halkHukuk: herkes için hak,
herkes için hukuk, her zaman adalet

S
Sen
ihtiyac sebebi ile acilacak tahliye davasi icin zaman sibiri var mi sozlesme tarihinden su kadar once diye yoksa istedigimiz zaman ihtiyac sebebi ilr tahliye davasi acilir mi
H
Hukuk Asistanı

İhtiyac sebebi ile açılacak tahliye davası için belirli bir zaman sınırı bulunmaktadır. Türk Borçlar Kanunu'nun madde 442 - 1. borçların muaccel olması hükmüne göre, sözleşmenin sona ermesiyle, sözleşmeden doğan bütün borçlar muaccel olur. Muacceliyet anı, işçinin aracılığıyla kurulan hukuki ilişkilerde üçüncü kişinin üstlendiği borç, hizmet sözleşmesinin sona ermesinden sonra tamamen veya kısmen ifa edilecekse altı aya kadar ertelenebilir. Dolayısıyla, tahliye davası için belirli bir zaman sınırı sözleşmede veya ilgili kanunda belirtilmemişse, ihtiyaç sebebi ile tahliye davası istediğiniz zaman açılabilirsiniz.

Ancak, Türk Ticaret Kanunu'nun madde 1188 - 1. hak düşürücü süre hükmüne göre, eşyanın zıyaı veya hasarı ile geç tesliminden dolayı taşıyana karşı her türlü tazminat istem hakkı, bir yıl içinde yargı yoluna başvurulmadığı takdirde düşer. Bu hüküm tahliye davasında da dikkate alınabilir, ancak genel olarak ihtiyaç sebebi ile tahliye davası için belirli bir zaman sınırı bulunmamaktadır.

Sonuç olarak, ihtiyac sebebi ile tahliye davası genel olarak istenildiği zaman açılabilir. Ancak, sözleşmede veya ilgili kanunda belirtilen özel bir zaman sınırı varsa o süreye dikkat edilmelidir.

İlgili kanun maddeleri: Türk Borçlar Kanunu madde 442 - 1. - Türk Ticaret Kanunu madde 1188 - 1.

İlgili Kanun Maddeleri:

kanun türü: türk ticaret kanunu

kanun maddesi: madde 1319 - c) zamanaşımı

kanun: (1) bir sözleşmeye dayanıp dayanmadığına bakılmaksızın, kurtarma faaliyeti ile enkazın kaldırılmasından doğan bütün alacaklar iki yılda zamanaşımına uğrar. (2) bu süre kurtarma faaliyetinin sona erdiği tarihten ve enkazın kaldırılması giderlerinden doğan alacaklar için enkaz kaldırma işinin tamamlandığı tarihten itibaren işlemeye başlar. (3) kendisine karşı istemde bulunulan kişi, zamanaşımı süresi içinde istemde bulunana yapacağı bir beyanla bu süreyi bir veya birden çok kez uzatabilir.

kanun türü: türk borçlar kanunu

kanun maddesi: madde 442 - 1. borçların muaccel olması

kanun: sözleşmenin sona ermesiyle, sözleşmeden doğan bütün borçlar muaccel olur. muacceliyet anı, işçinin aracılığı suretiyle kurulan hukuki ilişkilerde üçüncü kişinin üstlendiği borç, hizmet sözleşmesinin sona ermesinden sonra tamamen veya kısmen ifa edilecekse altı aya; dönemsel edimler içeren ilişkilerde bir yıla; sigorta sözleşmelerinde veya ifası altı aydan uzun bir süreye yayılmış olan işlerde ise iki yıla kadar, yazılı bir anlaşmayla ertelenebilir. üretilenden pay verilmesi öngörülen hâllerde ürün payı belirlenir belirlenmez, cirodan veya kârdan pay verilmesi kararlaştırılan hâllerde ise pay, hesap dönemini izleyen en geç üç ay sonunda muaccel olur.

kanun türü: türk ticaret kanunu

kanun maddesi: madde 1188 - 1. hak düşürücü süre

kanun: (1) eşyanın zıyaı veya hasarı ile geç tesliminden dolayı taşıyana karşı her türlü tazminat istem hakkı, bir yıl içinde yargı yoluna başvurulmadığı takdirde düşer. (2) bu süre taşıyanın eşyayı veya bir kısmını teslim ettiği veya eşya hiç teslim edilmemişse, onun teslim edilmesinin gerektiği tarihten itibaren işlemeye başlar. (3) sorumlu tutulan kişinin rücu davası, birinci fıkrada öngörülen hak düşürücü sürenin sona ermesinden sonra da açılabilir. ancak, rücu davası açma hakkı, bu hakka sahip olan kişinin, istenen tazminat bedelini ödediği veya aleyhine açılan tazminat davasında dava dilekçesini tebellüğ ettiği tarihten itibaren doksan gün içinde kullanılmadıkça düşer. (4) bu süre, tarafların dava sebebinin doğmasından sonra yapacakları bir anlaşma ile uzatılabilir.

kanun türü: icra ve iflas kanunu

kanun maddesi: madde 284 - hak düşürücü müddet

kanun: iptâl davası hakkı, batıl tasarrufun vukuu tarihinden itibaren beş sene geçmekle düşer.