halkHukuk: herkes için hak,
herkes için hukuk, her zaman adalet

S
Sen
Birine freelance bir yazılım yaptırdım. Proje tamamen bitmedi ama çalışabilir hale geldi, sonrasında anlaştığımızdan fazla para talep etti, ödemesini de fazlasıyla yaptım. Kaynak kodları da vermedi. Şimdi mahkeme açıp kaynak kodlarının kendinde olduğunu kendi yazılımı olduğunu ve yazılımın çalıntı olduğunu iddia ediyor. Whatsapp konuşmalarında yazılımı benim yaptırdığımı ispat edebiliyorum. Ayrıa şahitlerm de var. Banka dekontlarımda var. Fakat herhangi bir sözleşme yok. Astronomik birde rakam istiyorlar. Ne yapmam gerekiyor. Teşekkür ederim
H
Hukuk Asistanı

Sorunuzla ilgili olarak Türk Borçlar Kanunu'nun ilgili maddeleri şunlardır:

Türk Borçlar Kanunu'nun 482. maddesine göre, işsahibinin kusuru olmaksızın, başlangıçta yaklaşık olarak belirlenen bedelin aşırı ölçüde aşılması durumunda işsahibi, eser henüz tamamlanmadan veya tamamlandıktan sonra sözleşmeden dönebilir. Ayrıca, eser henüz tamamlanmamışsa, yükleniciyi işe devamdan alıkoyarak, tamamlanan kısım için hakkaniyete uygun bir bedel ödeyerek sözleşmeyi feshetme hakkına da sahiptir.

Türk Borçlar Kanunu'nun 480. maddesine göre, bedel götürü olarak belirlenmişse yüklenici, eseri belirlenen bedelle meydana getirmekle yükümlüdür. Belirlenen bedelin artırılmasını yüklenici isteyemez, ancak beklenmeyen durumlar söz konusu ise hâkimden sözleşmenin yeni koşullara uyarlanmasını isteme hakkına sahiptir.

Sözleşmenin yazılı olmaması durumunda, taraflar arasındaki anlaşmanın ispatı diğer delillerle de mümkündür. Whatsapp konuşmaları, banka dekontları ve şahitler, sözleşmenin varlığını ve içeriğini ispatlamak için kullanılabilir.

Yüklenicinin kaynak kodlarını vermeme ve astronomik bir rakam talep etme durumu, Türk Borçlar Kanunu'nun haksız fiil hükümleri kapsamında değerlendirilebilir. Yüklenicinin, sözleşmeye aykırı davranışı nedeniyle işsahibine karşı tazminat yükümlülüğü doğabilir.

Sizin durumunuzda, yüklenicinin sözleşmeye aykırı davranışlarına karşı hukuki yollara başvurabilirsiniz. Yüklenicinin kaynak kodlarını vermemesi ve çalıntı iddialarına karşı, mahkemede delillerinizi sunarak haklılığınızı ispat edebilir ve kaynak kodlarının teslimini talep edebilirsiniz. Ayrıca, yüklenicinin talep ettiği astronomik rakamın haksız olduğunu düşünüyorsanız, mahkemede bu konuda da savunma yapabilirsiniz.

Sonuç olarak, yüklenicinin sözleşmeye aykırı davranışlarına karşı hukuki yardım almanız ve mahkemede haklarınızı aramanız önemlidir. Delillerinizi toplayarak ve bir avukattan destek alarak, yükleniciye karşı hukuki süreci başlatabilir ve haklarınızı koruyabilirsiniz.

Net Cevap: Yüklenicinin sözleşmeye aykırı davranışlarına karşı hukuki yollara başvurarak, delillerinizi sunarak ve haklarınızı mahkemede arayabilirsiniz.

İlgili kanun maddeleri: TBK Madde 482, TBK Madde 480

İlgili Kanun Maddeleri:

kanun türü: türk borçlar kanunu

kanun maddesi: madde 482 - i.yaklaşık bedelin aşılması

kanun: başlangıçta yaklaşık olarak belirlenen bedelin, işsahibinin kusuru olmaksızın aşırı ölçüde aşılacağı anlaşılırsa işsahibi, eser henüz tamamlanmadan veya tamamlandıktan sonra sözleşmeden dönebilir. eser, işsahibinin arsası üzerine yapılıyorsa işsahibi, bedelden uygun bir miktarın indirilmesini isteyebileceği gibi, eser henüz tamamlanmamışsa, yükleniciyi işe devamdan alıkoyarak, tamamlanan kısım için hakkaniyete uygun bir bedel ödemek suretiyle sözleşmeyi feshedebilir.

kanun türü: türk borçlar kanunu

kanun maddesi: madde 480 - a. götürü bedel

kanun: bedel götürü olarak belirlenmişse yüklenici, eseri o bedelle meydana getirmekle yükümlüdür. eser, öngörülenden fazla emek ve masrafı gerektirmiş olsa bile yüklenici, belirlenen bedelin artırılmasını isteyemez.  ancak, başlangıçta öngörülemeyen veya öngörülebilip de taraflarca göz önünde tutulmayan durumlar, taraflarca belirlenen götürü bedel ile eserin yapılmasına engel olur veya son derece güçleştirirse yüklenici, hâkimden sözleşmenin yeni koşullara uyarlanmasını isteme, bu mümkün olmadığı veya karşı taraftan beklenemediği takdirde sözleşmeden dönme hakkına sahiptir. dürüstlük kurallarının gerektirdiği durumlarda yüklenici, ancak fesih hakkını kullanabilir.  eser, öngörülenden az emek ve masrafı gerektirmiş olsa bile işsahibi, belirlenen bedelin tamamını ödemekle yükümlüdür.

kanun türü: türk borçlar kanunu

kanun maddesi: madde 481 - b. değere göre bedel

kanun: eserin bedeli önceden belirlenmemiş veya yaklaşık olarak belirlenmişse bedel, yapıldığı yer ve zamanda eserin değerine ve yüklenicinin giderine bakılarak belirlenir.

kanun türü: türk borçlar kanunu

kanun maddesi: madde 484 - iii. tazminat karşılığı fesih

kanun: işsahibi, eserin tamamlanmasından önce yapılmış olan kısmın karşılığını ödemek ve yüklenicinin bütün zararlarını gidermek koşuluyla sözleşmeyi feshedebilir.