halkHukuk: herkes için hak,
herkes için hukuk, her zaman adalet

S
Sen
Yaşadığım İlde bayisi ve ofisi bulunmayan bir fiber internet sağlayıcısından internet üzerinden fiber internet talep ettim. İnternet telekom altyapısını kullanıyor ve telekomun personeli gelip bağladı. İnternet bağlantısı 23.10.2023 tarihinde yapıldı, fiber İnternet hizmeti almış olduğum 35 megapiksel hızının sürekli olarak yarısının altında kaldığından, sürekli yavaşlılık nedeni ile internete erişim sıkıntısı yaşadım. 27.10.2023 tarihinde e devlet üzerinden abone fesih talebinde bulundum. Hizmet sağlayıcı 27.10.2023 tarihinde hizmetini durdurup aboneliği iptal etti. satıcı firma 15.11.2023 İnternet aktivasyon ücreti iptal bedeli 369,23 TL, Evde kurulum ücreti iptal bedeli 332,50 TL toplam 701,73 TL tutarında bir fatura düzenledi. Faturayı ödemedim, faturanın iptali için Tüketici hakem Heyyetine Başvurdum. Satıcı firmanın savunması istendi ve savunma geldi. Ancak başvuru henüz sonuçlanmadı. Başvuru sonuçlanmadan Satıcı firmanın 1700 TL ilamsız icra takibi başlattığını UYAP'ta gördüm. Ödeme emri henüz tebliğ edilmedi. Öncelikle internet üzerinden talep edilen hizmetler mesafeli satış yönetmeliğine tabiimidir, bunun yanında Tüketici hakem Heyyeti Başvurusu sonuçlanmadan başlatılan icra takibi yasalmıdır. Ödeme emri geldiğinde itiraz edeceğim, görüş ve öenerilerinizi paylaşmanızı rica ediyorum.
H
Hukuk Asistanı

Öncelikle, yaşadığınız ilde bayisi ve ofisi bulunmayan bir fiber internet sağlayıcısından internet talep etmeniz durumunda, mesafeli sözleşmelerin tüketiciyi koruyan hükümleri geçerli olacaktır. Bu durumda, Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun'un 48. maddesi mesafeli sözleşmeleri düzenlemektedir.

İnternet bağlantısının yapıldığı tarihten itibaren hizmetin beklenen performansı göstermemesi durumunda, Tüketici Hakem Heyeti'ne başvurarak sorunun çözümünü talep edebilirsiniz. Tüketici Hakem Heyeti, tarafların haklarını koruyan ve adil bir şekilde çözüm sağlayan bir mercidir. Tüketici Hakem Heyeti'ne yapılan başvurunun sonuçlanması beklenirken, satıcı firmanın ilamsız icra takibi başlatması durumuyla karşı karşıya kaldınız.

Tüketici hakem heyeti başvurusu sonuçlanmadan yapılan icra takibi konusunda, Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun'un 70. maddesi gereği tüketici hakem heyeti kararları tarafları bağlar. Ancak, icra takibi sürecinde tüketici hakem heyeti kararının beklenmesi gerekliliği bulunmamaktadır. Dolayısıyla, satıcı firmanın başvurunuzun sonuçlanmasını beklemeden icra takibi başlatması hukuki olarak mümkün olmakla birlikte, tüketici hakem heyeti kararının lehinize olması durumunda icra takibi sonlandırılabilir veya kararın icrası durdurulabilir.

Ödeme emri tebliğ edildiğinde itiraz hakkınız bulunmaktadır. Tüketici hakem heyeti başvurusu sonuçlanmadan yapılan icra takibi durumunda, tüketici hakem heyeti kararının lehinize olması durumunda icra takibinin iptali veya durdurulması talebinde bulunabilirsiniz. Tüketici hakem heyeti kararlarına karşı itiraz süreci de Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun'un ilgili maddeleri doğrultusunda yürütülmektedir.

Sonuç olarak, mesafeli sözleşme kapsamında yaşadığınız sorunlar için Tüketici Hakem Heyeti'ne başvurmanız ve kararın sonuçlanmasını beklerken icra takibi sürecini takip etmeniz önemlidir. İcra takibi durumunda, tüketici hakem heyeti kararının lehinize olması durumunda icra takibini durdurma veya iptal etme hakkınız bulunmaktadır.İlgili kanun maddeleri: Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunun 48. ve 70. maddeleri.

İlgili Kanun Maddeleri:

kanun türü: tüketici kanunu

kanun maddesi: madde 68 - başvuru (*)

kanun: (değişik cümle:24/3/2022-7392/13 md.) tarafların icra ve iflas kanunundaki hakları saklı kalmak kaydıyla; değeri otuz bin türk lirasının altında bulunan uyuşmazlıklarda tüketici hakem heyetlerine başvuru zorunludur. bu değerlerin üzerindeki uyuşmazlıklar için tüketici hakem heyetlerine başvuru yapılamaz.(**) (2) tüketici hakem heyetleri kendilerine yapılan başvuruları gereğini yapmak üzere kabul etmek zorundadır. (3) başvurular, tüketicinin yerleşim yerinin bulunduğu veya tüketici işleminin yapıldığı yerdeki tüketici hakem heyetine yapılabilir. (değişik cümle:24/3/2022-7392/13 md.) tüketici hakem heyetinin bulunmadığı yerlerde ise başvurular o ilçe kaymakamlığına yapılabilir. (ek cümle:24/3/2022-7392/13 md.) yapılan bu başvurular, kaymakamlıklarca gereği yapılmak üzere bakanlıkça belirlenen yetkili tüketici hakem heyetine iletilir. (4) bu maddede belirtilen parasal sınırlar her takvim yılı başından itibaren geçerli olmak üzere, o yıl için 4/1/1961 tarihli ve 213 sayılı vergi usul kanununun mükerrer 298 inci maddesi hükümleri uyarınca tespit ve ilan edilen yeniden değerleme oranında artırılarak uygulanır. bu artışların hesabında bin türk lirasının küsuru dikkate alınmaz.(