halkHukuk: herkes için hak,
herkes için hukuk, her zaman adalet

S
Sen
İyi günler.Mal sahibim haksız olarak bana icra takibi başlattı.Ben de icra takibine süresi içinde itiraz ederek icrayı durdurdum.Talep ettiği 26.000TL.lik borcun 3740TL.sini süresinde dosyaya ödeyip takibe itiraz ettim.Bugün İcra dairesi mali işlerden Borç Muhtırası ve Hesap Özeti gelmiş (aşağıdaki linkten görülebilir.Burada Avukatlık ücreti tam alındığı belirtiliyor. Oysa süresiiçinde yapılan itirazlarda avukatlık ücreti 3/4 oranında alınmıyormu? Bunun için ne yapmam lazım.Yardımcı olacaklara şimdiden çok teşekkür ederim.
H
Hukuk Asistanı

İcra takibine süresi içinde itiraz ettiğiniz ve talep edilen borcun sadece bir kısmını ödeyerek takibe itiraz ettiğiniz durumda, avukatlık ücreti konusunda dikkat etmeniz gereken hususlar bulunmaktadır.

İcra ve İflas Kanunu'nun 62. maddesine göre, borçlu takibin müstenidi olan senet altındaki imzayı reddederse, bunu itirazında ayrıca ve açıkça beyan etmelidir. Aksi takdirde icra takibi yönünden senetteki imzayı kabul etmiş sayılır. Dolayısıyla, avukatlık ücreti gibi masraflar konusunda da aynı dikkat gösterilmelidir.

İcra ve İflas Kanunu'nun 66. maddesine göre, müddeti içinde yapılan itiraz takibi durdurur. İtirazın müddetinde yapılmadığı durumlarda ise alacaklının talebi üzerine icra müdürü takip muamelelerine devam eder. Borçlunun borcun sadece bir kısmına itiraz ettiği durumlarda, takibe kabul ettiği miktar için devam edilir.

Ancak, avukatlık ücreti konusunda özel bir düzenleme bulunmaktadır. İcra ve İflas Kanunu'nun ilgili maddelerinde belirtilen durumlarda, borçlu tarafın avukatlık ücreti gibi masraflarının tamamının değil, belirli bir oranının alınması öngörülmektedir.

Bu nedenle, itirazınızın kabul edilmesi halinde avukatlık ücreti konusunda da indirim yapılması gerekebilir. İcra dairesinden gelen Borç Muhtırası ve Hesap Özeti'nde avukatlık ücretinin tam alındığı belirtilmesi durumunda, itirazınızın kabul edilmesi ve avukatlık ücretinde indirim yapılması gerektiğini talep edebilirsiniz.

İcra ve İflas Kanunu'nun ilgili maddelerine dayanarak, itirazınızın kabul edilmesi halinde avukatlık ücreti konusunda indirim yapılmasını talep edebilirsiniz. İcra dairesi tarafından yapılan işlemlerde avukatlık ücreti konusunda haksız bir talep olduğunu düşünüyorsanız, durumu icra mahkemesine taşıyarak gerekli itirazı ve taleplerinizi iletebilirsiniz.

Sonuç olarak, itirazınızın kabul edilmesi halinde avukatlık ücreti konusunda indirim yapılması gerektiği kanunen öngörülmektedir. İcra dairesinden gelen belgelerde avukatlık ücretinin tam alındığı belirtilmesi durumunda, durumu icra mahkemesine taşıyarak haklarınızı arayabilirsiniz.

Net Cevap: İtirazınızın kabul edilmesi halinde avukatlık ücreti konusunda indirim yapılması gerekmektedir. Durumu icra mahkemesine taşıyarak gerekli itirazı ve taleplerinizi iletebilirsiniz.

İlgili Kanun Maddeleri: İcra ve İflas Kanunu Madde 62, Madde 66.

