İlgili Kanun Maddeleri:
kanun türü: icra ve iflas kanunu
kanun maddesi: madde 33/a - ilâmın zamanaşımına uğradığı iddiası
kanun: ilâmın zamanaşımına uğradığı veya zamanaşımının kesildiği veya tatile uğradığı iddiaları icra tetkik mercii tarafından resmî vesikalara müsteniden incelenerek icranın geri bırakılmasına veya devamına karar verilir. alacaklı, icranın geri bırakılması kararının kesinleştiğinin kendisine tebliğinden sonra, zamanaşımının vâki olmadığını ispat sadedinde ve 7 gün içinde umumi mahkemelerde dâva açabilir. aksi takdirde icrası istenen ilâmın zamanaşımına uğradığı hususu kesin hüküm teşkil eder. icranın devamına karar verilmesi halinde 33 üncü maddenin son fıkrası burada da uygulanır.
kanun türü: icra ve iflas kanunu
kanun maddesi: madde 39 - zamanaşımı
kanun: ilâma müstenit takip, son muamele üzerinden on sene geçmekle zamanaşımına uğrar. noter senedine müstenit takip, senedin mahiyetine göre borçlar veya ticaret kanunlarında muayyen olan zamanaşımlarına tâbidir.
kanun türü: türk borçlar kanunu
kanun maddesi: madde 146 - i. on yıllık zamanaşımı
kanun: kanunda aksine bir hüküm bulunmadıkça, her alacak on yıllık zamanaşımına tabidir.
kanun türü: türk borçlar kanunu
kanun maddesi: madde 157 - 2. alacaklının fiili hâlinde
kanun: bir dava veya def’i yoluyla kesilmiş olan zamanaşımı, dava süresince tarafların yargılamaya ilişkin her işleminden veya hâkimin her kararından sonra yeniden işlemeye başlar. zamanaşımı, icra takibiyle kesilmişse, alacağın takibine ilişkin her işlemden sonra yeniden işlemeye başlar. zamanaşımı, iflas masasına başvurma sebebiyle kesilmişse, iflasa ilişkin hükümlere göre alacağın yeniden istenmesi imkânının doğumundan itibaren yeniden işlemeye başlar.