bir paylaşımın sağlanması ve haklarınızın korunması için hukuki süreci başlatmanız önemlidir.İlgili Kanun Maddeleri:

kanun türü: türk medeni kanunu

kanun maddesi: madde 642 - b. paylaşmayı isteme hakkı

kanun: mirasçılardan her biri, sözleşme veya kanun gereğince ortaklığı sürdürmekle yükümlü olmadıkça, her zaman mirasın paylaşılmasını isteyebilir. her mirasçı terekedeki belirli malların aynen, olanak yoksa satış yoluyla paylaştırılmasına karar verilmesini sulh mahkemesinden isteyebilir. mirasçılardan birinin istemi üzerine hâkim, terekenin tamamını ve terekedeki malların her birini göz önünde tutarak, olanak varsa taşınmazlardan her birinin tamamının bir mirasçıya verilmesi suretiyle paylaştırmayı yapar. mirasçılara verilen taşınmazların değerleri arasındaki fark para ödenmesi yoluyla giderilerek miras payları arasında denkleştirme sağlanır. paylaşmanın derhâl yapılması, paylaşım konusu malın veya terekenin değerini önemli ölçüde azaltacaksa; sulh hâkimi, mirasçılardan birinin istemi üzerine bu malın veya terekenin paylaşılmasının ertelenmesine karar verebilir.

kanun türü: icra ve iflas kanunu

kanun maddesi: madde 94 - iştirak halinde tasarruf edilen mallar

kanun: bir intifa hakkı veya taksim edilmemiş bir miras veya bir şirket yahut iştirak halinde tasarruf edilen bir mal hissesi haczedilirse, icra dairesi, ikametgâhları bilinen ilgili üçüncü şahıslara keyfiyeti ihbar eder. bu suretle borçlunun muayyen bir gayrimenkuldeki tasfiye sonundaki hissesi haczedilmiş olursa, icra müdürü haciz şerhinin gayrimenkulün kaydına işlenmesi için tapu sicil muhafızlığına tebligat yapar. anonim şirketlerde paylar için pay senedi veya pay ilmühaberi çıkarılmamışsa, borçlunun şirketteki payı icra dairesi tarafından şirkete tebliğ olunarak haczedilir. bu haczin şirket pay defterine işlenmemiş olsa bile şirkete tebliğ tarihinde yapılmış sayılır. haciz, icra dairesi tarafından tescil edilmek üzere ticaret siciline bildirilir. bu durumda haczedilen payların devri, alacaklının haklarını ihlâl ettiği oranda batıldır. haczedilen payların satışı, taşınır malların satışı usulüne tâbidir. taşınırlarda başkasına devre mani tedbirler alır. borçlunun reddetmediği miras veya başka bir sebeple iktisap eyleyip henüz tapuya veya gemi siciline tescil ettirmediği mülkiyet veya diğer aynî hakların borçlu namına tescili alacaklı tarafından istenebilir. bu talep üzerine icra dairesi alacaklının bu muameleyi takip edebileceğini tapu veya gemi sicili dairesine ve icabında mahkemeye bildirilir. borçlunun zilyet bulunduğu bir gayrimenkul üzerindeki fevkalâde zamanaşımı ile iktisabını istemek hakkının haczedilmesi halinde, icra dairesi zilyetliğin başkasına devrine mâni olacak tedbirleri alır ve alacaklıya bir ay içinde gayrimenkulün  borçlusu adına tescili için dava açması yetkisini verir. mahkemenin tescil kararı ile gayrimenkul bu alacaklı lehine mahcuz sayılır. ikinci fıkra hükmü, almaya hak kazandığı veya almakta bulunduğu emekli veya yetim maaşını istifa için icap eden yoklama muamelesini yaptırmayanlar hakkında yetkili makama bildirmek suretiyle tatbik olunur. alacaklının bu sebeple yapacağı kanuni masraflar ayrıca takip ve hükme hacet kalmaksızın dairece borçludan tahsil olunur.

