halkHukuk: herkes için hak,
herkes için hukuk, her zaman adalet

S
Sen
Evimdeki pencere ve balkonlara kedi sinekliği yaptırmak için bir usta ile anlaştım. Toplamda 12 parça sineklik takılacaktı. Usta sineklikleri hazırlayıp getirdi ve takmaya başladı. Kedilerin sineklikleri açamaması için, sinekliklerin yan kısımlarına 2 delik delip oralara çivi koydu. Çivileri o kısımlardan alıp, sineklikleri o şekilde açabileceğimizi söyledi. Biz de eşimle beraber bunun güvenli olmadığını sinekliğin hafif sallantıda bile çivilerin yerinden düştüğünü ifade ettik. Çünkü; 1 hafta öncesinde kedilerimizden bizi pencereden düştü ve hem maddi, hem de manevi olarak bizi çok zorladı. Ameliyatına 25.000 TL ödedik. Bunun üzerine usta bize "Siz kedi mi baktığınızı zannediyorsunuz?" şeklinde cevap verdi. Biz de "Ne yapıyoruz?" dediğimizde. "Kediyi eğiteceksiniz, pencereye gelmeyecek. Ya da pencereye vazelin süreceksiniz. Kokusuna gelmeyecek. Ben, kediyi eğiterek dümdüz bir çizgi üzerinde yürütürüm." şeklinde cevap verdi. Biz de eşimle bakışarak neyse deyip geçiştirdik. Sonrasında usta 12 parça sineklikten 4 adedini taktı ve nasıl olduğunu sordu. Ben de "Usta, bu hiç güvenli değil. Kedi sinekliklerinde kilit sistemi olması lazım." dediğimde "Ben bırakıyorum. Ne yaparsanız yapın." şeklinde bir cevapla evden çıkmaya başladı. Usta malzemeleri al dedim. İstemiyorum, çöpe atın dedi ve gitti. Biz yine de takmadığı sinekliklerin başına birşey gelmesin niyetiyle evin içine aldık. 2 hafta sonra beni babası aradı ve benden işin yapılması karşılığında anlaştığımız 12.000 TL'yi istedi. Ben de oğlunun işi tamamlamadan gittiğini, 2 haftadır haber çıkmadığını, malzemelerini gelip alabileceğini, kendilerinden dönüş olmadığı için başka bir firma ile anlaştığımı belirttim. Fakat babası durumu anlamıyor ve yapılmayan işin parasını istiyor. Ben oğluna işi bırak git demedim, bırakıp gittiğinde biz de eşimle ne olduğunu anlamadık. Babası bir de evimin adresini bildiğini söyleyerek tehdit ediyor. Kusuruma bakmayın uzun bir yazı oldu fakat olayı tüm detayları ile anlatmak istedim. Konuyla ilgili değerli fikirlerinizi bekler, şimdiden teşekkürlerimi sunarım.
H
Hukuk Asistanı

Türk Borçlar Kanunu'nun ilgili maddelerine göre, evinizdeki pencere ve balkonlara kedi sinekliği yaptırmak için anlaştığınız ustanın işini tamamlamadan ayrılması durumunda ortaya çıkan durum hakkında bilgi verelim.

Türk Borçlar Kanunu'nun 484. maddesine göre, işsahibi, eserin tamamlanmasından önce yapılmış olan kısmın karşılığını ödemek ve yüklenicinin bütün zararlarını gidermek koşuluyla sözleşmeyi feshedebilir. Dolayısıyla, usta işin bir kısmını tamamladıktan sonra işi bırakıp gitmesi durumunda, işsahibinin (siz) ustayı tamamlanmış işin bedeli ve ustanın zararlarını karşılamakla yükümlü olabilir.

Ancak, ustanın işi tamamlamadan ayrılmasının sebebi olarak sinekliklerin güvenli olup olmadığı konusundaki anlaşmazlık ve ustanın işi güvenli bulmadığını belirtmesi durumu dikkate alınmalıdır. Türk Borçlar Kanunu'nun 529. maddesine göre, işin işsahibinin menfaatine yapılması hâlinde, işgörenin, durumun gereğine göre zorunlu ve yararlı bulunan bütün masrafları faiziyle ödemek ve gördüğü iş dolayısıyla üstlendiği edimleri ifa etmek ve hâkimin takdir edeceği zararı gidermekle yükümlüdür. Bu durumda, ustanın işi güvenli bulmadığını belirtmesi ve işi tamamlamadan ayrılması durumunda, ustanın zararlarının belirlenmesi gerekebilir.

