halkHukuk: herkes için hak,
herkes için hukuk, her zaman adalet

S
Sen
Karım ev işlerini yapmıyor temizlik yemek hiç bir şey ile ilgilenmiyor boşanmak istiyorum boşanabilir miyim?
H
Hukuk Asistanı

Karımın ev işlerini yapmaması, temizlik ve yemek gibi ev işleriyle ilgilenmemesi durumunda boşanma sebebi olarak değerlendirilebilir ancak bu durumun boşanma davası açmak için yeterli bir sebep olup olmadığı mahkeme tarafından değerlendirilir.

Türk Medeni Kanunu'nun 164. maddesine göre, eşlerden biri evlilik birliğinden doğan yükümlülüklerini yerine getirmemek maksadıyla diğerini terk ettiği veya haklı bir sebep olmadan ortak konuta dönmediği takdirde ayrılık, en az altı ay sürmüş ve bu durum devam etmekte ve istem üzerine hâkim veya noter tarafından yapılan ihtar sonuçsuz kalmışsa; terk edilen eş, boşanma davası açabilir. Bu durumda, eşinizin ev işlerini yapmaması ve ilgilenmemesi durumunda terk sebebiyle boşanma davası açabilirsiniz.

Ancak, boşanma davasında ev işlerinin yapılmaması gibi nedenlerin yanı sıra, evlilik birliğinin temelinden sarsacak derecede geçimsizlik, suç işleme, haysiyetsiz hayat sürme gibi durumların da mahkemede ispatlanması gerekmektedir.

Sonuç olarak, eşinizin ev işlerini yapmaması ve ilgilenmemesi durumunda boşanma davası açabilirsiniz ancak bu durumun boşanma sebebi olarak kabul edilmesi ve boşanmaya karar verilmesi mahkeme tarafından yapılacak inceleme sonucunda belirlenecektir.

Net Cevap: Eşinizin ev işlerini yapmaması durumunda boşanma davası açabilirsiniz ancak mahkeme bu durumu inceleyerek karar verecektir.

İlgili kanun maddeleri: TMK 164. - iv. terk

İlgili Kanun Maddeleri:

kanun türü: türk medeni kanunu

kanun maddesi: madde 167 - i. konusu

kanun: boşanma davası açmaya hakkı olan eş, dilerse boşanma, dilerse ayrılık isteyebilir.

kanun türü: türk medeni kanunu

kanun maddesi: madde 163 - iii. suç işleme ve haysiyetsiz hayat sürme

kanun: eşlerden biri küçük düşürücü bir suç işler veya haysiyetsiz bir hayat sürer ve bu sebeplerden ötürü onunla birlikte yaşaması diğer eşten beklenemezse, bu eş her zaman boşanma davası açabilir.

kanun türü: türk medeni kanunu

kanun maddesi: madde 164 - iv. terk

kanun: eşlerden biri, evlilik birliğinden doğan yükümlülüklerini yerine getirmemek maksadıyla diğerini terk ettiği veya haklı bir sebep olmadan ortak konuta dönmediği takdirde ayrılık, en az altı ay sürmüş ve bu durum devam etmekte ve istem üzerine hâkim veya noter tarafından yapılan ihtar sonuçsuz kalmış ise; terk edilen eş, boşanma davası açabilir. diğerini ortak konutu terk etmeye zorlayan veya haklı bir sebep olmaksızın ortak konuta dönmesini engelleyen eş de terk etmiş sayılır. davaya hakkı olan eşin istemi üzerine hâkim veya noter, esası incelemeden yapacağı ihtarda terk eden eşe iki ay içinde ortak konuta dönmesi gerektiği ve dönmemesi hâlinde doğacak sonuçlar hakkında uyarıda bulunur. bu ihtar gerektiğinde ilân yoluyla yapılır. ancak, boşanma davası açmak için belirli sürenin dördüncü ayı bitmedikçe ihtar isteminde bulunulamaz ve ihtardan sonra iki ay geçmedikçe dava açılamaz. (*) 31/3/2011 tarihli ve 6217 sayılı kanunun 19 uncu maddesiyle, bu maddenin birinci ve ikinci fıkralarında yer alan “hâkim” ibarelerinden sonra gelmek üzere “veya noter” ibareleri eklenmiş ve metne işlenmiştir.

kanun türü: türk medeni kanunu

kanun maddesi: madde 170 - i. boşanma veya ayrılık

kanun: boşanma sebebi ispatlanmış olursa, hâkim boşanmaya veya ayrılığa karar verir. dava yalnız ayrılığa ilişkinse, boşanmaya karar verilemez. dava boşanmaya ilişkinse, ancak ortak hayatın yeniden kurulması olasılığı bulunduğu takdirde ayrılığa karar verilebilir.