halkHukuk: herkes için hak,
herkes için hukuk, her zaman adalet

S
Sen
evlilik vaadiyle dolandırıcılık suçundan yargıtay kararlarını bana yaz
H
Hukuk Asistanı

Türk Ceza Kanunu'nun 157. maddesi dolandırıcılık suçunu düzenlemektedir. Dolandırıcılık suçunun, hileli davranışlarla bir kimseyi aldatıp, onun veya başkasının zararına olarak, kendisine veya başkasına bir yarar sağlayan kişiye bir yıldan beş yıla kadar hapis ve beşbin güne kadar adlî para cezası verilir.

Evlilik vaadiyle dolandırıcılık suçunda, bir kişinin evlilik vaadiyle başka bir kişiyi aldatarak maddi veya manevi olarak zararına yol açması söz konusudur. Bu durumda, dolandırıcılık suçu kapsamında değerlendirilebilir.

Türk Ceza Kanunu'nun 159. maddesi ise daha az cezayı gerektiren halleri düzenlemektedir. Dolandırıcılığın, bir hukuki ilişkiye dayanan alacağı tahsil amacıyla işlenmesi halinde, şikayet üzerine, altı aydan bir yıla kadar hapis veya adlî para cezasına hükmolunmaktadır.

Evlilik vaadiyle dolandırıcılık suçundan yargıtay kararlarına ulaşmak için öncelikle ilgili davalara ilişkin Yargıtay kararlarına başvurmanız gerekmektedir. Yargıtay'ın evlilik vaadiyle dolandırıcılık suçuna ilişkin verdiği kararlar, bu konudaki emsal niteliğindeki kararları içermektedir.

Sonuç olarak, evlilik vaadiyle dolandırıcılık suçundan yargıtay kararlarına ulaşmak için ilgili davalara ilişkin Yargıtay kararlarına başvurabilirsiniz.

İlgili Kanun Maddeleri:

- Türk Ceza Kanunu 157. Madde (dolandırıcılık)

- Türk Ceza Kanunu 159. Madde (daha az cezayı gerektiren hal)

İlgili Kanun Maddeleri:

kanun türü: türk ceza kanunu

kanun maddesi: madde 230 - birden çok evlilik, hileli evlenme, dinsel tören

kanun: (1) evli olmasına rağmen, başkasıyla evlenme işlemi yaptıran kişi, altı aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. (2) kendisi evli olmamakla birlikte, evli olduğunu bildiği bir kimse ile evlilik işlemi yaptıran kişi de yukarıdaki fıkra hükmüne göre cezalandırılır. (3) gerçek kimliğini saklamak suretiyle bir başkasıyla evlenme işlemi yaptıran kişi, üç aydan bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. (4) yukarıdaki fıkralarda tanımlanan suçlardan dolayı zamanaşımı, evlenmenin iptali kararının kesinleştiği tarihten itibaren işlemeye başlar. (5) aralarında evlenme olmaksızın, evlenmenin dinsel törenini yaptıranlar hakkında iki aydan altı aya kadar hapis cezası verilir. ancak, medeni nikah yapıldığında kamu davası ve hükmedilen ceza bütün sonuçlarıyla ortadan kalkar. (6) evlenme akdinin kanuna göre yapılmış olduğunu gösteren belgeyi görmeden bir evlenme için dinsel tören yapan kimse hakkında iki aydan altı aya kadar hapis cezası verilir.

kanun türü: türk ceza kanunu

kanun maddesi: madde 157 - dolandırıcılık

kanun: (1) hileli davranışlarla bir kimseyi aldatıp, onun veya başkasının zararına olarak, kendisine veya başkasına bir yarar sağlayan kişiye bir yıldan beş yıla kadar hapis ve beşbin güne kadar adlî para cezası verilir.

kanun türü: türk medeni kanunu

kanun maddesi: madde 150 - 3. aldatma

kanun: aşağıdaki durumlarda eşlerden biri evlenmenin iptalini dava edebilir: 1. eşinin namus ve onuru hakkında doğrudan doğruya onun tarafından veya onun bilgisi altında bir başkası tarafından aldatılarak evlenmeye razı olmuşsa, 2. davacının veya altsoyunun sağlığı için ağır tehlike oluşturan bir hastalık kendisinden gizlenmişse.

kanun türü: türk ceza kanunu

kanun maddesi: madde 159 - daha az cezayı gerektiren hal

kanun: (1) dolandırıcılığın, bir hukuki ilişkiye dayanan alacağı tahsil amacıyla işlenmesi halinde, şikayet üzerine, altı aydan bir yıla kadar hapis veya adlî para cezasına hükmolunur.