halkHukuk: herkes için hak,
herkes için hukuk, her zaman adalet

S
Sen
Kimligimde öz annemin ismi yazmıyor . Annemle görüşmüyoruz kimlikleki anne ismini düzeltmek istyrm dava açmak için nasıl bir yol izlemeliyim annem karşı çıkarsa ne olur?
H
Hukuk Asistanı

Öz annenizin isminin kimliğinizde yer almaması durumunda annenizle görüşmüyor olmanız ve kimlikteki anne isminin düzeltilmesini istemeniz durumunda izlemeniz gereken yol Türk Medeni Kanunu'nun ilgili maddeleri doğrultusunda belirlenmektedir.

Türk Medeni Kanunu'nun 26. maddesine göre adının kullanılması çekişmeli olan kişi, hakkının tespitini dava edebilir. Dolayısıyla, kimliğinizde öz annenizin isminin yer almaması durumunda ve annenizle görüşmüyor olmanız durumunda, adınızın düzeltilmesi için dava açabilirsiniz. Adı haksız olarak kullanılan kişi buna son verilmesini talep edebileceği gibi, haksız kullanan kusurlu ise maddi zararının giderilmesini ve manevi tazminat talep edebilirsiniz.

Ayrıca, Türk Medeni Kanunu'nun 323. maddesine göre ana ve babadan her biri, velâyeti altında bulunmayan veya kendisine bırakılmayan çocuk ile uygun kişisel ilişki kurulmasının isteme hakkına sahiptir. Bu çerçevede, anneniz kimlikteki isminin düzeltilmesine karşı çıksa dahi, sizin annenizle uygun kişisel ilişki kurmanızın sağlanması için de hukuki yollara başvurabilirsiniz.

Sonuç olarak, öz annenizin isminin kimliğinizde yer almaması durumunda ve annenizle görüşmüyor olmanız halinde adınızın düzeltilmesi için dava açabilirsiniz. Annenizin karşı çıkması durumunda ise mahkeme süreci devam eder ve mahkeme annenizin ve sizin taleplerinizi değerlendirerek kararını verecektir.

Net Cevap: Öz annenizin isminin kimliğinizde yer almaması durumunda ve annenizle görüşmüyor olmanız halinde adınızın düzeltilmesi için dava açabilirsiniz. Annenizin karşı çıkması durumunda ise mahkeme annenizin ve sizin taleplerinizi değerlendirerek kararını verecektir.

İlgili Kanun Maddeleri: TMK 26. - Adın Korunması, TMK 323. - Kişisel İlişki Kurulması İsteme Hakkı

İlgili Kanun Maddeleri:

kanun türü: türk medeni kanunu

kanun maddesi: madde 286 - i. dava hakkı

kanun: koca, soybağının reddi davasını açarak babalık karinesini çürütebilir. bu dava ana ve çocuğa karşı açılır. çocuk da dava hakkına sahiptir. bu dava ana ve kocaya karşı açılır.

kanun türü: türk medeni kanunu

kanun maddesi: madde 26 - 1. adın korunması

kanun: adının kullanılması çekişmeli olan kişi, hakkının tespitini dava edebilir. adı haksız olarak kullanılan kişi buna son verilmesini; haksız kullanan kusurlu ise ayrıca maddî zararının giderilmesini ve uğradığı haksızlığın niteliği gerektiriyorsa manevî tazminat ödenmesini isteyebilir.

kanun türü: türk medeni kanunu

kanun maddesi: madde 323 - 1. kural

kanun: ana ve babadan her biri, velâyeti altında bulunmayan veya kendisine bırakılmayan çocuk ile uygun kişisel ilişki kurulmasının isteme hakkına sahiptir.

kanun türü: türk medeni kanunu

kanun maddesi: madde 295 - i. koşulları ve şekli

kanun: tanıma, babanın, nüfus memuruna veya mehkemeye yazılı başvurusu ya da resmî senette veya vasiyetnamesinde yapacağı beyanla olur. tanıma beyanında bulunan kimse küçük veya kısıtlı ise, veli veya vasisinin de rızası gereklidir. başka bir erkek ile soybağı bulunan çocuk, bu bağ geçersiz kılınmadıkça tanınamaz.