İlgili Kanun Maddeleri:

kanun türü: icra ve iflas kanunu

kanun maddesi: madde 62 - 1- süresi ve şekli

kanun: itiraz etmek isteyen borçlu, itirazını, ödeme emrinin tebliği tarihinden itibaren yedi gün içinde dilekçe ile veya sözlü olarak icra dairesine bildirmeye mecburdur. itiraz, takibi yapan icra dairesinden başka bir icra dairesine yapıldığı takdirde bu daire gereken masrafı itirazla birlikte alarak itirazı derhal yetkili icra dairesine gönderir; alınmayan masraftan memur şahsen sorumludur. takibe itiraz edildiği, 59 uncu maddeye göre alacaklının yatırdığı avanstan karşılanmak suretiyle üç gün içinde bir muhtıra ile alacaklıya tebliğ edilir. borçlu veya vekili, dava ve takip işlemlerine esas olmak üzere borçluya ait yurt içinde bir adresi itirazla birlikte bildirmek zorundadır. adresini değiştiren borçlu yurt içinde yeni adres bildirmediği ve tebliğ memurunca yurt içinde yeni adresi tespit edilemediği takdirde, takip talebinde gösterilen adrese çıkarılacak tebligat borçlunun kendisine yapılmış sayılır. borcun bir kısmına itiraz eden borçlunun o kısmın cihet ve miktarını açıkça göstermesi lâzımdır. aksi takdirde itiraz edilmemiş sayılır. borçlu takibin müstenidi olan senet altındaki imzayı reddediyorsa, bunu itirazında ayrıca ve açıkça beyan etmelidir. aksi takdirde icra takibi yönünden senetteki imzayı kabul etmiş sayılır. borçluya, itiraz eylediğine dair bedava ve pulsuz bir belge verilir.

kanun türü: icra ve iflas kanunu

kanun maddesi: madde 169/a - itirazın incelenmesi

kanun: icra mahkemesi hâkimi, itiraz sebeplerinin tahkiki için iki tarafı en geç otuz gün içinde duruşmaya çağırır. hâkim, duruşma sonucunda borcun olmadığının veya itfa veya imhal edildiğinin resmî veya imzası ikrar edilmiş bir belge ile ispatı hâlinde itirazı kabul eder. icra mahkemesi hâkimi yetki itirazının incelenmesinde taraflar gelmese de gereken kararı verir. icra mahkemesi hâkimi, borçlunun itiraz dilekçesine ekli olarak ibraz ettiği belgelerden borcun itfa veya imhal edildiği veya senedin metninden zamanaşımına uğradığı veya borçlunun borçlu olmadığı yahut icra dairesinin yetkili olmadığı kanaatine varırsa, daha evvel itirazın esas hakkındaki kararına kadar icra takibinin muvakkaten durdurulmasına karar verebilir. borçlunun ibraz ettiği belge altındaki imza alacaklı tarafından inkâr edilirse, icra hâkimi, 68/a maddesindeki usule göre yapacağı inceleme neticesinde imzanın alacaklıya ait olduğuna kanaat getirdiği takdirde, borçlunun itirazının kabulüne karar verir ve alacaklıyı, sözü edilen belgenin taalluk ettiği değer veya miktarın yüzde onu oranında para cezasına mahkûm eder. alacaklı birinci fıkra gereğince çağrıldığı duruşmaya gelmediği takdirde icra hâkimi alacağın itiraz edilen kısmı için icranın muvakkaten durdurulmasına karar verir. bunun üzerine alacaklı en geç altı ay içinde icra mahkemesi önünde duruşma talep ederek makbuz altındaki imzanın kendisine ait olmadığını ispat etmek suretiyle, takibin devamına karar alabilir. icra mahkemesi, imzanın alacaklıya ait olmadığına karar verirse borçluyu, sözü edilen belgenin taalluk ettiği değer veya miktarın yüzde onu oranında para cezasına mahkûm eder. icra mahkemesi hâkimi, borçlunun zamanaşımı itirazını alacaklının ibraz ettiği kambiyo senedindeki tarihe göre varit görür ve alacaklı da zamanaşımının kesildiğini veya tatil edildiğini resmi veya imzası ikrar edilmiş bir belge ile ispat edemezse, itirazın kabulüne; aksi halde reddine karar verir. itirazın kabulü kararı ile takip durur. alacaklının genel hükümlere göre dava açmak hakkı mahfuzdur. alacaklı, genel mahkemede dava açarsa, inkâr tazminatı ve para cezasının tahsili dava sonuna kadar tehir olunur ve bu davayı kazanırsa hakkında verilmiş olan inkâr tazminatı ve para cezası kalkar. borçlunun itirazının icra mahkemesince esasa ilişkin nedenlerle kabulü hâlinde kötü niyeti veya ağır kusuru bulunan alacaklı, takip konusu alacağın yüzde yirmisinden aşağı olmamak üzere; takip muvakkaten durdurulmuş ise bu itirazın reddi hâlinde borçlu, diğer tarafın isteği üzerine takip konusu alacağın yüzde yirmisinden aşağı olmamak üzere tazminata mahkûm edilir. borçlu, menfi tespit ve istirdat davası açarsa yahut alacaklı genel mahkemede dava açarsa, hükmolunan tazminatın tahsili dava sonuna kadar tehir olunur ve dava lehine sonuçlanan taraf için, daha önce hükmedilmiş olan tazminat kalkar. itirazın reddi kararının temyizi hiçbir icra muamelesini durdurmaz. şu kadar ki, borçlu 33 üncü maddenin 3 üncü fıkrasına göre teminat gösterirse icra durur.

