halkHukuk: herkes için hak,
herkes için hukuk, her zaman adalet

S
Sen
Şimdi internetten güvenilir bir siteden alışveriş yaptım. Siparişim geldi kapıda kredi kartıyla ödeme yaptım fakat kargoyu açınca istediğim sipariş gelmedi. Çakma saçma sapan bir ürün geldi ve hiçbir iletişim yolundan satıcıya ulaşamıyorum. savcılığa suç duyurusunda bulunmak istiyorum. Fakat sürecin işleyişini bilmiyorum. Süreç nasıl işler? Neler yapmam lazım? Başvuru mercii neresi?
H
Hukuk Asistanı

İlgili Kanun Maddeleri: TCK Madde 158 - Nitelikli Dolandırıcılık

Soru: İnternetten güvenilir bir siteden alışveriş yaptım. Siparişim geldi kapıda kredi kartıyla ödeme yaptım fakat kargoyu açınca istediğim sipariş gelmedi. Çakma saçma sapan bir ürün geldi ve hiçbir iletişim yolundan satıcıya ulaşamıyorum. Savcılığa suç duyurusunda bulunmak istiyorum. Fakat sürecin işleyişini bilmiyorum. Süreç nasıl işler? Neler yapmam lazım? Başvuru mercii neresi?

Cevap: Yaşadığınız durum nitelikli dolandırıcılık kapsamına girebilir. TCK Madde 158'e göre, dolandırıcılık suçunun bilişim sistemlerinin kullanılması suretiyle işlenmesi durumunda üç yıldan on yıla kadar hapis cezası ve adli para cezası verilir. Bu durumda, mağdur olarak dolandırıcılık suçuyla ilgili olarak savcılığa suç duyurusunda bulunabilirsiniz.

Savcılığa suç duyurusunda bulunmak için, yaşadığınız olayı detaylı bir şekilde anlatan bir dilekçe ile savcılığa başvurmanız gerekmektedir. Dilekçenizde, ne zaman ve nereden alışveriş yaptığınızı, siparişinizin içeriği ile gelen ürün arasındaki farkı, ödeme yöntemi olarak kredi kartı kullandığınızı ve satıcıya ulaşmaya çalıştığınızı ancak sonuç alamadığınızı belirtmelisiniz.

Savcılığa yapacağınız suç duyurusu sonrasında, savcılık tarafından gerekli inceleme ve soruşturma yapılacaktır. Mağdur olarak ifade vermeniz ve delillerinizi sunmanız istenebilir. Dolandırıcılık suçuyla ilgili olarak, savcılığın yürüteceği soruşturma sonucunda şüpheli hakkında dava açılabilir ve adil yargılanma süreci başlatılabilir.

Başvuru mercii olarak, yaşadığınız olayın meydana geldiği yerdeki Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunabilirsiniz. Savcılık, suç duyurusunu değerlendirecek ve gerekli adımları atacaktır.

Sonuç olarak, yaşadığınız dolandırıcılık olayıyla ilgili olarak TCK Madde 158'e göre savcılığa suç duyurusunda bulunabilir, gerekli adımları atabilir ve sürecin takibini yapabilirsiniz.

İlgili kanun maddeleri: TCK Madde 158 - Nitelikli Dolandırıcılık

İlgili Kanun Maddeleri:

kanun türü: türk ceza kanunu

kanun maddesi: madde 157 - dolandırıcılık

kanun: (1) hileli davranışlarla bir kimseyi aldatıp, onun veya başkasının zararına olarak, kendisine veya başkasına bir yarar sağlayan kişiye bir yıldan beş yıla kadar hapis ve beşbin güne kadar adlî para cezası verilir.

