halkHukuk: herkes için hak,
herkes için hukuk, her zaman adalet

S
Sen
işyeri Kiracımı 2 haklı ihtar sebebiyle tahliye davasını kazandım kiracı istinaf gitti dosya istinafta bekliyor. İstinafın sonucunu beklemek zorundamıyım yoksa istinafı beklemeden işyerini tahliye etme imkanım varmı teşekkürler
H
Hukuk Asistanı

İcra ve İflas Kanunu'nun ilgili maddelerine göre, işyeri kiracınızı 2 haklı ihtar sebebiyle tahliye davasını kazandığınızda kiracının istinafa gitmesi durumunda istinafın sonucunu beklemek zorunda değilsiniz.

İcra ve İflas Kanunu'nun 273. maddesine göre, müddeti içinde itiraz olunmaz veya itiraz kaldırılırsa kiralanan taşınmaz müddetin hitamında zorla tahliye ve kiralayana teslim olunur. Bu durumda, tahliye emrindeki müddetin geçmesi beklenerek işyerinin tahliye edilmesi gerekmektedir.

Dolayısıyla, işyeri kiracınızın istinafa gitmesi durumunda istinafın sonucunu beklemek zorunda değilsiniz. İşyerini tahliye etme ve kiralayana teslim etme işlemini, tahliye emrinde belirtilen süreler doğrultusunda gerçekleştirmeniz gerekmektedir.

Sonuç olarak, istinafın sonucunu beklemek zorunda olmadan işyerini tahliye etme imkanınız bulunmaktadır. Tahliye emrinde belirtilen sürelerin geçmesiyle birlikte işyerini tahliye edebilir ve kiralayana teslim edebilirsiniz.

Net Cevap: İstinafın sonucunu beklemek zorunda değilsiniz, işyerini tahliye etme imkanınız bulunmaktadır.

İlgili Kanun Maddeleri: İcra ve İflas Kanunu Madde 273 - Tahliye ve Teslim

İlgili Kanun Maddeleri:

kanun türü: icra ve iflas kanunu

kanun maddesi: madde 275 - 2- itirazın kaldırılması

kanun: itiraz vukuunda kiralayan icra mahkemesinden itirazın kaldırılmasını isteyebilir. tahliye talebi noterlikçe re'sen tanzim veya tarih ve imzası tasdik edilmiş yahut ikrar olunmuş bir mukaveleye müstenit olup da kiracı kiranın yenilendiğine veya uzatıldığına dair aynı kuvvet ve mahiyette bir vesika gösteremezse itiraz kaldırılır. aksi takdirde itirazın kaldırılması talebi reddolunur. itirazın kaldırılması üzerine tahliye ve teslim icra edildikten veya kaldırılma talebi reddolunduktan sonra kiracının veya kiralayanın umumi hükümlere göre mahkemeye müracaat hakları saklıdır. mahkemede açılan davada icra takibi sırasında inkar olunan imzanın kendisine ait olduğu anlaşılan kiracı ve kiralayan yüzbin liradan beşyüzbin liraya kadar para cezasına mahkum edilir.

kanun türü: icra ve iflas kanunu

kanun maddesi: madde 273 - 2- tahliye ve teslim

kanun: müddeti içinde itiraz olunmaz veya itiraz kaldırılırsa kiralanan taşınmaz müddetin hitamında zorla tahliye ve kiralayana teslim olunur. ancak tahliye emrindeki müddetin geçmesi lazımdır.  tahliye edilecek yerde kiralayana ait olmayan eşya bulunursa 26 ncı maddenin hükmü kıyas yolu ile tatbik olunur.

kanun türü: icra ve iflas kanunu

kanun maddesi: madde 269/c - kira akdi dışındaki itirazlar ve tahliye

kanun: borçlu akdi reddetmeyip kiranın ödendiğini veya sair bir sebeple istenemeyeceğini bildirerek itiraz etmiş veya takas istemişse, itiraz sebeplerini ve isteğini noterlikçe re'sen tanzim veya imzası tasdik edilmiş veya alacaklı tarafından ikrar olunmuş bir belge yahut resmi dairelerin veya yetkili makamların yetkileri dahilinde ve usulüne göre verdikleri bir makbuz veya vesika ile ispat etmeye mecburdur. senet veya makbuzun alacaklı tarafından inkarı halinde 68 nci madde hükmü kıyasen uygulanır. icra mahkemesinin tahliyeye mütedair kararının infazı için kesinleşmesi beklenmez. ancak tahliye için, kararın borçluya tefhimi veya tebliği tarihinden itibaren on gün geçmesi lazımdır. borçlu tahliye kararı hakkında 36 ncı madde hükmünden faydalanabilir.

kanun türü: icra ve iflas kanunu

kanun maddesi: madde 272 - 1- tahliye emri ve münderecatı

kanun: mukavelename ile kiralanan bir taşınmazın müddeti bittikten bir ay içinde mukavelenin icra dairesine ibrazı ile tahliyesi istenebilir. bunun üzerine icra müdürü bir tahliye emri tebliği suretiyle taşınmazın on beş gün içinde tahliye ve teslimini emreder. tahliye emrinde: kiralayanın ve kiracının ve varsa mümessillerinin isim, şöhret ve yerleşim yerleri ve mukavele tarihi ve kiranın yenilendiğine veya uzatıldığına dair bir itirazı varsa yedi gün içinde daireye müracaatla beyan etmez ve itirazda bulunmaz veya kendiliğinden tahliye etmezse zorla çıkarılacağı yazılır.