halkHukuk: herkes için hak,
herkes için hukuk, her zaman adalet

S
Sen
giriş katında oturuyorum asansör giderlerini karşılamak zorunda mıyım apartmanda
H
Hukuk Asistanı

Giriş katında oturuyorsanız ve apartmanda ortak kullanım alanlarından biri olan asansör bulunuyorsa, asansör giderlerine katılmanız gerekebilir.

Türk Borçlar Kanunu'nun 341. maddesine göre, kiracı, konut ve çatılı işyeri kiralarında, sözleşmede aksi öngörülmemişse veya aksine yerel âdet yoksa, ısıtma, aydınlatma ve su gibi kullanma giderlerine katlanmakla yükümlüdür. Bu durumda, apartmanın ortak kullanım alanlarından biri olan asansör giderleri de kiracılar arasında paylaştırılabilir. Ancak, bu konuda net bir hüküm bulunmamaktadır.

Kat Mülkiyeti Kanunu'nun 22. maddesine göre, kat maliklerinin ortak giderlere katılma yükümlülüğü bulunmaktadır. Bu kapsamda, apartmanın ortak giderleri arasında yer alan asansör giderlerine de kat malikleri olarak sizin de katılmanız gerekebilir.

Sonuç olarak, giriş katında oturuyorsanız ve apartmanda asansör bulunuyorsa, asansör giderlerine katılmanız gerekebilir. Ancak, bu konuda net bir hüküm olmamakla birlikte, genel olarak ortak giderlere katılma ilkesi göz önünde bulundurulmalıdır.

Net Cevap: Apartmanın ortak kullanım alanlarından biri olan asansör giderlerine katılmanız gerekebilir.

İlgili Kanun Maddeleri: Türk Borçlar Kanunu Madde 341, Kat Mülkiyeti Kanunu Madde 22

İlgili Kanun Maddeleri:

kanun türü: türk medeni kanunu

kanun maddesi: madde 825 - iii. giderler

kanun: oturma hakkı, binanın veya bir bölümünün tamamından yararlanma yetkisi veriyorsa; bina veya bölümün muhafazası ve olağan bakımı için gerekli onarım ve yenileme giderleri, oturma hakkı sahibine aittir. oturma hakkı sahibi bina veya onun bir bölümünü malik ile birlikte kullanıyorsa, bakım ve onarım giderleri malike ait olur.

kanun türü: türk medeni kanunu

kanun maddesi: madde 750 - 9. katılma yükümlülüğü

kanun: her taşınmaz maliki, komşuluk hukukundan doğan yetkilerin kullanılması için gerekli işlere ve bunların giderlerine, kendi yararlanması oranında katılmakla yükümlüdür.

kanun türü: kat mülkiyeti kanunu

kanun maddesi: madde 22 - v - ortak giderlerin teminatı

kanun: (değişik birinci fıkra: 13/4/1983 - 2814/10 md.) kat malikinin, 20 nci madde uyarınca payına düşecek gider ve avans borcundan ve gecikme tazminatından, bağımsız bölümlerin birinde kira akdine, oturma (sükna) hakkına veya başka bir sebebe dayanarak devamlı bir şekilde faydalananlar da müştereken ve müteselsilen sorumludur. ancak, kiracının sorumluluğu ödemekle yükümlü olduğu kira miktarı ile sınırlı olup, yaptığı ödeme kira borcundan düşülür. kat malikinin borcu bu yolla da alınamazsa, mahkemece tesbit edilen borcunu ödemiyen kat malikinin bağımsız bölümü üzerine, varsa yöneticinin yoksa kat maliklerinden birinin yazılı istemiyle bu borç tutarı için, diğer kat malikleri lehine kanuni ipotek hakkı tescil edilir. (değişik son cümle: 14/11/2007-5711/10 md.) 4721 sayılı türk medenî kanununun 893 üncü maddesinin son fıkrası hükmü burada da uygulanır. (değişik: 13/4/1983 - 2814/10 md.) kat maliklerinin, gider borcunu ödemeyen kat maliki veya diğer sorumlulardan olan alacakları önceliklidir.

kanun türü: türk borçlar kanunu

kanun maddesi: madde 341 - c. kullanma giderleri

kanun: kiracı, konut ve çatılı işyeri kiralarında, sözleşmede aksi öngörülmemişse veya aksine yerel âdet yoksa, ısıtma, aydınlatma ve su gibi kullanma giderlerine katlanmakla yükümlüdür. giderlere katlanan taraf, bu giderleri ispat edici belgelerin birer örneğini, istem üzerine diğer tarafa vermek zorundadır.