halkHukuk: herkes için hak,
herkes için hukuk, her zaman adalet

S
Sen
eşimle boşanmadık nafaka verildi icraya gitti maaş 4/1 icrada 18 bin ben 11bin ödedeim icra dairesine gittigimde 7 bin kalması gereken borc 19500tl olmus ben bu icrayı kaldırmak için hepsinimi öderim toplu indirim yapılırmı karsı tarafın avukatıyla görüşsem şukadar ödeyim kaldırın icrayı yoksa bu icra ödedikce yükseliyor 20 ay boşa ödemişim ben acil lütfen
H
Hukuk Asistanı

Eşinizle boşanmadan sonra nafaka ödemesine ilişkin icra takibi başlatılmış ve maaşınızın dörtte biri üzerinden haciz konulmuştur. İcra takibinde bugüne kadar toplam 18.000 TL ödemişsiniz, ancak icra dairesine başvurduğunuzda kalan borcun 19.500 TL olduğu belirtilmiştir. Bu durumda, icra takibini kaldırmak için kalan borcun tamamını ödemeniz gerekmektedir.

İcra ve İflas Kanunu'nun 83. maddesine göre, maaşlar ve diğer belirli gelirler üzerinde yapılan hacizlerde borçlunun geçimini sağlamak için icra müdürünce belirlenen miktarın dörtte birinden az kesinti yapılamaz. Dolayısıyla, maaşınızın dörtte biri üzerinden yapılan hacizde kalan borcun tamamını ödemeden icra takibinden kurtulmanız mümkün değildir.

Ancak, İcra ve İflas Kanunu'nun 175. maddesi gereği, icra takibine itiraz etmemeniz nedeniyle borçlu olmadığınız bir parayı ödeyen kişi, bu parayı geri talep edebilir. Bu durumda, icra takibinde kalan borcunuzu ödemeden önce karşı tarafın avukatıyla görüşerek toplu bir ödeme yapma veya borcun bir kısmını ödeyerek icra takibini kaldırma konusunda anlaşmaya çalışabilirsiniz.

Ancak, icra takibinde kalan borcunuzu tamamen ödemediğiniz takdirde icra takibinin devam edeceği ve borcunuzun artabileceği unutulmamalıdır. Bu nedenle, icra takibinden kurtulmak için kalan borcun tamamını ödemeniz veya karşı tarafın avukatıyla anlaşarak toplu bir ödeme yapmanız gerekebilir.

Sonuç olarak, icra takibinden kurtulmak için kalan borcun tamamını ödemeniz veya karşı tarafın avukatıyla anlaşarak toplu bir ödeme yapmanız gerekmektedir. Ancak, icra takibinde kalan borcunuzu ödemeden önce yapacağınız ödeme anlaşmalarında dikkatli olmanız ve yazılı olarak belgelemeniz önemlidir.

Net Cevap: İcra takibinden kurtulmak için kalan borcun tamamını ödemeniz gerekmektedir, ancak karşı tarafın avukatıyla görüşerek toplu bir ödeme yapma seçeneğini değerlendirebilirsiniz.

İlgili Kanun Maddeleri: İcra ve İflas Kanunu'nun 83. ve 175. maddeleri.

İlgili Kanun Maddeleri:

kanun türü: icra ve iflas kanunu

kanun maddesi: madde 138 - paraların paylaştırılması zamanı, masraflar ve vekalet ücreti

kanun: mahcuz mallar tamamiyle satıldıkta bedelleri alakadarlara hisselerine göre paylaştırılır ve bir kısmı satıldıkta icabına göre bedeli hisseleri nisbetinde alakadarlara avans olarak dağıtılır. haciz, paraya çevirme ve paylaştırma gibi bütün alacaklıları alakadar eden masraflar önce satış tutarından alınır ve artan para takip masrafları ve işlemiş faizler dahil olduğu halde alacakları nisbetinde paylaştırılır. vekil vasıtasiyle yapılan takiplerde vekalet ücretini miktarı, alacaklı ile borçlu arasında yapılmış sözleşmeye bakılmaksızın, icra müdürü tarafından avukatlık ücret tarifesine göre hesaplanır. bu şekilde tayin olunan vekalet ücreti de takip masraflarına dahildir. muvakkat hacizler için ayrılmış hisseler vaziyet anlaşılıncaya kadar sağlam bir bankaya, banka bulunmayan yerlerde mahkeme veya icra sandıklarına yatırılır.

kanun türü: icra ve iflas kanunu

kanun maddesi: madde 175 - c) istirdat davası

kanun: iflâs takibine itiraz etmemesi yüzünden borçlu olmadığı bir parayı ödeyen kimse 72 nci madde uyarınca geri almak hakkını haizdir.

kanun türü: türk medeni kanunu

kanun maddesi: madde 198 - iv. borçlulara ait önlemler

kanun: eşlerden biri, birliğin giderlerine katılma yükümlülüğünü yerine getirmezse, hâkim onun borçlularına, ödemeyi tamamen veya kısmen diğer eşe yapmalarını emredebilir.

kanun türü: icra ve iflas kanunu

kanun maddesi: madde 83 - kısmen haczi caiz olan şeyler

kanun: maaşlar, tahsisat ve her nevi ücretler, intifa hakları ve hasılatı, ilâma müstenid olmayan nafakalar, tekaüd maaşları, sigortalar veya tekaüd sandıkları tarafından tahsis edilen iradlar, borçlu ve ailesinin geçinmeleri için icra müdürünce lüzumlu olarak takdir edilen miktar tanzil edildikten sonra haczolunabilir. ancak haczolunacak miktar bunların dörtte birinden az olamaz. birden fazla haciz var ise sıraya konur. sırada önde olan haczin kesintisi bitmedikçe sonraki haciz için kesintiye geçilemez.