halkHukuk: herkes için hak,
herkes için hukuk, her zaman adalet

S
Sen
Hakaret bana yapılsa ben önemsemezdim ama yapan şahıs anneme,durduk yere küfür etti ki bunu önceden de bazı şahıslara tekrarladığını görmüştüm.Bu şahıs toplumun kendini dokunulmaz gören kesiminden olduğu için haddini bildirmek istiyorum. Hakaret davasının yanında tazminat davası da açabilabilir mi, açılırsa ne kadar bir ceza ile karşı karşıya kalacaktır.
H
Hukuk Asistanı

Türk Ceza Kanunu'nun 125. maddesine göre, bir kişiye onur, şeref ve saygınlığını rencide edebilecek nitelikte somut bir fiil veya olgu isnat eden veya sövmek suretiyle bir kimsenin onur, şeref ve saygınlığına saldıran kişi, üç aydan iki yıla kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılır. Dolayısıyla, size hakaret eden kişi hakkında hakaret suçundan dava açabilirsiniz. Ayrıca, hakaretin alenen işlenmesi halinde ceza altıda biri oranında artırılır.

Türk Ceza Kanunu'nun 126. maddesine göre, hakaret suçunun işlenmesinde mağdurun ismi açıkça belirtilmemiş veya isnat üstü kapalı geçiştirilmiş olsa bile, eğer niteliğinde ve mağdurun şahsına yönelik bulunduğunda duraksanmayacak bir durum varsa, hem ismi belirtilmiş ve hem de hakaret açıklanmış sayılır. Bu durumda, size hakaret eden kişi hakkında dava açabilir ve hakaret suçundan cezalandırılmasını talep edebilirsiniz.

Türk Borçlar Kanunu'nun 58. maddesine göre, kişilik hakkının zedelenmesinden zarar gören, uğradığı manevi zarara karşılık manevi tazminat adı altında bir miktar para ödenmesini isteyebilir. Hâkim, bu tazminatın ödenmesi yerine, diğer bir giderim biçimi kararlaştırabilir veya bu tazminata ekleyebilir. Dolayısıyla, size hakaret eden kişiye karşı manevi tazminat davası da açabilir ve uğradığınız manevi zararın tazmin edilmesini talep edebilirsiniz.

Sonuç olarak, size hakaret eden kişi hakkında hakaret suçundan dava açabilir ve cezalandırılmasını talep edebilirsiniz. Ayrıca, uğradığınız manevi zararın tazmin edilmesi için manevi tazminat davası da açabilirsiniz. Hakaret davası ve tazminat davasını birlikte veya ayrı ayrı açabilirsiniz. Hakaret suçundan cezalandırılma ve manevi tazminat ödenmesine ilişkin karar hâkimin takdirindedir.

Net Cevap: Hakaret davası ve tazminat davası açabilirsiniz. Hakaret suçundan cezalandırılması durumunda üç aydan iki yıla kadar hapis veya adlî para cezası ile karşı karşıya kalabilir. Manevi tazminat talebinde bulunabilirsiniz.

İlgili kanun maddeleri: Türk Ceza Kanunu 125. ve 126. maddeleri, Türk Borçlar Kanunu 58. maddesi.

İlgili Kanun Maddeleri:

kanun türü: türk ceza kanunu

kanun maddesi: madde 125 - hakaret

kanun: (1) bir kimseye onur, şeref ve saygınlığını rencide edebilecek nitelikte somut bir fiil veya olgu isnat eden veya sövmek suretiyle bir kimsenin onur, şeref ve saygınlığına saldıran kişi, üç aydan iki yıla kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılır. mağdurun gıyabında hakaretin cezalandırılabilmesi için fiilin en az üç kişiyle ihtilat ederek işlenmesi gerekir. (2) fiilin, mağduru muhatap alan sesli, yazılı veya görüntülü bir iletiyle işlenmesi halinde, yukarıdaki fıkrada belirtilen cezaya hükmolunur. (3) hakaret suçunun; a) kamu görevlisine karşı görevinden dolayı, b) dini, siyasi, sosyal, felsefi inanç, düşünce ve kanaatlerini açıklamasından, değiştirmesinden, yaymaya çalışmasından, mensup olduğu dinin emir ve yasaklarına uygun davranmasından dolayı, c) kişinin mensup bulunduğu dine göre kutsal sayılan değerlerden bahisle, işlenmesi halinde, cezanın alt sınırı bir yıldan az olamaz. (4) hakaretin alenen işlenmesi halinde ceza altıda biri oranında artırılır. (5) kurul hâlinde çalışan kamu görevlilerine görevlerinden dolayı hakaret edilmesi hâlinde suç, kurulu oluşturan üyelere karşı işlenmiş sayılır. ancak, bu durumda zincirleme suça ilişkin madde hükümleri uygulanır.

