halkHukuk: herkes için hak,
herkes için hukuk, her zaman adalet

S
Sen
Arkadaşlarımın olduğu whatsapp grubumuzda 3. bir kişi hakkında hakaret ve küfürler ettim ve bu kişi o whatsapp grubunda yer almıyor. Whatsapp grubunda yer alan diğer kişiler bu küfürlerimi ve hakaretlerimi ekran görüntüsü alarak küfür ettiğim kişiye ulaştırmışlar. Bu kişi bana dava açacağını söylüyor. Hakaret ettiğim kişi ile aynı ortamda bulunmasam bile dava açabilir mi?
H
Hukuk Asistanı

Türk Ceza Kanunu'nun 125. maddesine göre, bir kimseye onur, şeref ve saygınlığını rencide edebilecek nitelikte somut bir fiil veya olgu isnat eden veya sövmek suretiyle bir kimsenin onur, şeref ve saygınlığına saldıran kişi, üç aydan iki yıla kadar hapis veya adli para cezası ile cezalandırılır. Mağdurun gıyabında hakaretin cezalandırılabilmesi için fiilin en az üç kişiyle ihtilat ederek işlenmesi gerekir. Dolayısıyla, Whatsapp grubunda yer alan diğer kişilerin ekran görüntüsü alarak hakaret ettiğiniz kişiye ulaştırmaları durumunda, bu eylem hakaret suçu kapsamında değerlendirilebilir ve hakaret ettiğiniz kişi dava açabilir.

Türk Medeni Kanunu'nun 25. maddesi de davalının saldırı tehlikesinin önlenmesini, sürmekte olan saldırıya son verilmesini veya saldırının hukuka aykırılığının tespitini isteyebileceğini belirtmektedir. Dolayısıyla, hakaret ettiğiniz kişinin size karşı dava açma hakkı bulunmaktadır, hatta kişilik haklarının zedelenmesi durumunda manevi tazminat da talep edebilir.

Sonuç olarak, hakaret ettiğiniz kişi ile aynı ortamda bulunmasanız bile Whatsapp grubunda yer alan diğer kişilerin ekran görüntüsü alarak hakaretlerinizi iletmesi halinde hakaret ettiğiniz kişi size karşı dava açabilir. Kişilik haklarının korunması ve hakaret suçunun cezalandırılması açısından, hakaret ettiğiniz kişinin dava açma hakkı saklıdır.

İlgili kanun maddeleri: Türk Ceza Kanunu 125. - Türk Medeni Kanunu 25.

İlgili Kanun Maddeleri:

kanun türü: türk medeni kanunu

kanun maddesi: madde 25 - 2. davalar

kanun: davacı, hâkimden saldırı tehlikesinin önlenmesini, sürmekte olan saldırıya son verilmesini, sona ermiş olsa bile etkileri devam eden saldırının hukuka aykırılığının tespitini isteyebilir. davacı bunlarla birlikte, düzeltmenin veya kararın üçüncü kişilere bildirilmesi ya da yayımlanması isteminde de bulunabilir. davacının, maddî ve manevî tazminat istemleri ile hukuka aykırı saldırı dolayısıyla elde edilmiş olan kazancın vekâletsiz iş görme hükümlerine göre kendisine verilmesine ilişkin istemde bulunma hakkı saklıdır. manevî tazminat istemi, karşı tarafça kabul edilmiş olmadıkça devredilemez; mirasbırakan tarafından ileri sürülmüş olmadıkça mirasçılara geçmez. davacı, kişilik haklarının korunması için kendi yerleşim yeri veya davalının yerleşim yeri mahkemesinde dava açabilir.

kanun türü: türk ceza kanunu

kanun maddesi: madde 125 - hakaret

kanun: (1) bir kimseye onur, şeref ve saygınlığını rencide edebilecek nitelikte somut bir fiil veya olgu isnat eden veya sövmek suretiyle bir kimsenin onur, şeref ve saygınlığına saldıran kişi, üç aydan iki yıla kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılır. mağdurun gıyabında hakaretin cezalandırılabilmesi için fiilin en az üç kişiyle ihtilat ederek işlenmesi gerekir. (2) fiilin, mağduru muhatap alan sesli, yazılı veya görüntülü bir iletiyle işlenmesi halinde, yukarıdaki fıkrada belirtilen cezaya hükmolunur. (3) hakaret suçunun; a) kamu görevlisine karşı görevinden dolayı, b) dini, siyasi, sosyal, felsefi inanç, düşünce ve kanaatlerini açıklamasından, değiştirmesinden, yaymaya çalışmasından, mensup olduğu dinin emir ve yasaklarına uygun davranmasından dolayı, c) kişinin mensup bulunduğu dine göre kutsal sayılan değerlerden bahisle, işlenmesi halinde, cezanın alt sınırı bir yıldan az olamaz. (4) hakaretin alenen işlenmesi halinde ceza altıda biri oranında artırılır. (5) kurul hâlinde çalışan kamu görevlilerine görevlerinden dolayı hakaret edilmesi hâlinde suç, kurulu oluşturan üyelere karşı işlenmiş sayılır. ancak, bu durumda zincirleme suça ilişkin madde hükümleri uygulanır.

kanun türü: türk medeni kanunu

kanun maddesi: madde 983 - 3. zilyetliğe saldırıya dava hakkı

kanun: saldırıda bulunan, şey üzerinde bir hak iddia etse bile; zilyetliği saldırıya uğrayan, ona karşı dava açabilir. dava, saldırının sona erdirilmesine, sebebinin önlenmesine ve zararın giderilmesine yönelik olur.

kanun türü: türk borçlar kanunu

kanun maddesi: madde 58 - 3. kişilik hakkının zedelenmesi

kanun: kişilik hakkının zedelenmesinden zarar gören, uğradığı manevi zarara karşılık manevi tazminat adı altında bir miktar para ödenmesini isteyebilir.  hâkim, bu tazminatın ödenmesi yerine, diğer bir giderim biçimi kararlaştırabilir veya bu tazminata ekleyebilir; özellikle saldırıyı kınayan bir karar verebilir ve bu kararın yayımlanmasına hükmedebilir.