halkHukuk: herkes için hak,
herkes için hukuk, her zaman adalet

S
Sen
icra yoluyla tahliye davasi ne gibi durumlarda acilabilir
H
Hukuk Asistanı

İcra yoluyla tahliye davası, mukavele ile kiralanan bir taşınmazın müddeti bittikten sonra kiracı tarafından tahliye edilmediği durumlarda veya kiracının taşınmazı hukuka aykırı şekilde kullanması sonucu kiralayanın tahliye talebinde bulunması durumunda acilabilir.

İcra ve İflas Kanunu'nun 272. maddesine göre, mukavele ile kiralanan bir taşınmazın müddeti bittikten bir ay içinde mukavele icra dairesine ibraz edilerek tahliye talebinde bulunulabilir. İcra müdürü, tahliye talebi üzerine taşınmazın on beş gün içinde tahliye ve teslimini emreden bir tahliye emri tebliğ eder. Kiracı, tahliye emrinde belirtilen süre içinde taşınmazı tahliye etmezse zorla çıkarılabilir.

İcra ve İflas Kanunu'nun 273. maddesine göre, müddeti içinde itiraz olunmaz veya itiraz kaldırılırsa kiralanan taşınmaz müddetin sonunda zorla tahliye edilir ve kiralayana teslim edilir. Tahliye emrinde belirtilen sürenin geçmesi halinde, taşınmazın tahliye edilmesi ve kiralayana teslim edilmesi gerekmektedir.

Sonuç olarak, icra yoluyla tahliye davası, kiralanan taşınmazın müddeti bittikten sonra kiracı tarafından tahliye edilmediği durumlarda veya kiracının taşınmazı hukuka aykırı şekilde kullanması sonucu kiralayanın tahliye talebi üzerine açılabilir. Tahliye emri tebliğ edildikten sonra belirtilen süre içinde taşınmazı tahliye etmeyen kiracıya karşı icra yoluyla tahliye işlemi gerçekleştirilebilir.

İlgili kanun maddeleri: İcra ve İflas Kanunu'nun 272. ve 273. maddeleri.

İlgili Kanun Maddeleri:

kanun türü: icra ve iflas kanunu

kanun maddesi: madde 272 - 1- tahliye emri ve münderecatı

kanun: mukavelename ile kiralanan bir taşınmazın müddeti bittikten bir ay içinde mukavelenin icra dairesine ibrazı ile tahliyesi istenebilir. bunun üzerine icra müdürü bir tahliye emri tebliği suretiyle taşınmazın on beş gün içinde tahliye ve teslimini emreder. tahliye emrinde: kiralayanın ve kiracının ve varsa mümessillerinin isim, şöhret ve yerleşim yerleri ve mukavele tarihi ve kiranın yenilendiğine veya uzatıldığına dair bir itirazı varsa yedi gün içinde daireye müracaatla beyan etmez ve itirazda bulunmaz veya kendiliğinden tahliye etmezse zorla çıkarılacağı yazılır.

kanun türü: icra ve iflas kanunu

kanun maddesi: madde 283 - iadenin şümulü

kanun: davacı, iptâl davası sabit olduğu takdirde, bu davaya konu teşkil eden mal üzerinde cebri icra yolu ile, hakkını almak yetkisini elde eder ve davanın konusu taşınmazsa, davalı üçüncü şahıs üzerindeki kaydın tashihine mahal olmadan o taşınmazın haciz ve satışını isteyebilir. iptâl davası, üçüncü şahsın elinden çıkarmış olduğu mallar yerine geçen değere taalluk ediyorsa, bu değerler nisbetinde üçüncü şahıs nakden tazmine (davacının alacağından fazla olmamak üzere) mahkum edilir. iptâl davası üzerine üçüncü şahıs da, mamelekinde hasıl olacak eksikliğin borçludan tahsilini aynı davada isteyebilir. bu talep, iptâl davasının tefrik edilerek daha önce hükme bağlanmasına mani değildir. iptâl davasını kaybeden üçüncü şahıs, karşılık olarak şeyi* veya bedelini borçludan veya iflâs masasından geri isteyebilir. batıl bir tasarruf neticesinde kendisine ödenilen şeyi geri veren alacaklı eski haklarını muhafaza eder. kendisine bağış yapılan iyi niyetli ise yalnız dava zamanında elinde bulunan miktarı geri vermeye mecburdur.

kanun türü: icra ve iflas kanunu

kanun maddesi: madde 36 - icranın geri bırakılması için verilecek mühlet

kanun: ilâma karşı istinaf veya temyiz yoluna başvuran borçlu, hükmolunan para veya eşyanın resmî bir mercie depo edildiğini ispat eder yahut hükmolunan para veya eşya kıymetinde icra mahkemesi tarafından kabul edilecek taşınır rehni veya esham veya tahvilât veya taşınmaz rehni veya muteber banka kefaleti gösterirse veya borçlunun hükmolunan para ve eşyayı karşılayacak malı mahcuz ise icranın geri bırakılması için takibin yapıldığı yer icra mahkemesinden karar alınmak üzere icra müdürü tarafından kendisine uygun bir süre verilir. bu süre ancak zorunluluk hâlinde uzatılabilir.(*) borçlu, devlet veya adlî yardımdan yararlanan bir kimse ise teminat gösterme zorunluluğu yoktur. ücreti ilgililer tarafından verilirse icra mahkemesince icranın geri bırakılması hakkındaki karar, hükmü veren mahkemeye ve icra dairesine en uygun vasıtalarla bildirilir.(**) nafaka hükümlerinde böyle bir süre verilemez. bölge adliye mahkemesince başvurunun haklı görülmesi hâlinde teminatın geri verilip verilmeyeceğine karar verilir. yargıtayca hükmün bozulması hâlinde borçlunun başvurusu üzerine, bozmanın mahiyetine göre teminatın geri verilip verilmeyeceğine bozma sonrası esası inceleyecek mahkemece kesin olarak karar verilir. (