halkHukuk: herkes için hak,
herkes için hukuk, her zaman adalet

S
Sen
ihtiyac sebebi ile tahloye davasindaki fesih suresi nedir ne zaman dava acabilirim
H
Hukuk Asistanı

İhtiyac sebebi ile tahliye davasındaki fesih süresi ve dava açma zamanı Türk Medeni Kanunu'nun ilgili maddelerine göre belirlenmektedir.

Türk Medeni Kanunu'nun 493. maddesine göre, olağan zamanaşımı süresi işlemeye başlamadan önce zarar gören tarafından bilinmesi veya anlaşılması olanağı bulunmayan bir hesap yanlışlığına veya bir sorumluluk sebebine dayanan tazminat davası, hesap yanlışlığının veya sorumluluk sebebinin öğrenilmesinden başlayarak bir yıl içinde açılabilir. Bu durumda, ihtiyac sebebi ile tahliye davasında da benzer şekilde, tahliye sebebinin ortaya çıkması ve bilinmesi durumunda dava açma hakkı doğmaktadır.

Ayrıca, Türk Medeni Kanunu'nun 559. maddesine göre, iptal davası açma hakkı, davacının tasarrufu, iptal sebebini ve kendisinin hak sahibi olduğunu öğrendiği tarihten başlayarak bir yıl ve her hâlde vasiyetnamelerde açılma tarihinin, diğer tasarruflarda mirasın geçmesi tarihinin üzerinden geçmektedir. Bu madde de ihtiyac sebebi ile tahliye davasında dava açma süresinin belirlenmesinde dikkate alınabilir.

Sonuç olarak, ihtiyac sebebi ile tahliye davasındaki fesih süresi, tahliye sebebini öğrendiğiniz tarihten itibaren bir yıl olarak kabul edilebilir. Ancak, bu süre hakkında net bir bilgi alabilmek ve dava açma zamanını belirlemek için davanın detayları ve tahliye sebebinin ne zaman ortaya çıktığı önemlidir.

Net Cevap: İhtiyac sebebi ile tahliye davasındaki fesih süresi, tahliye sebebini öğrendiğiniz tarihten itibaren bir yıldır. Dolayısıyla, tahliye sebebinin ortaya çıkması ve bilinmesi durumunda bir yıl içinde dava açabilirsiniz.

İlgili kanun maddeleri: TMK 493. - TMK 559.

İlgili Kanun Maddeleri:

kanun türü: icra ve iflas kanunu

kanun maddesi: madde 284 - hak düşürücü müddet

kanun: iptâl davası hakkı, batıl tasarrufun vukuu tarihinden itibaren beş sene geçmekle düşer.

kanun türü: türk medeni kanunu

kanun maddesi: madde 559 - iii. hak düşürücü süreler

kanun: iptal davası açma hakkı, davacının tasarrufu, iptal sebebini ve kendisinin hak sahibi olduğunu öğrendiği tarihten başlayarak bir yıl ve her hâlde vasiyetnamelerde açılma tarihinin, diğer tasarruflarda mirasın geçmesi tarihinin üzerinden, iyiniyetli davalılara karşı on yıl, iyiniyetli olmayan davalılara karşı yirmi yıl geçmekle düşer. hükümsüzlük, def’i yoluyla her zaman ileri sürülebilir.

kanun türü: icra ve iflas kanunu

kanun maddesi: madde 67 - a) itirazın iptali

kanun: takip talebine itiraz edilen alacaklı, itirazın tebliği tarihinden itibaren bir sene içinde mahkemeye başvurarak, genel hükümler dairesinde, alacağının varlığını ispat suretiyle itirazın iptalini dava edebilir. bu dâvada borçlunun itirazının haksızlığına karar verilirse borçlu; takibinde haksız ve kötü niyetli görülürse alacaklı; diğer tarafın talebi üzerine iki tarafın durumuna, dâvanın ve hükmolunan şeyin tahammülüne göre, red veya hükmolunan meblağın yüzde yirmisinden aşağı olmamak üzere, uygun bir tazminatla mahkûm edilir. itiraz eden veli, vasi veya mirasçı ise, borçlu hakkında tazminat hükmolunması kötü niyetin sübutuna bağlıdır. birinci fıkrada yazılı itirazın iptali süresini geçiren alacaklının umumi hükümler dairesinde alacağını dava etmek hakkı saklıdır. bu kanunda öngörülen icra inkar tazminatı, kötü niyet tazminatı ve benzeri tazminatların tespitinde, takip talebi veya davadaki talep esas alınır.

kanun türü: türk medeni kanunu

kanun maddesi: madde 493 - ii. olağanüstü zamanaşımı

kanun: olağan zamanaşımı süresi işlemeye başlamadan önce zarar gören tarafından bilinmesi veya anlaşılması olanağı bulunmayan bir hesap yanlışlığına veya bir sorumluluk sebebine dayanan tazminat davası, hesap yanlışlığının veya sorumluluk sebebinin öğrenilmesinden başlayarak bir yıl içinde açılabilir. vesayetten doğan tazminat davaları, her hâlde kesin hesabın tebliğinin üzerinden on yıl geçmekle zamanaşımına uğrar.