halkHukuk: herkes için hak,
herkes için hukuk, her zaman adalet

S
Sen
öncelikle merhaba.iş mahkemesinde işe iade davası actım..mahkeme bnm lehime karar verdi..karsı taraf temyize gitti.yargıtay mahkememnin karrını bozdu.sonra e devletten bakarken adıma acılmıs bi icra dosyası gördüm.borclu kişi ben alacaklı kişi karsı tarafın avukatı.bana herhangi bi tebligat felan gelmedi..şimdi icra davası dosya acık gözüküyor..tahminime göre karsı tarafın avukatı mahkeme ve avukatlık ücretleri için icra davası acmıs.fakat.benim mahkeme masrafları ve avukatlık ücretleri şu kadardır die bi tebligat elime ulasmadı.bu ücreti ödemek istiyorum ne yapabilirim.
H
Hukuk Asistanı

İlgili durumda, iş mahkemesinde lehinize verilen kararın Yargıtay tarafından bozulması sonucunda karşı tarafın avukatının mahkeme ve avukatlık ücretleri için icra davası açtığını belirtmişsiniz. Ancak size herhangi bir tebligatın ulaşmadığını ve ödeme yapmak istediğinizi ifade etmişsiniz.

Bu durumda, icra dosyasının açılmış olması ve borçlu olarak gözükmeniz durumunda yapabileceğiniz adımlar şunlardır:

1. İcra dosyasının detaylarını öğrenmek için ilgili icra dairesine başvurabilirsiniz. Dosya içeriğinde avukatlık ve mahkeme masraflarının ne kadar olduğu, hangi gerekçelerle icra dosyasının açıldığı gibi bilgileri öğrenebilirsiniz. (İcra ve İflas Kanunu, Madde 35)

2. İcra dosyasında yer alan borç miktarı ve ödeme planı konusunda icra dairesinden bilgi alabilir ve ödeme yapmak istediğinizi belirtebilirsiniz. İcra dosyasındaki borç miktarı ve ödeme planı hakkında bilgi almanız önemlidir. (İcra ve İflas Kanunu, Madde 32)

3. İcra dosyasındaki borç miktarını kabul ederek, ödeme planı konusunda icra dairesi ile görüşebilir ve taksitlendirme talebinde bulunabilirsiniz. Borcunuzu taksitler halinde ödemek istediğinizi belirtebilirsiniz. (İcra ve İflas Kanunu, Madde 169/a)

4. İcra dosyasındaki borç miktarı ve ödeme planı konusunda anlaşmaya varmanız durumunda, icra dosyasının kapatılması ve borcunuzun ödenmesi ile ilgili icra dairesi ile yazılı bir anlaşma yapabilirsiniz.

Sonuç olarak, icra dosyasının açıldığı durumda borç miktarı ve ödeme planı konusunda icra dairesi ile iletişime geçerek ödeme yapmak istediğinizi belirtebilir ve taksitlendirme talebinde bulunabilirsiniz. Herhangi bir tebligatın size ulaşmamış olması durumunda ise, icra dosyasındaki borç miktarı ve detayları hakkında icra dairesinden bilgi almanız önemlidir.

İlgili kanun maddeleri: İcra ve İflas Kanunu, Madde 35 - Takibin başlaması, Madde 32 - İcra emri ve muhtevası, Madde 169/a - İtirazın incelenmesi

İlgili Kanun Maddeleri:

kanun türü: icra ve iflas kanunu

kanun maddesi: madde 35 - takibin başlaması

kanun: takip, ilâmın icra dairesine tevdii ile başlar. isteyen alacaklıya kayıt numarasını mübeyyin bedava ve pulsuz bir ilmühaber verilir.

