halkHukuk: herkes için hak,
herkes için hukuk, her zaman adalet

S
Sen
Arkadasim bundan 3 ay once eski isinden ayrildi. Ayrilmadan once de son 3 ayda ancak cep harcligi alabilmis, yani alacagi daha 3 asgari ucret maasi var. Isvereni arayip parasini istediginde hep oyalaniyor, bugun yarin, haftaya gibi. Hukuki yollardan nasil basvurmali? Ne yapmali?
H
Hukuk Asistanı

Arkadaşınızın eski işinden ayrılmasının ardından 3 aylık asgari ücret tutarındaki alacağını alamaması durumunda yapabileceği hukuki yollar bulunmaktadır. Türk Borçlar Kanunu'nun ilgili maddeleri bu durumda size yardımcı olabilir.

Öncelikle, Türk Borçlar Kanunu'nun 466. maddesine göre, yapılan işin ücreti aralıksız olarak çalıştırıldığı takdirde onbeş günde bir veya işçinin rızasıyla ayda bir ödenmelidir. Eski işverenin, arkadaşınızın alacağını sürekli olarak ertelemesi hukuka aykırı olabilir.

Arkadaşınızın alacağı konusunda işvereniyle iletişime geçmesine rağmen sonuç alamıyorsa, Türk Borçlar Kanunu'nun 416. maddesi devreye girebilir. Bu maddeye göre, işçinin yapmış olduğu giderlerden doğan alacağı, her defasında ücretle birlikte ödenmelidir. Ayrıca, işçiye sözleşmeden doğan borçlarını yerine getirmek için düzenli olarak masraf yapıyorsa, belirli aralıklarla uygun bir avans verilmesi gerekmektedir.

Eski işverenin ödeme yapmaktan kaçınması durumunda, arkadaşınızın Türk Borçlar Kanunu'nun 442. maddesinde yer alan borçların muaccel hale gelmesi ilkesinden faydalanabilir. Sözleşmenin sona ermesiyle birlikte, sözleşmeden doğan bütün borçlar muaccel olur ve ödenmesi gerekmektedir. Bu durumda, işverenin borcu muaccel hale getirilerek ödeme yapması sağlanabilir.

Son olarak, işverenin ödeme aczine düşmesi durumunda, İş Kanunu'nun ilgili maddeleri devreye girebilir. İşverenin iflas etmesi veya ödeme güçlüğü çekmesi durumunda, işçinin alacağı koruma altına alınmaktadır.

Netice olarak, arkadaşınızın eski işvereninden alacağı olan 3 aylık asgari ücret tutarındaki miktarı tahsil edememesi durumunda, Türk Borçlar Kanunu'nun ilgili maddeleri doğrultusunda hareket ederek işveren üzerindeki haklarını kullanabilir. İşverenin borcunu muaccel hale getirme ve gerekli adımları atma konusunda hukuki yardım alması tavsiye edilir.İlgili kanun maddeleri: TBK 416. - TBK 442. - TBK 466. - İş Kanunu 33.

İlgili Kanun Maddeleri:

kanun türü: türk borçlar kanunu

kanun maddesi: madde 416 - 3. giderlerin ödenmesi

kanun: işçinin yapmış olduğu giderlerden doğan alacağı, daha kısa bir süre kararlaştırılmamışsa veya yerel âdet yoksa, her defasında ücretle birlikte ödenir. işçi, sözleşmeden doğan borçlarını yerine getirmek için düzenli olarak masraf yapıyorsa, kendisine en az ayda bir olmak üzere belirli aralıklarla uygun bir avans verilir.

kanun türü: türk borçlar kanunu

kanun maddesi: madde 442 - 1. borçların muaccel olması

kanun: sözleşmenin sona ermesiyle, sözleşmeden doğan bütün borçlar muaccel olur. muacceliyet anı, işçinin aracılığı suretiyle kurulan hukuki ilişkilerde üçüncü kişinin üstlendiği borç, hizmet sözleşmesinin sona ermesinden sonra tamamen veya kısmen ifa edilecekse altı aya; dönemsel edimler içeren ilişkilerde bir yıla; sigorta sözleşmelerinde veya ifası altı aydan uzun bir süreye yayılmış olan işlerde ise iki yıla kadar, yazılı bir anlaşmayla ertelenebilir. üretilenden pay verilmesi öngörülen hâllerde ürün payı belirlenir belirlenmez, cirodan veya kârdan pay verilmesi kararlaştırılan hâllerde ise pay, hesap dönemini izleyen en geç üç ay sonunda muaccel olur.

kanun türü: iş kanunu

kanun maddesi: madde 33 - işverenin ödeme aczine düşmesi

kanun: (mülga : 15/5/2008-5763/37 md.)

kanun türü: türk borçlar kanunu

kanun maddesi: madde 466 - a. ödenmesi

kanun: yapılan işin ücreti, işçi, işveren tarafından aralıksız olarak çalıştırıldığı takdirde, onbeş günde bir veya işçinin rızasıyla ayda bir; aralıklı olarak çalıştırıldığı takdirde, ürünün her tesliminde ödenir.  her ücret ödenmesinde işçiye, bir hesap özeti verilir. hesap özetinde, varsa kesintilerin miktarı ve sebebi de gösterilir.