kanun türü: türk medeni kanunu

kanun maddesi: madde 644 - d. elbirliği mülkiyetinin paylı mülkiyete dönüştürülmesi

kanun: «bir mirasçı, terekeye dahil malların tamamı veya bir kısmı üzerindeki elbirliği mülkiyetinin paylı mülkiyete dönüştürülmesi isteminde bulunduğu takdirde sulh hâkimi, diğer mirasçılara çağrıda bulunarak belirleyeceği süre içinde varsa itirazlarını bildirmeye davet eder. elbirliği mülkiyetinin devamını haklı kılacak bir itiraz ileri sürülmediği veya mirasçılardan biri belirlenen süre içinde paylaşma davası açmadığı takdirde, istem konusu mal üzerideki elbirliği mülkiyetinin paylı mülkiyete dönüştürülmesine karar verilir. terekeye dahil diğer hakların ve alacakların paylar oranında bölünmesi hususunda da yukarıdaki hükümler uygulanır.

kanun türü: türk medeni kanunu

kanun maddesi: madde 640 - i. miras ortaklığı

kanun: birden çok mirasçı bulunması hâlinde, mirasın geçmesiyle birlikte paylaşmaya kadar, mirasçılar arasında terekedeki bütün hak ve borçları kapsayan bir ortaklık meydana gelir. mirasçılar terekeye elbirliğiyle sahip olurlar ve sözleşme veya kanundan doğan temsil ya da yönetim yetkisi saklı kalmak üzere, terekeye ait bütün haklar üzerinde birlikte tasarruf ederler. mirasçılardan birinin istemi üzerine sulh mahkemesi, miras ortaklığına paylaşmaya kadar bir temsilci atayabilir. mirasçılardan her biri, terekedeki hakların korunması isteyebilir. sağlanan korumadan mirasçıların hepsi yararlanır. bir mirasçı ödemeden aciz hâlinde ise, mirasın açılması üzerine diğer mirasçılar, haklarının korunması için gerekli önlemlerin gecikmeksizin alınmasını sulh mahkemesinden isteyebilirler.

***

Aşağıda soracağım soruya yardımcı olabilecek bazı kanun maddelerini yukarıda yazdım. Hangi kanun maddesi soru ile ilgiliyse o kanunu referans alarak soruyu cevaplayabilirsin. Ama eğer kanun maddesinin sorulan soru ile ilgisi yoksa kanun soru ile alakalı değilse kanunu yok say. Cevap yazarken yararlandığın kanun maddelerine referans göster.

"Teyzem 2005 yılında eski kocasına açtığı nafaka artırım davasını kaybedince eski kocası nafakayı komple kesti. Kirasını ödeyemeyen teyzem 2005 yılında ananemin yanına geldi. Ananem aslında evi annemin üzerine yapacaktı ancak teyzem bu olmasın diye gitmeyi reddetti ve annemde kardeşi ile arasının bozulmasını istemediği için sesini çıkaramadı ve evi üzerine almadı. Ananem alzheimer oldu ve 2017 yılında teyzem ananemin annemden ve diğer teyzemden yasal vasiliğini aldı ve ananeme bakmaya başladı.

Tabi bu arada teyzemler evi kendileri satın almak için hazırlıklar yaptılar ve geçen sene evin mutfağı, banyosu, koridoru yenilendi. 2. tuvaleti çamaşır odasına çevrildi vs. Enişteme bunu yaparlarken sorulmuş, yapabilir miyiz ne dersin diye, o da kabul etmiş ve teyzeme benim anneme sormasına gerek olmadığını aramızın iyi olduğunu söyleyip müsaade etmiş bizim adımıza. Aslında 3 sokak ilerimizde oturuyorlar, yani ananeme konsere, tatile vs. gittiklerinde biz bakıyoruz. Anneme ise adam bulup, malzemelerin siparişi verildiğinde, adama önden ödeme yapıldığında emri vaki olarak haber verilmiş biz evin içinde tadilat yapacağız engelli kızımız düştü banyoda öldü zannettik diyerek. Yalan mı doğru mu bilemem.