Ayrıca, ustanın işi tamamlamadan ayrılması durumunda, işsahibinin (siz) ustayı tamamlanmış işin bedeli ödemeyeceğini, ustanın zararlarını karşılamakla yükümlü olduğunu belirtmek önemlidir. Dolayısıyla, ustanın babasının işin yapılması karşılığında anlaşılan ücreti talep etmesi durumunda, işin tamamlanmadığını ve ustanın zararlarının belirlenmesi gerektiğini ifade edebilirsiniz.

Sonuç olarak, usta işi tamamlamadan ayrıldığı durumda, ustanın zararlarının belirlenmesi ve işsahibinin (siz) tamamlanmış işin bedelini ödemekle yükümlü olabileceği hususları dikkate alınmalıdır. Ustanın babasının talepleri karşısında, işin tamamlanmadığını ve ustanın zararlarının belirlenmesi gerektiğini ifade edebilirsiniz.

Net Cevap: Usta işi tamamlamadan ayrıldığı için tamamlanmamış işin bedelini ödemezsiniz, ustanın zararları belirlenmeli.

İlgili kanun maddeleri: TBK 484. - TBK 529. - TBK 377.

İlgili Kanun Maddeleri:

kanun türü: türk borçlar kanunu

kanun maddesi: madde 319 - v. ayıpların giderilmesine ve kiralananın gösterilmesine katlanma borcu

kanun: kiracı, kiralananın ayıplarının giderilmesine ya da zararların önlenmesine yönelik çalışmalara katlanmakla yükümlüdür. kiracı, bakım, satış ya da sonraki kiralama için zorunlu olduğu ölçüde, kiraya verenin ve onun belirlediği üçüncü kişinin kiralananı gezip görmesine izin vermekle yükümlüdür. kiraya veren, çalışmaları ve kiralananın gezilip görüleceğini uygun bir süre önce  kiracıya bildirmek ve bunların yapıldığı sırada kiracının yararlarını göz önünde tutmak zorundadır. kiracının kira bedelinin indirilmesine ve zararının giderilmesine ilişkin hakları saklıdır.

kanun türü: türk borçlar kanunu

kanun maddesi: madde 484 - iii. tazminat karşılığı fesih

kanun: işsahibi, eserin tamamlanmasından önce yapılmış olan kısmın karşılığını ödemek ve yüklenicinin bütün zararlarını gidermek koşuluyla sözleşmeyi feshedebilir.

kanun türü: türk borçlar kanunu

kanun maddesi: madde 377 - ii. sorumluluk

kanun: aksine anlaşma veya yerel âdet yoksa kiracı, kiralanan hayvanların uğradığı bir zarardan, bu zararın, korumada dikkat ve özen gösterildiği hâlde meydana gelmiş olduğunu ispat etmedikçe sorumludur. kiracı, kendi kusuruyla sebebiyet vermediği olağanüstü koruma giderleri için kiraya verenden tazminat isteyebilir. kiracı, önemli kazaları ya da hastalıkları gecikmeksizin kiraya verene bildirmekle yükümlüdür.

kanun türü: türk borçlar kanunu

kanun maddesi: madde 529 - i. işin işsahibinin menfaatine yapılması hâlinde

kanun: işsahibi, işin kendi menfaatine yapılması hâlinde, işgörenin, durumun gereğine göre zorunlu ve yararlı bulunan bütün masrafları faiziyle ödemek ve gördüğü iş dolayısıyla üstlendiği edimleri ifa etmek ve hâkimin takdir edeceği zararı gidermekle yükümlüdür. bu hüküm, umulan sonuç gerçekleşmemiş olsa bile, işi yaparken gereken özeni göstermiş olan işgören hakkında da uygulanır. işgören, yapmış olduğu giderleri alamadığı takdirde, sebepsiz zenginleşme hükümlerine göre ayırıp alma hakkına sahiptir.