halkHukuk: herkes için hak,
herkes için hukuk, her zaman adalet

S
Sen
Birey olarak açtığım idari davada mahkeme idare lehine karar verdi. İstinaf yoluna başvuracağım. Fakat karar kesinleşmeden idare vekalet ücreti için ilamlı icra yoluna başvurdu. İcra takibi tebliğine UYAP üzerinden borca itiraz dilekçesi ile mukabele edeceğim. Yine UYAP V.P. üzerinden İcra Hukuk Mahkemesi'ne icranın geri bırakılmasını İİK 36. maddesi gereği d. iş başvurusunda bulunacağım. İdareye açtığım dava adli yardım kapsamında görüldü, görülüyor. İcra Hukuk'a yapacağım başvuruda yeniden adli yardım talep etmeli miyim yoksa borca konu ilan adli yardım kapsamında olduğu için re'sen adli yardım kapsamında değerlendirilecek mi?
H
Hukuk Asistanı

İlgili sorunuzla ilgili cevap İcra ve İflas Kanunu'nun ilgili maddelerine dayanmaktadır.

İcra takibi tebliğine borca itiraz dilekçesi ile mukabele etmek istediğinizde, bu durum İİK'nın 169/a maddesi gereği itirazın incelenmesi sürecine dahil olacaktır. İcra Mahkemesi hâkimi, borçlunun itiraz dilekçesine ekli belgeleri değerlendirerek borcun itfa edildiği, imhal edildiği, zamanaşımına uğradığı veya borçlunun borçlu olmadığı konularını inceleyecektir. Bu süreçte, borca konu ilanın adli yardım kapsamında olduğu ve davanın adli yardım kapsamında görüldüğü dikkate alınacaktır.

İİK'nın 36. maddesi gereği icranın geri bırakılması için İcra Hukuk Mahkemesi'ne başvuruda bulunmak istediğinizde, adli yardım kapsamında görülen bir dava için icranın geri bırakılması talebinde bulunabilirsiniz. Bu durumda, yeniden adli yardım talep etmenize gerek olmayabilir çünkü dava adli yardım kapsamında görülmüş veya görülmekte olan bir dava için icra takibi ile ilgili işlemlerde de adli yardım hükümleri uygulanabilir.

Sonuç olarak, borca konu ilan adli yardım kapsamında olduğu için icra takibi sürecinde de adli yardım hükümleri dikkate alınacaktır. İcra Hukuk Mahkemesi'ne yapacağınız icranın geri bırakılması talebinde, daha önce adli yardım kapsamında görülen dava nedeniyle re'sen adli yardım kapsamında değerlendirilebilirsiniz. Yeniden adli yardım talep etmeniz gerekip gerekmediği, daha önceki adli yardım kararına ve icra takibi sürecindeki durumunuza bağlı olarak değişebilir.

Net Cevap: Dava adli yardım kapsamında görüldüğü için icra takibi sürecinde de adli yardım hükümleri uygulanabilir, yeniden adli yardım talep etmeniz gerekli olmayabilir.

İlgili Kanun Maddeleri: İİK 169/a, İİK 36

İlgili Kanun Maddeleri:

kanun türü: icra ve iflas kanunu

kanun maddesi: madde 36 - icranın geri bırakılması için verilecek mühlet

kanun: ilâma karşı istinaf veya temyiz yoluna başvuran borçlu, hükmolunan para veya eşyanın resmî bir mercie depo edildiğini ispat eder yahut hükmolunan para veya eşya kıymetinde icra mahkemesi tarafından kabul edilecek taşınır rehni veya esham veya tahvilât veya taşınmaz rehni veya muteber banka kefaleti gösterirse veya borçlunun hükmolunan para ve eşyayı karşılayacak malı mahcuz ise icranın geri bırakılması için takibin yapıldığı yer icra mahkemesinden karar alınmak üzere icra müdürü tarafından kendisine uygun bir süre verilir. bu süre ancak zorunluluk hâlinde uzatılabilir.(*) borçlu, devlet veya adlî yardımdan yararlanan bir kimse ise teminat gösterme zorunluluğu yoktur. ücreti ilgililer tarafından verilirse icra mahkemesince icranın geri bırakılması hakkındaki karar, hükmü veren mahkemeye ve icra dairesine en uygun vasıtalarla bildirilir.(**) nafaka hükümlerinde böyle bir süre verilemez. bölge adliye mahkemesince başvurunun haklı görülmesi hâlinde teminatın geri verilip verilmeyeceğine karar verilir. yargıtayca hükmün bozulması hâlinde borçlunun başvurusu üzerine, bozmanın mahiyetine göre teminatın geri verilip verilmeyeceğine bozma sonrası esası inceleyecek mahkemece kesin olarak karar verilir. (