halkHukuk: herkes için hak,
herkes için hukuk, her zaman adalet

S
Sen
Benim ilk evliliğimden 2 kızım var Şimdiki eşimden çocuğum yok.Eşimle olan evliliğim boyunca adıma alacağım,ev araba gibi edinimlerin boşanma veya ölümüm halinde yalnızca kızlarıma kalıp kalmayacağını öğrenmek istiyorum.Eğer kalmayacaksa da bunun gerçekleşmesi için neler yapabilirim?Teşekkür ederim.
H
Hukuk Asistanı

Türk Medeni Kanunu'nun ilgili maddelerine göre, ilk evliliğinizden olan 2 kızınız varken şu anki eşinizle edindiğiniz malların boşanma veya ölüm durumunda yalnızca kızlarınıza kalıp kalmayacağı ve bu durumun nasıl sağlanabileceği konusunda bilgi verelim.

Türk Medeni Kanunu'nun 181. maddesine göre, boşanan eşler, birbirlerinin yasal mirasçısı olamazlar ve boşanmadan önce yapılan ölüme bağlı tasarruflarla kendilerine sağlanan hakları kaybederler. Dolayısıyla, boşanma durumunda, ilk evliliğinizden olan kızlarınız mirasçınız olacaktır ve şu anki eşinizle edindiğiniz malların bir kısmı veya tamamı kızlarınıza kalacaktır.

Ancak, eşinizle olan evliliğiniz boyunca edindiğiniz malların tamamının kızlarınıza kalmasını sağlamak için evlilik birliği içerisinde mal ayrılığı rejimini tercih edebilirsiniz. Mal ayrılığı rejimi, eşlerin mal varlıklarını ayrı tutmalarını ve boşanma veya ölüm durumunda kendi mal varlıklarının mirasçılarına kalmasını sağlar.

Ayrıca, Türk Medeni Kanunu'nun 278. ve 279. maddelerine göre, eşlerin birlikte yaşadıkları konut veya ev eşyası ortaklık mallarına dahilse, sağ kalan eşin bu mallar üzerinde mülkiyet hakkı talep etme hakkı bulunmaktadır. Dolayısıyla, eşinizle olan evliliğiniz boyunca edindiğiniz mallar arasında ortaklık malları varsa, bu malların paylaşımı konusunda da kızlarınızın hakları gözetilecektir.

Sonuç olarak, eşinizle olan evliliğiniz boyunca edindiğiniz malların boşanma veya ölüm durumunda kızlarınıza kalması için mal ayrılığı rejimini tercih edebilir ve ortaklık mallarının paylaşımında kızlarınızın haklarını korumak için gerekli adımları atabilirsiniz.

Net Cevap: Eşinizle olan evliliğiniz boyunca edindiğiniz malların boşanma veya ölüm durumunda kızlarınıza kalması için mal ayrılığı rejimini tercih edebilirsiniz.

İlgili kanun maddeleri: TMK 181. - TMK 278. - TMK 279.

İlgili Kanun Maddeleri:

kanun türü: türk medeni kanunu

kanun maddesi: madde 255 - 2. ölüm hâlinde

kanun: eşlerden birinin ölümü hâlinde, paylaşma konusu olan mallar arasında ev eşyası veya eşlerin birlikte yaşadıkları konut varsa; sağ kalan eş, bunlar üzerinde kendisine miras ve paylaşmadan doğan hakkına mahsup edilmek ve yetmezse bir bedel eklenmek suretiyle mülkiyet hakkı tanınmasını isteyebilir. haklı sebeplerin varlığı hâlinde sağ kalan eşin veya ölenin diğer yasal mirasçılardan birinin istemi üzerine, mülkiyet yerine intifa veya oturma hakkı tanınmasına da karar verilebilir. sağ kalan eş, mirasbırakanın bir meslek veya sanat icra ettiği ve altsoyundan birinin aynı meslek veya sanatı icra etmesi için gerekli olan bölümlerde bu hakları kullanamaz. tarımsal taşınmazlara ilişkin miras hükümleri saklıdır.

kanun türü: türk medeni kanunu

kanun maddesi: madde 181 - vii. miras hakları

kanun: boşanan eşler, bu sıfatla birbirlerinin yasal mirasçısı olamazlar ve boşanmadan önce yapılmış olan ölüme bağlı tasarruflarla kendilerine sağlanan hakları, aksi tasarruftan anlaşılmadıkça kaybederler. (değişik ikinci fıkra: 31/3/2011-6217/19 md.) boşanma davası devam ederken, ölen eşin mirasçılarından birisinin davaya devam etmesi ve diğer eşin kusurunun ispatlanması hâlinde de yukarıdaki fıkra hükmü uygulanır.

kanun türü: türk medeni kanunu

kanun maddesi: madde 279 - 2. aile kontu ve ev eşyası

kanun: eşlerin birlikte yaşadıkları konut veya ev eşyası ortaklık mallarına dahil ise, sağ kalan eş, payına mahsuben bunların mülkiyetinin kendisine verilmesini isteyebilir. haklı sebeplerin varlığı hâlinde, sağ kalan eş veya ölenin diğer yasal mirasçılarının istemiyle bunlar üzerinde mülkiyet yerine intifa veya oturma hakkı tanınabilir. mal ortaklığı rejiminin ölüm dışındaki bir sebeple son bulması hâlinde, eşlerden her biri, üstün bir yararının varlığını ispat etmek suretiyle aynı istemleri ileri sürebilir.

kanun türü: türk medeni kanunu

kanun maddesi: madde 278 - 1. kişisel mallar

kanun: mal ortaklığının eşlerden birinin ölümüyle sona ermesi hâlinde sağ kalan eş, edinilmiş mallara katılma rejiminde kişisel malı sayılabilecek olanların payına mahsuben kendisine verilmesini isteyebilir.