halkHukuk: herkes için hak,
herkes için hukuk, her zaman adalet

S
Sen
Ben 21 yasındayım ve kendimi bildim bileli bana babalık üvey babam yapmaktadır.Kendisi sağolsun isteğim doğrultusunda beni kendi nüfusuna alıp soyadını vermiştir (evlat edinmiştir .Bugun kimlik değişimi için nüfus müdürlüğüne gittiğimde geçici kimlik kartımdan soyadım vs değişti ama maalesef baba adı halen biyonik babam yazmakta ve bu beni rahatsız etmekte .Kimliğinde biyonik baba adının silinip soyadını aldığım beni evlat edinen babamın adının yazılması için ne yapmam gerekmekte,hangi mahkemeye nasıl bir dilekçe ile başvurmam konusunda yardımcı olmanızı sizlerden rica edeceğim.
H
Hukuk Asistanı

Evlat edinme durumunda, nüfus kaydınızda babalık hakkınızı tanıyan kişinin adının ve soyadının yer alması için belirli yasal süreçler bulunmaktadır. Türk Medeni Kanunu'nun ilgili maddeleri bu süreçleri düzenlemektedir.

Türk Medeni Kanunu'nun 314. maddesine göre, evlat edinme durumunda evlat edinenin mirasçısı olursunuz ve evlat edinenin soyadını alabilirsiniz. Ancak, nüfus kaydınızda biyolojik babanızın adının hala yer alması durumunda, bu durumu düzeltmek için mahkemeye başvurmanız gerekebilir.

Türk Medeni Kanunu'nun 295. maddesine göre, babalık tanıma işlemi nüfus memuruna veya mahkemeye yazılı başvuru ile ya da resmi senette yapılır. Siz de evlat edinen babanızın adının nüfus kaydınıza işlenmesi için mahkemeye başvurabilir ve babalık tanıma işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Bu süreçte, evlat edinen babanızın da rızasının gerekebileceği unutulmamalıdır.

Dolayısıyla, evlat edinen babanızın adının nüfus kaydınıza işlenmesi için bir avukata danışarak mahkemeye başvurmanız ve babalık tanıma işlemini gerçekleştirmeniz gerekmektedir. Mahkemeye yapacağınız dilekçede, durumunuzu ve babalık tanıma talebinizi açıkça belirtmeniz önemlidir.

Sonuç olarak, evlat edinen babanızın adının nüfus kaydınıza işlenmesi için mahkemeye başvurmanız ve babalık tanıma işlemini gerçekleştirmeniz gerekmektedir. Bu süreçte bir avukattan destek almanız ve ilgili kanun maddelerine (TMK m. 295, TMK m. 314) başvurmanız faydalı olacaktır.İlgili kanun maddeleri: TMK m. 295, TMK m. 314.

İlgili Kanun Maddeleri:

kanun türü: türk medeni kanunu

kanun maddesi: madde 295 - i. koşulları ve şekli

kanun: tanıma, babanın, nüfus memuruna veya mehkemeye yazılı başvurusu ya da resmî senette veya vasiyetnamesinde yapacağı beyanla olur. tanıma beyanında bulunan kimse küçük veya kısıtlı ise, veli veya vasisinin de rızası gereklidir. başka bir erkek ile soybağı bulunan çocuk, bu bağ geçersiz kılınmadıkça tanınamaz.

kanun türü: türk medeni kanunu

kanun maddesi: madde 27 - 2. adın değiştirilmesi

kanun: adın değiştirilmesi, ancak haklı sebeplere dayanılarak hâkimden istenebilir. adın değiştirildiği nüfus siciline kayıt ve ilân olunur. ad değişmekle kişisel durum değişmez. adın değiştirilmesinden zarar gören kimse, bunu öğrendiği günden başlayarak bir yıl içinde değiştirme kararının kaldırılmasını dava edebilir.

kanun türü: türk medeni kanunu

kanun maddesi: madde 42 - ii. doğum kütüğünde değişiklikler

kanun: kişisel durumdaki değişiklikler, özellikle evlilik dışı bir çocuğun tanınması veya hâkimin babalığa karar vermesi, soybağının düzeltilmesi, evlât edinme ya da bulunmuş bir çocuğun soybağının belli olması, ilgili kanun hükümlerine göre kütüğe işlenir.

kanun türü: türk medeni kanunu

kanun maddesi: madde 314 - c. hükümleri

kanun: ana ve babaya ait olan haklar ve yükümlülükler, evlât edinene geçer. evlâtlık, evlat edinenin mirasçısı olur. evlâtlık küçük ise evlât edinenin soyadını alır. evlât edinen isterse çocuğa yeni bir ad verebilir. ergin olan evlâtlık, evlât edinilme sırasında dilerse evlât edinenin soyadını alabilir. eşler tarafından birlikte evlât edinilen ve ayırt etme gücüne sahip olmayan küçüklerin nüfus kaydına ana ve baba adı olarak evlât edinen eşlerin adları yazılır. evlâtlığın, miras ve başka haklarının zedelenmemesi, aile bağlarının devam etmesi için evlâtlığın naklen geldiği aile kütüğü ile evlât edinenin aile kütüğü arasında her türlü bağ kurulur. ayrıca evlâtlıkla ilgili kesinleşmiş mahkeme kararı her iki nüfus kütüğüne işlenir. evlât edinme ile ilgili kayıtlar, belgeler ve bilgiler mahkeme kararı olmadıkça veya evlâtlık istemedikçe hiçbir şekilde açıklanamaz.