halkHukuk: herkes için hak,
herkes için hukuk, her zaman adalet

S
Sen
Merabalar, Kpss den iyi bir puan alarak atamam yapıldı. ama güvenlik soruşturması için beklemem gerekiyormuş. ben 18 yaş altı yani 14 yaşımda 3 adet yüz kızartıcı suça karıştım arkadaş çevremden dolayı ama sonra çok pişman oldum okulumu bitirdim bölüm 3.sü olarak çok çalıştım emeğim boşa gitsin istemiyorum sicil kaydım ve arşiv kaydımda çıkmıyor adliyeden de aldım ordada çıkmıyor ama mahkemeye çıktım ve hagb kararı almştım sadece 450 tl para cezası ödedim onun dışında cezaevine girmedim hiç hagb kararım var ama çıkmıyor hiç biyerde yaşım 23. Sorum şu ; güvenlik soruştrmasında yaptıklarım görünürmü. olumsuz soruşturma diyebilirlermi ? yada ortada kazanılmış bir hak var ve 18 yaşından önce işlenen suçlar engel değil memur olmaya diye duydum dava açıp kazanılırmı olumsuz gelirse avukatlar yardımcı olabilirmi bilen arkadaşlar
H
Hukuk Asistanı

Güvenlik soruşturması sürecinde 18 yaşından önce işlediğiniz suçlar ve aldığınız hagb kararı, adli sicil kaydınızda ve arşiv kaydınızda yer almıyorsa genellikle bu durumun güvenlik soruşturmasına olumsuz etkisi olmaz. Ancak, güvenlik soruşturması sürecinde herhangi bir olumsuzlukla karşılaşmamak için durumu açık ve net bir şekilde yetkili makamlara bildirmenizde fayda vardır.

Türk Ceza Kanunu'nun 31. maddesi gereğince, fiili işlediği sırada oniki yaşını doldurmamış olan çocukların ceza sorumluluğu yoktur. Onbeş yaşını doldurmamış olanlar için ise ceza sorumluluğu, fiilin hukuki anlam ve sonuçlarını algılayamama veya davranışları yönlendirme yeteneğinin yeterince gelişmemiş olması durumunda geçerlidir. Dolayısıyla, 18 yaşından önce işlediğiniz suçlar için ceza sorumluluğunuz bulunmamaktadır.

Türk Ceza Kanunu'nun 53. maddesi ise belirli hakları kullanmaktan yoksun bırakılmanın kasten işlenen suçlardan dolayı hapis cezasına mahkumiyetin kanuni sonucu olarak gerçekleştiğini belirtmektedir. Ancak, hagb kararı aldığınız ve ödediğiniz para cezası gibi durumlarda belirli haklardan yoksun bırakılma söz konusu olmayabilir.

Adli Sicil Kanunu'nun 9. maddesi ise adli sicildeki bilgilerin silinmesi hakkında düzenleme yapmaktadır. Cezanın infazının tamamlanması, ceza mahkumiyetini ortadan kaldıran şikayetten vazgeçme veya etkin pişmanlık, ceza zamanaşımı, genel af gibi durumlarda adli sicil bilgileri silinerek arşiv kaydına alınmaktadır. Dolayısıyla, adli sicilde ve arşiv kaydında suçunuzun yer almaması durumunda güvenlik soruşturması sürecinde bu bilgilerin dikkate alınması beklenmez.

Sonuç olarak, 18 yaşından önce işlediğiniz suçlar nedeniyle aldığınız hagb kararı ve ödediğiniz para cezası adli sicil kaydınızda yer almıyorsa ve güvenlik soruşturması sürecinde bu durumun olumsuz etkisi olmayabilir. Ancak, güvenlik soruşturması sürecinde doğru ve eksiksiz bilgi vermeniz önemlidir. Eğer güvenlik soruşturması sonucunda olumsuz bir durumla karşılaşırsanız, konuyu bir avukata danışarak hukuki süreç başlatma hakkınız bulunmaktadır.İlgili kanun maddeleri: Türk Ceza Kanunu Madde 31, Türk Ceza Kanunu Madde 53, Adli Sicil Kanunu Madde 9.

İlgili Kanun Maddeleri:

kanun türü: iş kanunu

kanun maddesi: madde 87 - on sekiz yaşından küçük işçiler için rapor

kanun: (mülga: 20/6/2012-6331/37 md.)

