halkHukuk: herkes için hak,
herkes için hukuk, her zaman adalet

S
Sen
Herkese merhaba. Geçen sene babam vefat etti. Terekesi borca batık olduğu için yasal süreler içerisinde reddi miras yaptım ve karar kesinleşti. Tek çocuk olduğum için borçlular bana ilamsız icra takibi ile tebligat göndermeye başladı babamın borcundan dolayı fakat tebligata benim değil, babamın tc kimlik nosunu ve adını soy adını yazıp, parantez içerisinde “varisi” olarak benim ismimi de not düşerek benim mernis adresime gönderiyorlar. Bu sebeple ptt elektronik tebligata tebligatlar düşmüyor ve kontrol edemiyorum. İşim dolayısıyla çok sık şehir dışına gidip geldiğim için tebligatlar gözden kaçar ve 1 hafta içerisinde itiraz hakkımı kaybederim diye çekincelerim var. Muhtara da haber bıraktım tebligat gelirse beni arayın diye ama bu durumda tebligatı alamazsam ve göremezsem, başkasına bırakılması durumunda sonradan kesinleşen takipte usulsüz tebligat olarak kararı bozma şansım olur mu? Ya da benim tcm olmayan tebligatlar usulsüz tebligata girer mi? Yalnız yaşıyorum ve merniste de yalnız yaşıyor görünüyorum evde başka bir bireye tebliğ şansı da yok.
H
Hukuk Asistanı

Babanızın vefatı üzerine reddi miras yaptığınız ve terekesinin borca batık olduğu için borçluların size ilamsız icra takibi ile tebligat göndermeye başladığını belirtiyorsunuz. Ancak, tebligatların babanızın TC kimlik numarası ve adı-soyadı ile birlikte sadece "varisi" olarak sizin isminizin de not düşülerek adresinize gönderildiğini ve bu nedenle PTT elektronik tebligata düşmediğini ve kontrol edemediğinizi ifade ediyorsunuz.

Türk Medeni Kanunu'nun ilgili maddelerine göre, mirasçılar tereke borçlarından müteselsilen sorumludurlar (TMK 641/II). Dolayısıyla, babanızın borçlarından dolayı mirasçı olarak siz de sorumlu olabilirsiniz. Ancak, tebligatların doğru bir şekilde size ulaştırılması ve size bildirilmesi gerekmektedir.

Eğer tebligatları alamaz veya göremezseniz, bu durumu mahkemeye bildirmeniz ve usulsüz tebligat iddiasında bulunmanız gerekebilir. TMK 629. madde gereği, alacakların deftere yazdırılmaması durumunda mirasçının zenginleşmesi ölçüsünde sorumlu olabileceği belirtilmektedir. Dolayısıyla, tebligatların size doğru bir şekilde ulaştırılmaması durumunda ve bu durumu mahkemeye bildirmeniz durumunda, usulsüz tebligat iddiasında bulunabilir ve kararın bozulması için girişimde bulunabilirsiniz.

Ancak, tebligatların size doğru bir şekilde ulaştırılması ve size bildirilmesi gerektiği için, muhtara haber vermeniz ve tebligatları alamama durumunu mahkemeye bildirmeniz önemlidir. Evinizde başka bir bireye tebligat yapılması durumu olmadığından, tebligatların size doğru bir şekilde ulaştırılması ve size bildirilmesi önem arz etmektedir.

Sonuç olarak, tebligatların size doğru bir şekilde ulaştırılması ve size bildirilmesi gerekmektedir. Tebligatları alamaz veya göremezseniz, bu durumu mahkemeye bildirerek usulsüz tebligat iddiasında bulunabilir ve kararın bozulması için girişimde bulunabilirsiniz.

İlgili kanun maddeleri: TMK 641/II, TMK 629.

İlgili Kanun Maddeleri:

kanun türü: türk medeni kanunu

kanun maddesi: madde 629 - 2. deftere yazılmayanlardan sorumluluk

kanun: alacaklarını süresi içinde yazdırmayan alacaklılara karşı mirasçı, kendi kişisel mallarıyla sorumlu olmadığı gibi; terekeden kendisine geçen mallarla da sorumlu tutulamaz. ancak, alacaklının kusuru olmadan deftere yazdıramadığı veya bildirdiği hâlde deftere yazılmamış alacakları için mirasçı, zenginleşmesi ölçüsünde sorumlu kalır. alacakları, tereke mallarıyla güvence altına alınmış olan alacaklılar deftere geçirilmemiş olsa bile bu haklarını güvenceden alabilirler.

kanun türü: türk medeni kanunu

kanun maddesi: madde 641 - ii. mirasçıların sorumluluğu

kanun: mirasçılar, tereke borçlarından müteselsilen sorumludurlar. ana ve baba veya büyük ana ve büyük baba ile birlikte yaşayan ve emeklerini veya gelirlerini aileye özgüleyen ergin çocuklar ile torunlara verilecek uygun miktardaki tazminat, bu yüzden terekenin borç ödemeden acze düşmemesi kaydıyla tereke borcu sayılır.

kanun türü: türk medeni kanunu

kanun maddesi: madde 594 - iii. mirasçıların bilinmemesi

kanun: mirasbırakanın mirasçısı bulunup bulunmadığı veya mirasçıların tamamı bilinmiyorsa, sulh hâkimi uygun araçlarla ve bir ay ara ile iki defa ilân yapıp hak sahiplerini son ilândan başlayarak en geç bir yıl içinde mirasçılık sıfatlarını bildirmeye çağırır. ilân süresinde kimse başvurmazsa ve sulh hâkimi de hiçbir mirasçı tespit edememişse, miras sebebiyle istihkak davası açma hakkı saklı kalmak üzere miras devlete geçer.

kanun türü: türk medeni kanunu

kanun maddesi: madde 597 - iii. ilgililere tebliğ

kanun: mirasta hak sahibi olanların her birine gideri terekeye ait olmak üzere, vasiyetnamenin kendilerine ilişkin kısımlarının onaylı bir örneği hâkim tarafından tebliğ edilir. nerede olduğu bilinmeyenlere vasiyetnamenin kendilerine ilişkin kısımları ilân yolu ile tebliğ olunur.