Bugün ise benimle pazarlık yapmaya kalkıyor eniştem, bu kızlara yardımcı olacağız, buranın değerini 4 ten 5 e çıkardılar, 3 e vereceğiz diyerek. Sesimi çıkarmadım. Eniştem diyor ki, benim oğlumunda evi yok. Halbuki kendisinin 3 evi var. Baban gibi vurdumduymaz ol biraz diyor. Tek çocuğum, annem babam 60 ın üzerinde, kiracıyım. Belki kredi ile birlikte ederi üzerinden beylikdüzünde bile olsa ev alıp anneme babama yaşlandıklarında bakacakken, hakkımın üzerine çökeceklerini, yoksa imza vermeyeceklerini söylüyorlar. Ben de haliyle hakkım ne ise onu istiyorum. Evin yeni halinden.

Onlar yüzünden evin annemin üzerine kalması engellendi. İçine tadilat yaptık ananeme biz baktık deniyor. Ben yarın anneme mi bakacağım, babama mı, işe mi gideceğim, iş kazası geçirirsem ev sahibi ile mi uğraşacağım. Bel kayması gibi sağlık sorunlarım var ve çok ağır ve çok tehlikeli işte çalışıyorum.

Bu sebeple bunlar imzaya yanaşmadıklarında yada bana ederinden hakkımı vermediklerinde, ederini kaybettirmeden nasıl sattırabilirim. Gerekiyorsa 5 ortağız, 6. bir şahsa, kime gittiği umurumda değil, bizi düşünmeyenin ben neyini düşüneyim.

Ortaklığı giderme davası, icra ile açık artırmaya mı gidiyor. Adam sokar ucuza kapatırlar. Ben ederini istiyorum. Ne yapmam gerek, yardımcı olmanızı rica ediyorum."

Anlaşılır bir dile ile herkesin anlayacağı şekilde kanun maddelerini söyleyerek ve referanslarda vererek net bir cevap ver lütfen ancak detaylıca anlatarak.

İlgili Kanun Maddeleri:

kanun türü: türk medeni kanunu

kanun maddesi: madde 642 - b. paylaşmayı isteme hakkı

kanun: mirasçılardan her biri, sözleşme veya kanun gereğince ortaklığı sürdürmekle yükümlü olmadıkça, her zaman mirasın paylaşılmasını isteyebilir. her mirasçı terekedeki belirli malların aynen, olanak yoksa satış yoluyla paylaştırılmasına karar verilmesini sulh mahkemesinden isteyebilir. mirasçılardan birinin istemi üzerine hâkim, terekenin tamamını ve terekedeki malların her birini göz önünde tutarak, olanak varsa taşınmazlardan her birinin tamamının bir mirasçıya verilmesi suretiyle paylaştırmayı yapar. mirasçılara verilen taşınmazların değerleri arasındaki fark para ödenmesi yoluyla giderilerek miras payları arasında denkleştirme sağlanır. paylaşmanın derhâl yapılması, paylaşım konusu malın veya terekenin değerini önemli ölçüde azaltacaksa; sulh hâkimi, mirasçılardan birinin istemi üzerine bu malın veya terekenin paylaşılmasının ertelenmesine karar verebilir.

