halkHukuk: herkes için hak,
herkes için hukuk, her zaman adalet

S
Sen
Eşimle evlenirken çok sarhoştum, bu yüzden 'evet' dedim. Aslında 'hayır' demek istiyordum. Şimdi ne yapabilirim?
H
Hukuk Asistanı

Türk Medeni Kanunu'nun 148. maddesi gereğince, evlenme sırasında geçici bir sebeple ayırt etme gücünden yoksun olan eş, evlenmenin iptalini dava edebilir. Dolayısıyla, eşinizle evlenirken çok sarhoş olduğunuz ve bu nedenle 'evet' dediğinizi ancak aslında 'hayır' demek istediğinizi belirttiğiniz durumda, ayırt etme gücünüzün geçici olarak yoksun olduğu ve evliliğin iptali için dava açabileceğiniz bir durum söz konusu olabilir.

Türk Medeni Kanunu'nun 149. maddesi de evlenmenin iptali için diğer bir sebep olan "yanılma" durumunu düzenlemektedir. Eğer eşinizle evlenirken yanılarak ve istemeyerek evliliğe razı olduysanız ve bu durum evliliği çekilmez hale getiriyorsa, evlenmenin iptali için de dava açabilirsiniz.

Dolayısıyla, eşinizle sarhoşken evlenmeniz sonucu 'evet' demeniz durumunda, ayırt etme gücünüzün geçici olarak yoksun olduğunu ve aslında evlenmeyi istemediğinizi belirterek evliliğin iptali için dava açabilirsiniz. Bu durumda, Türk Medeni Kanunu'nun 148. maddesi uyarınca evlenme sırasında ayırt etme gücünden geçici olarak yoksun olan eşin evliliği iptal davası açma hakkı bulunmaktadır.

Sonuç olarak, eşinizle sarhoşken evlenmeniz sonucu 'evet' demeniz durumunda ve aslında evlenmeyi istemediğinizi düşünüyorsanız, ayırt etme gücünüzün geçici olarak yoksun olduğunu ve evliliğin iptali için dava açabileceğinizi Türk Medeni Kanunu'nun ilgili maddeleri doğrultusunda talep edebilirsiniz.İlgili kanun maddeleri: TMK 148. - TMK 149.

İlgili Kanun Maddeleri:

kanun türü: türk medeni kanunu

kanun maddesi: madde 149 - 2. yanılma

kanun: aşağıdaki durumlarda eşlerden biri evlenmenin iptalini dava edebilir: 1. evlenmeyi hiç istemediği veya evlendiği kişiyle evlenmeyi düşünmediği hâlde yanılarak bu evlenmeye razı olmuşsa, 2. eşinde bulunmaması onunla birlikte yaşamayı kendisi için çekilmez bir duruma sokacak derecede önemli bir nitelikte yanılarak evlenmişse.

kanun türü: türk medeni kanunu

kanun maddesi: madde 148 - 1. ayırt etme gücünden geçici yoksunluk

kanun: evlenme sırasında geçici bir sebeple ayırt etme gücünden yoksun olan eş, evlenmenin iptalini dava edebilir.

kanun türü: türk ceza kanunu

kanun maddesi: madde 230 - birden çok evlilik, hileli evlenme, dinsel tören

kanun: (1) evli olmasına rağmen, başkasıyla evlenme işlemi yaptıran kişi, altı aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. (2) kendisi evli olmamakla birlikte, evli olduğunu bildiği bir kimse ile evlilik işlemi yaptıran kişi de yukarıdaki fıkra hükmüne göre cezalandırılır. (3) gerçek kimliğini saklamak suretiyle bir başkasıyla evlenme işlemi yaptıran kişi, üç aydan bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. (4) yukarıdaki fıkralarda tanımlanan suçlardan dolayı zamanaşımı, evlenmenin iptali kararının kesinleştiği tarihten itibaren işlemeye başlar. (5) aralarında evlenme olmaksızın, evlenmenin dinsel törenini yaptıranlar hakkında iki aydan altı aya kadar hapis cezası verilir. ancak, medeni nikah yapıldığında kamu davası ve hükmedilen ceza bütün sonuçlarıyla ortadan kalkar. (6) evlenme akdinin kanuna göre yapılmış olduğunu gösteren belgeyi görmeden bir evlenme için dinsel tören yapan kimse hakkında iki aydan altı aya kadar hapis cezası verilir.

kanun türü: türk medeni kanunu

kanun maddesi: madde 151 - 4. korkutma

kanun: kendisinin veya yakınlarından birinin hayatı, sağlığı veya namus ve onuruna yönelik pek yakın ve ağır bir tehlike ile korkutularak evlenmeye razı edilmiş eş, evlenmenin iptalini dava edebilir.