halkHukuk: herkes için hak,
herkes için hukuk, her zaman adalet

S
Sen
kara yollarının ulaşımın engellenmesi için yolun kapatılması suç mudur?
H
Hukuk Asistanı

Karayollarının ulaşımının engellenmesi için yolun kapatılması suçtur ve ilgili kanun maddeleri bu durumu cezalandırmaktadır.

Karayolları Trafik Kanunu'nun 14. maddesine göre, karayolu yapısı üzerine, trafiği güçleştirecek, tehlikeye sokacak veya engel yaratacak, trafik işaretlerinin görülmelerini engelleyecek veya güçleştirecek şekilde bir şey koymak, atmak, dökmek, bırakmak ve benzeri hareketlerde bulunmak yasaktır. Aynı şekilde, karayolu yapısını, trafik işaretlerini ve karayoluna ait diğer yapı ve güvenlik tesislerini bozmak, yerlerini değiştirmek veya ortadan kaldırmak da suç teşkil etmektedir. Bu tür eylemler karayolu trafiğini engelleyebileceği için ciddi bir güvenlik riski oluşturur.

Ayrıca, Karayolları Trafik Kanunu'nun 17. maddesine göre, karayollarında belirli yapı ve tesislerin yapımı için izin alınması gerekmektedir. Bu tesislerin yapımı ve işletilmesi için gerekli izinlerin alınmaması durumunda yetkililer tarafından durdurulabilir ve işletme izni verilmeyebilir. Bu da karayolu trafiğinin engellenmesini önlemek amacıyla alınan tedbirlerden biridir.

Dolayısıyla, karayollarının ulaşımının engellenmesi için yolun kapatılması veya trafiği engelleyecek şekilde hareket edilmesi, Karayolları Trafik Kanunu'nun ilgili maddelerine aykırıdır ve ciddi para cezaları ile cezalandırılabilir. Bu nedenle, karayollarının ulaşımının engellenmesi suç teşkil etmektedir.

İlgili Kanun Maddeleri: Karayolları Trafik Kanunu Madde 14 - Karayolu yapısı ve trafik işaretlerinin korunması, Madde 17 - Belediye sınırları dışında karayolu kenarındaki yapı ve tesisler

İlgili Kanun Maddeleri:

kanun türü: türk ceza kanunu

kanun maddesi: madde 178 - işaret ve engel koymama

kanun: (1) herkesin gelip geçtiği yerlerde yapılmakta olan işlerden veya bırakılan eşyadan doğan tehlikeyi önlemek için gerekli işaret veya engelleri koymayan, konulmuş olan işaret veya engelleri kaldıran ya da bunların yerini değiştiren kişi, iki aydan altı aya kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılır.

kanun türü: karayolları trafik kanunu

kanun maddesi: madde 13 - karayolu trafik güvenliği

kanun: karayolunun yapımı, bakımı, işletilmesi ile görevli ve sorumlu bütün kuruluşlar, karayolu yapısını, trafik güvenliğini sağlayacak durumda bulundurmakla yükümlüdür. çeşitli kişi, kurum ve kuruluşlar, karayolu yapısında yapacakları ve esasları yönetmelikte belirtilen çalışmalarda; a) yolun yapım ve bakımı ile görevli kuruluştan izin almak, b) çalışmaları, gerekli önlemleri alarak, aldırarak ve devamlılığını sağlayarak, trafik akımını ve güvenliğini bozmayacak tarzda yapmak, c) zorunlu nedenlerle meydana gelen arıza, engel ve benzerlerini en kısa zamanda ortadan kaldırarak karayolunu kullananlara ve araçlara zarar vermeyecek duruma getirmek, d) şehiriçi karayolu kenarında çeşitli tesislerin yapımı süresince; kaldırımlarda, tünel, tünel aydınlatılması ve benzerlerini yaparak güvenli geçiş sağlamak ve yaya yollarını trafiğe açık bulundurmak, zorundadırlar. bu çalışmalar sırasında meydana getirilen tehlikeli durum ve engeller bütün sorumluluk, bunları yaratan kişilere ait olmak üzere zabıtaca kaldırılır, yapılan masraflar sorumlulara ödetilir. (...) bu madde hükümlerine uymayanlar fiil başka bir suç oluştursa bile ayrıca 7 200 000 lira para cezası ile cezalandırırlar.

kanun türü: karayolları trafik kanunu

kanun maddesi: madde 14 - karayolu yapısı ve trafik işaretlerinin korunması

kanun: karayolu yapısı ve trafik işaretleri ile ilgili olarak; a) karayolu yapısı üzerine, trafiği güçleştirecek, tehlikeye sokacak veya engel yaratacak, trafik işaretlerinin görülmelerini engelleyecek veya güçleştirecek şekilde bir şey koymak, atmak, dökmek, bırakmak ve benzeri hareketlerde bulunmak, b) karayolu yapısını, trafik işaretlerini ve karayoluna ait diğer yapı ve güvenlik tesislerini, üzerlerine yazı yazarak, çizerek veya başka şekillerde bozmak, yerlerini değiştirmek veya ortadan kaldırmak, yasaktır. meydana gelen tehlike ve engeller, ilgili kuruluşlar ve zabıtaca ortadan kaldırılır, bozukluk ve eksiklikler yolun yapım ve bakımından sorumlu kuruluşca derhal giderilir, zarar karşılıkları ve masrafları sorumlulara ödetilir. bu madde hükmüne uymayanlara 7 200 000 lira para cezası verilir.

kanun türü: karayolları trafik kanunu

kanun maddesi: madde 17 - belediye sınırları dışında karayolu kenarındaki yapı ve tesisler

kanun: karayollarında her iki taraftan sınır çizgisine elli metre mesafe içinde bağlantıyı sağlayacak geçiş yolları yönünden; akaryakıt, servis, dolum ve muayene istasyonları, umuma açık park yeri ve garaj, terminal, fabrika, işhanı, çarşı, pazar yeri, eğlence yerleri, turistik yapı ve tesisler, inşaat malzemesi ocak ve harmanları, maden ve petrol tesisleri, araç bakım, onarım ve satım işyerleri ve benzeri trafik güvenliğini etkileyecek yapı ve tesisler için, o karayolunun yapım ve bakımı ile sorumlu kuruluştan izin alınması zorunludur. verilen izinler, ilgili valiliğe bildirilir. izinsiz yapılan bu gibi tesislerin yapımı ve işletilmesi yetkililerce durdurulacağı gibi, yönetmelikteki şartlar yerine getirilmeden işletme izni verilmez ve bağlantı yolu, her türlü gider sorumlulara ait olmak üzere yolun yapım ve bakımı ile ilgili kuruluşca ortadan kaldırılır. bu madde hükümlerine uymayanlar 72 000 000 lira para cezası ile cezalandırılırlar.