kanun türü: icra ve iflas kanunu

kanun maddesi: madde 65 - 4- gecikmiş itiraz

kanun: borçlu kusuru olmaksızın bir mâni sebebiyle müddeti içinde itiraz edememiş ise paraya çevirme muamelesi bitinceye kadar itiraz edebilir. ancak borçlu, mâniin kalktığı günden itibaren üç gün içinde, mazeretini gösterir delillerle birlikte itiraz ve sebeplerini ve müstenidatını bildirmeye ve müteakip fıkra için yapılacak duruşmaya taallûk eden harç ve masrafları ödemeye mecburdur. itiraz üzerine icra mahkemesi ancak gecikme sebebinin mahiyetine ve hadisenin özelliklerine göre takibin tatilini tensip edebilir. icra mahkemesi, tetkikatını evrak üzerinde yapar. lüzumu halinde iki tarafı hemen davetle mazeretin kabule şayan olup olmadığına karar verir. duruşmaya karar verilmemesi halinde borçludan alınan masraflar kendisine iade olunur. mazeretin kabulü halinde icra takibi durur. aynı celsede alacaklı itirazın kaldırılmasını sözlü olarak da isteyebilir. bu takdirde tahkikata devam olunarak gerekli karar verilir. daha önce borçlunun mallarına haciz konulmuşsa mazeretin kabulü kararın tefhim veya tebliği tarihinden itibaren alacaklı yedi gün içinde, icra mahkemesinden itirazın kaldırılmasını istemez veya aynı süre içinde 67 nci maddeye göre mahkemeye başvurmazsa haciz kalkar.

kanun türü: icra ve iflas kanunu

kanun maddesi: madde 66 - 5- itirazın hükmü

kanun: müddeti içinde yapılan itiraz takibi durdurur. itiraz müddetinde değilse, alacaklının talebi üzerine, icra müdürü takip muamelelerine alacağın tamamı için devam eder. borçlu, borcun yalnız bir kısmına itirazda bulunmuşsa takibe, kabul ettiği miktar için devam olunur. borçlu itirazında imzayı reddetmişse alacaklı derhal icra dairesinden tatbike medar imzaların celbini isteyebilir.