kanun türü: türk ceza kanunu

kanun maddesi: madde 158 - nitelikli dolandırıcılık

kanun: (1) dolandırıcılık suçunun; a) dinî inanç ve duyguların istismar edilmesi suretiyle, b) kişinin içinde bulunduğu tehlikeli durum veya zor şartlardan yararlanmak suretiyle, c) kişinin algılama yeteneğinin zayıflığından yararlanmak suretiyle, d) kamu kurum ve kuruluşlarının, kamu meslek kuruluşlarının, siyasi parti, vakıf veya dernek tüzel kişiliklerinin araç olarak kullanılması suretiyle, e) kamu kurum ve kuruluşlarının zararına olarak, f) bilişim sistemlerinin, banka veya kredi kurumlarının araç olarak kullanılması suretiyle, g) basın ve yayın araçlarının sağladığı kolaylıktan yararlanmak suretiyle, h) tacir veya şirket yöneticisi olan ya da şirket adına hareket eden kişilerin ticari faaliyetleri sırasında; kooperatif yöneticilerinin kooperatifin faaliyeti kapsamında, i) serbest meslek sahibi kişiler tarafından, mesleklerinden dolayı kendilerine duyulan güvenin kötüye kullanılması suretiyle, j) banka veya diğer kredi kurumlarınca tahsis edilmemesi gereken bir kredinin açılmasını sağlamak maksadıyla, k) sigorta bedelini almak maksadıyla, l) kişinin, kendisini kamu görevlisi veya banka, sigorta ya da kredi kurumlarının çalışanı olarak tanıtması veya bu kurum ve kuruluşlarla ilişkili olduğunu söylemesi suretiyle, işlenmesi halinde, üç yıldan on yıla kadar hapis ve beşbin güne kadar adlî para cezasına hükmolunur. ancak, (e), (f), (j), (k) ve (l) bentlerinde sayılan hâllerde hapis cezasının alt sınırı dört yıldan, adli para cezasının miktarı suçtan elde edilen menfaatin iki katından az olamaz. (2) kamu görevlileriyle ilişkisinin olduğundan, onlar nezdinde hatırı sayıldığından bahisle ve belli bir işin gördürüleceği vaadiyle aldatarak, başkasından menfaat temin eden kişi, yukarıdaki fıkra hükmüne göre cezalandırılır. (3) bu madde ile 157 nci maddede yer alan suçların, üç veya daha fazla kişi tarafından birlikte işlenmesi hâlinde verilecek ceza yarı oranında; suç işlemek için teşkil edilmiş bir örgütün faaliyeti çerçevesinde işlenmesi hâlinde verilecek ceza bir kat artırılır.

kanun türü: türk ticaret kanunu

kanun maddesi: madde 812 - a) sahte veya tahrif edilmiş çek

kanun: (1) sahte veya tahrif edilmiş bir çeki ödemiş olmasından doğan zarar muhataba ait olur; meğerki, senette düzenleyen olarak gösterilen kişiye, kendisine verilen çek defterini iyi saklamamış olması gibi bir kusurun yüklenmesi mümkün olsun.

kanun türü: tebligat kanunu

kanun maddesi: madde 55 - yalan beyan

kanun: (değişik birinci fıkra : 23/1/2008-5728/254 md.) daha ağır bir cezayı gerektirmediği takdirde; a) kendisi hakkında tebliğ memuruna yalan beyanda bulunan muhatap,  b) muhatap namına kendisine tebligat yapılabilecek olup da, bu kanunun tatbiki dolayısıyla tebliğ memuruna muhatap hakkında yalan beyanda bulunan kişi,  c) muhatap olmadığı veya muhatap namına tebellüğ etmeye yetkisi bulunmadığı halde tebliğ memuruna hüviyet ve sıfatı hakkında yalan beyanda bulunarak tebliğ evrakını alan kimse,  her bir bentte tanımlanan fiil dolayısıyla bir yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılır. yukarıki bentlerde yazılı hallerde bir gecikme veya umumi veyahut hususi bir zarar husule gelirse fail hakkında ayrıca (a) ve (b) bentlerindeki fiiller için üç aydan bir yıla ve (c) bendindeki fiil için bir yıldan beş yıla kadar hapis cezası hükmolunur.