kanun türü: türk ceza kanunu

kanun maddesi: madde 53 - belli hakları kullanmaktan yoksun bırakılma

kanun: (1) kişi, kasten işlemiş olduğu suçtan dolayı hapis cezasına mahkûmiyetin kanuni sonucu olarak; a) sürekli, süreli veya geçici bir kamu görevinin üstlenilmesinden; bu kapsamda, türkiye büyük millet meclisi üyeliğinden veya devlet, il, belediye, köy veya bunların denetim ve gözetimi altında bulunan kurum ve kuruluşlarca verilen, atamaya veya seçime tabi bütün memuriyet ve hizmetlerde istihdam edilmekten, b) seçme ve seçilme ehliyetinden, c) velayet hakkından; vesayet veya kayyımlığa ait bir hizmette bulunmaktan, d) vakıf, dernek, sendika, şirket, kooperatif ve siyasi parti tüzel kişiliklerinin yöneticisi veya denetçisi olmaktan, e) bir kamu kurumunun veya kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşunun iznine tabi bir meslek veya sanatı, kendi sorumluluğu altında serbest meslek erbabı veya tacir olarak icra etmekten, yoksun bırakılır. (2) kişi, işlemiş bulunduğu suç dolayısıyla mahkûm olduğu hapis cezasının infazı tamamlanıncaya kadar bu hakları kullanamaz. (3) mahkûm olduğu hapis cezası ertelenen veya denetimli serbestlik tedbiri uygulanarak cezası infaz edilen ya da koşullu salıverilen hükümlünün kendi altsoyu üzerindeki velayet, vesayet ve kayyımlık yetkileri açısından yukarıdaki fıkralar hükümleri uygulanmaz. mahkûm olduğu hapis cezası ertelenen veya denetimli serbestlik tedbiri uygulanarak cezası infaz edilen ya da koşullu salıverilen hükümlü hakkında birinci fıkranın (e) bendinde söz konusu edilen hak yoksunluğunun uygulanmamasına karar verilebilir. (4) kısa süreli hapis cezası ertelenmiş veya fiili işlediği sırada onsekiz yaşını doldurmamış olan kişiler hakkında birinci fıkra hükmü uygulanmaz. (5) birinci fıkrada sayılan hak ve yetkilerden birinin kötüye kullanılması suretiyle işlenen suçlar dolayısıyla hapis cezasına mahkûmiyet halinde, ayrıca, cezanın infazından sonra işlemek üzere, hükmolunan cezanın yarısından bir katına kadar bu hak ve yetkinin kullanılmasının yasaklanmasına karar verilir. bu hak ve yetkilerden birinin kötüye kullanılması suretiyle işlenen suçlar dolayısıyla sadece adlî para cezasına mahkûmiyet halinde, hükümde belirtilen gün sayısının yarısından bir katına kadar bu hak ve yetkinin kullanılmasının yasaklanmasına karar verilir. hükmün kesinleşmesiyle icraya konan yasaklama ile ilgili süre, adlî para cezasının tamamen infazından itibaren işlemeye başlar. (6) belli bir meslek veya sanatın ya da trafik düzeninin gerektirdiği dikkat ve özen yükümlülüğüne aykırılık dolayısıyla işlenen taksirli suçtan mahkûmiyet halinde, üç aydan az ve üç yıldan fazla olmamak üzere, bu meslek veya sanatın icrasının yasaklanmasına ya da sürücü belgesinin geri alınmasına karar verilebilir. yasaklama ve geri alma hükmün kesinleşmesiyle yürürlüğe girer ve süre, cezanın tümüyle infazından itibaren işlemeye başlar.

kanun türü: türk ceza kanunu

kanun maddesi: madde 31 - yaş küçüklüğü

kanun: (1) fiili işlediği sırada oniki yaşını doldurmamış olan çocukların ceza sorumluluğu yoktur. bu kişiler hakkında, ceza kovuşturması yapılamaz; ancak, çocuklara özgü güvenlik tedbirleri uygulanabilir. (2) fiili işlediği sırada oniki yaşını doldurmuş olup da onbeş yaşını doldurmamış olanların işlediği fiilin hukukî anlam ve sonuçlarını algılayamaması veya davranışlarını yönlendirme yeteneğinin yeterince gelişmemiş olması hâlinde ceza sorumluluğu yoktur. ancak bu kişiler hakkında çocuklara özgü güvenlik tedbirlerine hükmolunur. işlediği fiilin hukukî anlam ve sonuçlarını algılama ve bu fiille ilgili olarak davranışlarını yönlendirme yeteneğinin varlığı hâlinde, bu kişiler hakkında suç, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasını gerektirdiği takdirde oniki yıldan onbeş yıla; müebbet hapis cezasını gerektirdiği takdirde dokuz yıldan onbir yıla kadar hapis cezasına hükmolunur. diğer cezaların yarısı indirilir ve bu hâlde her fiil için verilecek hapis cezası yedi yıldan fazla olamaz. (3) fiili işlediği sırada onbeş yaşını doldurmuş olup da onsekiz yaşını doldurmamış olan kişiler hakkında suç, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasını gerektirdiği takdirde onsekiz yıldan yirmidört yıla; müebbet hapis cezasını gerektirdiği takdirde oniki yıldan onbeş yıla kadar hapis cezasına hükmolunur. diğer cezaların üçte biri indirilir ve bu hâlde her fiil için verilecek hapis cezası oniki yıldan fazla olamaz.

kanun türü: adli sicil kanunu

kanun maddesi: madde 9 - adlî sicil bilgilerinin silinmesi

kanun: (1) adlî sicildeki bilgiler; a) cezanın veya güvenlik tedbirinin infazının tamamlanması, b) ceza mahkûmiyetini bütün sonuçlarıyla ortadan kaldıran şikayetten vazgeçme veya etkin pişmanlık, c) ceza zamanaşımının dolması, d) genel af, halinde adlî sicil ve istatistik genel müdürlüğünce silinerek, arşiv kaydına alınır. (2) adlî sicil bilgileri, ilgilinin ölümü üzerine tamamen silinir. (3) türk vatandaşları hakkında yabancı mahkemelerce verilmiş olup 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (f) bendine göre adlî sicile kaydedilen hürriyeti bağlayıcı cezaya mahkûmiyet hükümleri, kesinleştiği tarihten itibaren mahkûmiyet kararında belirtilen sürenin geçmesiyle, adlî sicil ve istatistik genel müdürlüğünce adlî sicil kayıtlarından çıkartılarak arşiv kaydına alınır. adlî para cezasına mahkûmiyet hükümleri ile cezanın ertelenmesine ilişkin hükümler, adlî sicil kaydına alınmadan doğrudan arşive kaydedilir.