kanun türü: icra ve iflas kanunu

kanun maddesi: madde 32 - icra emri ve muhtevası

kanun: para borcuna veya teminat verilmesine dair olan ilâm icra dairesine verilince icra müdürü borçluya bir icra emri tebliğ eder. bu emirde 24 üncü maddede yazılanlardan başka hükmolunan şeyin cinsi ve miktarı gösterilir ve nihayet yedi gün içinde ödenmesi ve bu müddet içinde borç ödenmez veya hükmolunan teminat verilmezse icra mahkemesinden veya istinaf veya temyiz yahut iadei muhakeme yolu ile ait olduğu mahkemeden icranın geri bırakılmasına dair bir karar getirilmedikçe cebri icra yapılacağı ve bu müddet içinde 74 üncü madde mucibince mal beyanında bulunması ve bulunmazsa hapis ile tazyik olunacağı, malbeyanında bulunmaz veya hakikata muhalif beyanda bulunursa hapis ile cezalandırılacağı ihtar edilir. yabancı devlet aleyhine başlatılan ilamlı icra takiplerine ilişkin icra emrinde uluslararası andlaşmalar saklı kalmak kaydıyla, borçlu devlete ait olan mallar hakkında cebri icra yapılabileceği hususu ayrıca ihtar edilir. ____________________________________________________ not: bölge adliye (istinaf) mahkemelerinin kurulup çalışmaya başlamasıyla, maddenin birinci fıkrasının ikinci cümlesi yukarıdaki şekilde yürürlüğe girmiştir. maddenin önceki şekli ise şu şekildeydi: bu emirde 24 üncü maddede yazılanlardan başka hükmolunan şeyin cinsi ve miktarı gösterilir ve nihayet 7 gün içinde ödenmesi ve bu müddet içinde borç ödenmez veya hükmolunan teminat verilmezse tetkik merciinden veya temyiz yahut iadeyi muhakeme yolu ile ait olduğu mahkemeden icranın geri bırakılmasına dair bir karar getirilmedikçe cebri icra yapılacağı ve bu müddet içinde 74 üncü madde mucibince mal beyanında bulunması ve bulunmazsa hapis ile tazyik olunacağı ve hakikate muhalif beyanda bulunursa hapis ile cezalandırılacağı ihtar edilir.

kanun türü: icra ve iflas kanunu

kanun maddesi: madde 169/a - itirazın incelenmesi

kanun: icra mahkemesi hâkimi, itiraz sebeplerinin tahkiki için iki tarafı en geç otuz gün içinde duruşmaya çağırır. hâkim, duruşma sonucunda borcun olmadığının veya itfa veya imhal edildiğinin resmî veya imzası ikrar edilmiş bir belge ile ispatı hâlinde itirazı kabul eder. icra mahkemesi hâkimi yetki itirazının incelenmesinde taraflar gelmese de gereken kararı verir. icra mahkemesi hâkimi, borçlunun itiraz dilekçesine ekli olarak ibraz ettiği belgelerden borcun itfa veya imhal edildiği veya senedin metninden zamanaşımına uğradığı veya borçlunun borçlu olmadığı yahut icra dairesinin yetkili olmadığı kanaatine varırsa, daha evvel itirazın esas hakkındaki kararına kadar icra takibinin muvakkaten durdurulmasına karar verebilir. borçlunun ibraz ettiği belge altındaki imza alacaklı tarafından inkâr edilirse, icra hâkimi, 68/a maddesindeki usule göre yapacağı inceleme neticesinde imzanın alacaklıya ait olduğuna kanaat getirdiği takdirde, borçlunun itirazının kabulüne karar verir ve alacaklıyı, sözü edilen belgenin taalluk ettiği değer veya miktarın yüzde onu oranında para cezasına mahkûm eder. alacaklı birinci fıkra gereğince çağrıldığı duruşmaya gelmediği takdirde icra hâkimi alacağın itiraz edilen kısmı için icranın muvakkaten durdurulmasına karar verir. bunun üzerine alacaklı en geç altı ay içinde icra mahkemesi önünde duruşma talep ederek makbuz altındaki imzanın kendisine ait olmadığını ispat etmek suretiyle, takibin devamına karar alabilir. icra mahkemesi, imzanın alacaklıya ait olmadığına karar verirse borçluyu, sözü edilen belgenin taalluk ettiği değer veya miktarın yüzde onu oranında para cezasına mahkûm eder. icra mahkemesi hâkimi, borçlunun zamanaşımı itirazını alacaklının ibraz ettiği kambiyo senedindeki tarihe göre varit görür ve alacaklı da zamanaşımının kesildiğini veya tatil edildiğini resmi veya imzası ikrar edilmiş bir belge ile ispat edemezse, itirazın kabulüne; aksi halde reddine karar verir. itirazın kabulü kararı ile takip durur. alacaklının genel hükümlere göre dava açmak hakkı mahfuzdur. alacaklı, genel mahkemede dava açarsa, inkâr tazminatı ve para cezasının tahsili dava sonuna kadar tehir olunur ve bu davayı kazanırsa hakkında verilmiş olan inkâr tazminatı ve para cezası kalkar. borçlunun itirazının icra mahkemesince esasa ilişkin nedenlerle kabulü hâlinde kötü niyeti veya ağır kusuru bulunan alacaklı, takip konusu alacağın yüzde yirmisinden aşağı olmamak üzere; takip muvakkaten durdurulmuş ise bu itirazın reddi hâlinde borçlu, diğer tarafın isteği üzerine takip konusu alacağın yüzde yirmisinden aşağı olmamak üzere tazminata mahkûm edilir. borçlu, menfi tespit ve istirdat davası açarsa yahut alacaklı genel mahkemede dava açarsa, hükmolunan tazminatın tahsili dava sonuna kadar tehir olunur ve dava lehine sonuçlanan taraf için, daha önce hükmedilmiş olan tazminat kalkar. itirazın reddi kararının temyizi hiçbir icra muamelesini durdurmaz. şu kadar ki, borçlu 33 üncü maddenin 3 üncü fıkrasına göre teminat gösterirse icra durur.

