halkHukuk: herkes için hak,
herkes için hukuk, her zaman adalet

S
Sen
tamamaen kefil olduğum bir alım- satımda asıl borclu olan şahıs değil ben icra takibine alındım ve evime icra geldi sonra icra müdürüne tahaddiüt verdim ve ilk taksidimi 15 gün geç ödedim fakat şuan toplam da 1500 tl ödeme yapmış olmam gerekirken ben 2000 tl ödeme yaptım maaşımın tamamına icra geldiği için her ayın ilk haftası 2 ay üst üste maaşım tamamen avuktın verdiği hesaba yattı. Ve ben mahkemeye katılşmadım hakim ne karar verdi bilmiyorum ve şuan hiç ödeme yapmamış olsaydım evet sakıncalı olabilirdi ama ben zaten o rakamın fazlasını ödemiş durumdayım hakim gecikmeyi mi göz önüne alır yoksa her ayın ilk haftası hesaba yatan parayı göz önünde bulundurur mu? Tazyik hapsi olmuş olabilir mi? Tahaddütümde bulunan rakam 3 ay için 1500 tl idi her ay 500 tl ama ben o ilk taksidi 15 gün geç olarak ikinci ve 3. taksitleri de kapsan rakamla zaten ödememi fazlasıyla yaptım bu benim için avantaj mıdır?
H
Hukuk Asistanı

İlgili durumunuzda, ödeme planınızı ihlal etmeniz ve taksitleri geciktirmeniz nedeniyle tazyik hapsi ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Ancak, ödeme planınızı fazlasıyla yerine getirmiş olmanız ve toplamda daha fazla ödeme yapmış olmanız durumunda hakimin bu durumu göz önünde bulundurabileceği unutulmamalıdır.

İcra ve İflas Kanunu'nun 111. maddesine göre, borçlu alacaklının satış talebinden evvel borcunu muntazam taksitlerle ödemeyi taahhüt eder ve birinci taksiti de derhal verirse icra muamelesi durur. Bu durumda, taksitleri zamanında ve belirlenen tutarlarda ödemeniz önemlidir. Ancak, taksitlerden birinin zamanında verilmemesi durumunda icra muamelesi ve süreler kaldığı yerden devam eder.

İcra ve İflas Kanunu'nun 340. maddesine göre, borçlunun ödeme şartını ihlâli halinde, alacaklının şikayeti üzerine üç aya kadar tazyik hapsine karar verilebilir. Ancak, hapsin tatbikine başlandıktan sonra borcun tamamını veya o tarihe kadar icra veznesine yatırmak zorunda olduğunuz meblağı öderseniz tahliye edilirsiniz. Bu durumda, ödeme planınızı ihlal etmeniz halinde tazyik hapsi uygulanabilir ancak ödeme yapmış olmanız hakimin değerlendirmesinde etkili olabilir.

Sonuç olarak, ödeme planınızı ihlal etmeniz ve taksitleri geciktirmeniz durumunda tazyik hapsi ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Ancak, toplamda daha fazla ödeme yapmış olmanız ve ödemelerinizi devam ettirmeniz durumunda hakim bu durumu göz önünde bulundurabilir. Mahkeme kararını öğrenmek ve durumunuzu avukatınızla görüşmek önemlidir.

Net Cevap: Ödeme planınızı ihlal etmeniz durumunda tazyik hapsi ile karşı karşıya kalabilirsiniz, ancak toplamda daha fazla ödeme yapmış olmanız hakimin değerlendirmesinde etkili olabilir. Durumunuzu avukatınızla görüşmeniz ve mahkeme kararını öğrenmeniz önemlidir.

İlgili Kanun Maddeleri: İcra ve İflas Kanunu'nun 111. ve 340. maddeleri.

İlgili Kanun Maddeleri:

kanun türü: icra ve iflas kanunu

kanun maddesi: madde 340 - borçlunun ödeme şartını ihlâli halinde ceza

kanun: 111 inci madde mucibine veya alacaklının muvafakati ile icra dairesinde kararlaştırılan borcu ödeme şartını, makbul bir sebep olmaksızın ihlal eden borçlunun, alacaklının şikayeti üzerine, üç aya kadar tazyik hapsine karar verilir. hapsin tatbikine başlandıktan sonra borçlu borcun tamamını veya o tarihe kadar icra veznesine yatırmak zorunda olduğu meblağı öderse tahliye edilir; ödemelerini tekrar keserse, hakkında tazyik hapsine yeniden karar verilir. ancak, bir borçtan dolayı tazyik hapsinin süresi üç ayı geçemez.

kanun türü: icra ve iflas kanunu

kanun maddesi: madde 344 - nafakaya ilişkin kararlara uymayanların cezası

kanun: nafakaya ilişkin kararların gereğini yerine getirmeyen borçlunun, alacaklının şikayeti üzerine, üç aya kadar tazyik hapsine karar verilir. hapsin tatbikine başlandıktan sonra kararın gereği yerine getirilirse, borçlu tahliye edilir. borçlunun, nafakanın kaldırılması veya azaltılması talebiyle dava açmış olması halinde, ileri sürdüğü sebepler göz önünde bulundurularak, tazyik hapsinin uygulanması bu davanın sonuna bırakılabilir.

kanun türü: icra ve iflas kanunu

kanun maddesi: madde 111 - taksitle ödeme

kanun: borçlu alacaklının satış talebinden evvel borcunu muntazam taksitlerle ödemeyi taahhüt eder ve birinci taksiti de derhal verirse icra muamelesi durur. şu kadar ki borçlunun kafi miktar malı haczedilmiş bulunması ve her taksitin borcun dörtte biri miktarından aşağı olmaması ve nihayet aydan aya verilmesi ve müddetin üç aydan fazla olmaması şarttır. borçlu ile alacaklının borcun taksitlendirilmesi için icra dairesinde yapacakları sözleşme veya sözleşmelerin devamı süresince 106 ve 150/e maddelerindeki süreler işlemez. ancak, bu sözleşme veya sözleşmenin toplam süresinin on yılı aşması hâlinde, aştığı tarihten itibaren süreler kaldığı yerden işlemeye başlar. taksitlerden biri zamanında verilmezse icra muamelesi ve süreler kaldığı yerden devam eder. borçlunun borcunu muntazam taksitlerle ödemeyi taahhüdü veya alacaklı ile borçlunun hacizden önce ya da hacizden sonra borcun taksitlendirilmesi için yapacakları sözleşme nedeniyle icra dairesinde düzenlenecek tutanak veya kâğıt, damga vergisinden istisnadır.(*) ______________________________________________________ (*) 24/11/2021 tarihli ve 7343 sayılı kanunun 11 inci maddesiyle, maddeye bu fıkra eklenmiştir.

kanun türü: icra ve iflas kanunu

kanun maddesi: madde 339 - beyandan sonra mal ve kazançta olan tezayüdü bildirmeyen borçlunun cezası

kanun: sonradan kazandığı malları veya kazancında ve gelirinde vaki tezayütleri bu kanun mucibince bildirmeğe mecbur olan borçlu makbul bir mazereti olmaksızın yedi gün içinde icra dairesine taahhütlü mektupla veya şifahi surette bildirmezse bu mal ve kazancı asıl veya bedel itibariyle mevcut olduğu takdirde on gün; mal veya kazancını asıl veya bedel itibarile makbul bir sebep olmaksızın elden çıkarmışsa bir aya kadar disiplin hapsi ile cezalandırılır. bu cezalar alacaklının şikayeti üzerine verilir. kişi, icra takibine konu borcu tamamen ödediği taktirde, bu ceza düşer.