kanun türü: icra ve iflas kanunu

kanun maddesi: madde 94 - iştirak halinde tasarruf edilen mallar

kanun: bir intifa hakkı veya taksim edilmemiş bir miras veya bir şirket yahut iştirak halinde tasarruf edilen bir mal hissesi haczedilirse, icra dairesi, ikametgâhları bilinen ilgili üçüncü şahıslara keyfiyeti ihbar eder. bu suretle borçlunun muayyen bir gayrimenkuldeki tasfiye sonundaki hissesi haczedilmiş olursa, icra müdürü haciz şerhinin gayrimenkulün kaydına işlenmesi için tapu sicil muhafızlığına tebligat yapar. anonim şirketlerde paylar için pay senedi veya pay ilmühaberi çıkarılmamışsa, borçlunun şirketteki payı icra dairesi tarafından şirkete tebliğ olunarak haczedilir. bu haczin şirket pay defterine işlenmemiş olsa bile şirkete tebliğ tarihinde yapılmış sayılır. haciz, icra dairesi tarafından tescil edilmek üzere ticaret siciline bildirilir. bu durumda haczedilen payların devri, alacaklının haklarını ihlâl ettiği oranda batıldır. haczedilen payların satışı, taşınır malların satışı usulüne tâbidir. taşınırlarda başkasına devre mani tedbirler alır. borçlunun reddetmediği miras veya başka bir sebeple iktisap eyleyip henüz tapuya veya gemi siciline tescil ettirmediği mülkiyet veya diğer aynî hakların borçlu namına tescili alacaklı tarafından istenebilir. bu talep üzerine icra dairesi alacaklının bu muameleyi takip edebileceğini tapu veya gemi sicili dairesine ve icabında mahkemeye bildirilir. borçlunun zilyet bulunduğu bir gayrimenkul üzerindeki fevkalâde zamanaşımı ile iktisabını istemek hakkının haczedilmesi halinde, icra dairesi zilyetliğin başkasına devrine mâni olacak tedbirleri alır ve alacaklıya bir ay içinde gayrimenkulün  borçlusu adına tescili için dava açması yetkisini verir. mahkemenin tescil kararı ile gayrimenkul bu alacaklı lehine mahcuz sayılır. ikinci fıkra hükmü, almaya hak kazandığı veya almakta bulunduğu emekli veya yetim maaşını istifa için icap eden yoklama muamelesini yaptırmayanlar hakkında yetkili makama bildirmek suretiyle tatbik olunur. alacaklının bu sebeple yapacağı kanuni masraflar ayrıca takip ve hükme hacet kalmaksızın dairece borçludan tahsil olunur.

kanun türü: türk medeni kanunu

kanun maddesi: madde 644 - d. elbirliği mülkiyetinin paylı mülkiyete dönüştürülmesi

kanun: «bir mirasçı, terekeye dahil malların tamamı veya bir kısmı üzerindeki elbirliği mülkiyetinin paylı mülkiyete dönüştürülmesi isteminde bulunduğu takdirde sulh hâkimi, diğer mirasçılara çağrıda bulunarak belirleyeceği süre içinde varsa itirazlarını bildirmeye davet eder. elbirliği mülkiyetinin devamını haklı kılacak bir itiraz ileri sürülmediği veya mirasçılardan biri belirlenen süre içinde paylaşma davası açmadığı takdirde, istem konusu mal üzerideki elbirliği mülkiyetinin paylı mülkiyete dönüştürülmesine karar verilir. terekeye dahil diğer hakların ve alacakların paylar oranında bölünmesi hususunda da yukarıdaki hükümler uygulanır.

kanun türü: türk medeni kanunu

kanun maddesi: madde 640 - i. miras ortaklığı

kanun: birden çok mirasçı bulunması hâlinde, mirasın geçmesiyle birlikte paylaşmaya kadar, mirasçılar arasında terekedeki bütün hak ve borçları kapsayan bir ortaklık meydana gelir. mirasçılar terekeye elbirliğiyle sahip olurlar ve sözleşme veya kanundan doğan temsil ya da yönetim yetkisi saklı kalmak üzere, terekeye ait bütün haklar üzerinde birlikte tasarruf ederler. mirasçılardan birinin istemi üzerine sulh mahkemesi, miras ortaklığına paylaşmaya kadar bir temsilci atayabilir. mirasçılardan her biri, terekedeki hakların korunması isteyebilir. sağlanan korumadan mirasçıların hepsi yararlanır. bir mirasçı ödemeden aciz hâlinde ise, mirasın açılması üzerine diğer mirasçılar, haklarının korunması için gerekli önlemlerin gecikmeksizin alınmasını sulh mahkemesinden isteyebilirler.