kanun türü: icra ve iflas kanunu

kanun maddesi: madde 72 - menfi tesbit ve istirdat davaları

kanun: borçlu, icra takibinden önce veya takip sırasında borçlu bulunmadığını isbat için menfi tesbit davası açabilir. icra takibinden önce açılan menfi tesbit dâvasına bakan mahkeme, talep üzerine alacağın yüzde onbeşinden aşağı olmamak üzere gösterilecek teminat mukabilinde, icra takibinin durdurulması hakkında ihtiyati tedbir kararı verebilir. icra takibinden sonra açılan menfi tesbit dâvasında ihtiyati tedbir yolu ile takibin durdurulmasına karar verilemez. ancak borçlu gecikmeden doğan zararları karşılamak ve alacağın yüzde onbeşinden aşağı olmamak üzere göstereceği teminat karşılığında, mahkemeden ihtiyati tedbir yoluyle icra veznesindeki paranın alacaklıya verilmemesini isteyebilir. dâva alacaklı lehine neticelenirse ihtiyati tedbir kararı kalkar. buna dair hükmün kesinleşmesi halinde alacaklı ihtiyati tedbir dolayısıyla alacağını geç almış bulunmaktan doğan zararlarını gösterilen teminattan alır. alacaklının uğradığı zarar aynı dâvada takdir olunarak karara bağlanır. bu zarar herhalde yüzde yirmiden aşağı tayin edilemez. dava borçlu lehine hükme bağlanırsa derhal takip durur. ilâmın kesinleşmesi üzerine münderecaatına göre ve ayrıca hükme hacet kalmadan icra kısmen veya tamamen eski hale iade edilir. borçluyu menfi tesbit dâvası açmaya zorlayan takibin haksız ve kötü niyetli olduğu anlaşılırsa, talebi üzerine, borçlunun dâva sebebi ile uğradığı zararın da alacaklıdan tahsiline karar verilir. takdir edilecek zarar, haksızlığı anlaşılan takip konusu alacağın yüzde yirmisinden aşağı olamaz. borçlu, menfi tesbit dâvası zımmında tedbir kararı almamış ve borç da ödenmiş olursa, dâvaya istirdat davası olarak devam edilir. takibe itiraz etmemiş veya itirazın kaldırılmış olması yüzünden borçlu olmadığı bir parayı tamamen ödemek mecburiyetinde kalan şahıs, ödediği tarihten itibaren bir sene içinde, umumi hükümler dairesinde mahkemeye başvurarak paranın geriye alınmasını isteyebilir. menfi tesbit ve istirdat davaları, takibi yapan icra dairesinin bulunduğu yer mahkemesinde açılabileceği gibi, dâvalının yerleşim yeri mahkemesinde de açılabilir. dâvacı istirdat dâvasında yalnız paranın verilmesi lâzım gelmediğini ispata mecburdur.