İlgili Kanun Maddeleri:
kanun türü: icra ve iflas kanunu
kanun maddesi: madde 138 - paraların paylaştırılması zamanı, masraflar ve vekalet ücreti
kanun: mahcuz mallar tamamiyle satıldıkta bedelleri alakadarlara hisselerine göre paylaştırılır ve bir kısmı satıldıkta icabına göre bedeli hisseleri nisbetinde alakadarlara avans olarak dağıtılır. haciz, paraya çevirme ve paylaştırma gibi bütün alacaklıları alakadar eden masraflar önce satış tutarından alınır ve artan para takip masrafları ve işlemiş faizler dahil olduğu halde alacakları nisbetinde paylaştırılır. vekil vasıtasiyle yapılan takiplerde vekalet ücretini miktarı, alacaklı ile borçlu arasında yapılmış sözleşmeye bakılmaksızın, icra müdürü tarafından avukatlık ücret tarifesine göre hesaplanır. bu şekilde tayin olunan vekalet ücreti de takip masraflarına dahildir. muvakkat hacizler için ayrılmış hisseler vaziyet anlaşılıncaya kadar sağlam bir bankaya, banka bulunmayan yerlerde mahkeme veya icra sandıklarına yatırılır.
kanun türü: icra ve iflas kanunu
kanun maddesi: madde 175 - c) istirdat davası
kanun: iflâs takibine itiraz etmemesi yüzünden borçlu olmadığı bir parayı ödeyen kimse 72 nci madde uyarınca geri almak hakkını haizdir.
kanun türü: türk medeni kanunu
kanun maddesi: madde 198 - iv. borçlulara ait önlemler
kanun: eşlerden biri, birliğin giderlerine katılma yükümlülüğünü yerine getirmezse, hâkim onun borçlularına, ödemeyi tamamen veya kısmen diğer eşe yapmalarını emredebilir.
kanun türü: icra ve iflas kanunu
kanun maddesi: madde 83 - kısmen haczi caiz olan şeyler
kanun: maaşlar, tahsisat ve her nevi ücretler, intifa hakları ve hasılatı, ilâma müstenid olmayan nafakalar, tekaüd maaşları, sigortalar veya tekaüd sandıkları tarafından tahsis edilen iradlar, borçlu ve ailesinin geçinmeleri için icra müdürünce lüzumlu olarak takdir edilen miktar tanzil edildikten sonra haczolunabilir. ancak haczolunacak miktar bunların dörtte birinden az olamaz. birden fazla haciz var ise sıraya konur. sırada önde olan haczin kesintisi bitmedikçe sonraki haciz için kesintiye geçilemez.