kanun türü: türk ceza kanunu

kanun maddesi: madde 126 - mağdurun belirlenmesi

kanun: (1) hakaret suçunun işlenmesinde mağdurun ismi açıkça belirtilmemiş veya isnat üstü kapalı geçiştirilmiş olsa bile, eğer niteliğinde ve mağdurun şahsına yönelik bulunduğunda duraksanmayacak bir durum varsa, hem ismi belirtilmiş ve hem de hakaret açıklanmış sayılır.

kanun türü: türk borçlar kanunu

kanun maddesi: madde 58 - 3. kişilik hakkının zedelenmesi

kanun: kişilik hakkının zedelenmesinden zarar gören, uğradığı manevi zarara karşılık manevi tazminat adı altında bir miktar para ödenmesini isteyebilir.  hâkim, bu tazminatın ödenmesi yerine, diğer bir giderim biçimi kararlaştırabilir veya bu tazminata ekleyebilir; özellikle saldırıyı kınayan bir karar verebilir ve bu kararın yayımlanmasına hükmedebilir.

kanun türü: ceza muhakemesi kanunu

kanun maddesi: madde 141 - tazminat istemi

kanun: (1) suç soruşturması veya kovuşturması sırasında; a) kanunlarda belirtilen koşullar dışında yakalanan, tutuklanan veya tutukluluğunun devamına karar verilen, b) kanunî gözaltı süresi içinde hâkim önüne çıkarılmayan, c) kanunî hakları hatırlatılmadan veya hatırlatılan haklarından yararlandırılma isteği yerine getirilmeden tutuklanan, d) kanuna uygun olarak tutuklandığı hâlde makul sürede yargılama mercii huzuruna çıkarılmayan ve bu süre içinde hakkında hüküm verilmeyen, e) kanuna uygun olarak yakalandıktan veya tutuklandıktan sonra haklarında kovuşturmaya yer olmadığına veya beraatlerine karar verilen, f) mahkûm olup da gözaltı ve tutuklulukta geçirdiği süreleri, hükümlülük sürelerinden fazla olan veya işlediği suç için kanunda öngörülen cezanın sadece para cezası olması nedeniyle zorunlu olarak bu cezayla cezalandırılan, g) yakalama veya tutuklama nedenleri ve haklarındaki suçlamalar kendilerine, yazıyla veya bunun hemen olanaklı bulunmadığı hâllerde sözle açıklanmayan, h) yakalanmaları veya tutuklanmaları yakınlarına bildirilmeyen, i) hakkındaki arama kararı ölçüsüz bir şekilde gerçekleştirilen, j) eşyasına veya diğer malvarlığı değerlerine, koşulları oluşmadığı halde elkonulan veya korunması için gerekli tedbirler alınmayan ya da eşyası veya diğer malvarlığı değerleri amaç dışı kullanılan veya zamanında geri verilmeyen, k) yakalama, adli kontrol veya tutuklama işlemine karşı kanunda öngörülen başvuru imkânlarından yararlandırılmayan, l) konutunu terk etmemek veya uyuşturucu, uyarıcı veya uçucu maddeler ile alkol bağımlılığından arınmak amacıyla hastaneye yatmak dâhil, tedavi veya muayene tedbirlerine tâbi olmak ve bunları kabul etmek şeklindeki adli kontrol yükümlülükleri uygulandıktan sonra haklarında kovuşturmaya yer olmadığına veya beraatlerine karar verilen, kişiler, maddî ve manevî her türlü zararlarını, devletten isteyebilirler. (2) birinci fıkranın (e), (f) ve (l) bentlerinde belirtilen kararları veren merciler, ilgiliye tazminat hakları bulunduğunu bildirirler ve bu husus verilen karara geçirilir. (3) birinci fıkrada yazan hâller dışında, suç soruşturması veya kovuşturması sırasında kişisel kusur, haksız fiil veya diğer sorumluluk hâlleri de dâhil olmak üzere hâkimler ve cumhuriyet savcılarının verdikleri kararlar veya yaptıkları işlemler nedeniyle tazminat davaları ancak devlet aleyhine açılabilir. (4) devlet, ödediği tazminattan dolayı görevinin gereklerine aykırı hareket etmek suretiyle görevini kötüye kullanan hâkimler ve cumhuriyet savcılarına bir yıl içinde rücu eder.