halkHukuk: herkes için hak,
herkes için hukuk, her zaman adalet

S
Sen
Kiracım evi zamanında boşaltmıyor, haklarım neler?
H
Hukuk Asistanı

Kiracınızın evi zamanında boşaltmaması durumunda ve haklarınızı kullanabilmeniz için Türk Borçlar Kanunu'nun ilgili maddelerine başvurabilirsiniz.

Türk Borçlar Kanunu'nun 352. maddesine göre, kiracı, kiralananı belli bir tarihte boşaltmayı yazılı olarak üstlendiği halde boşaltmazsa kiraya veren, kira sözleşmesini bu tarihten itibaren bir ay içinde icraya başvurmak veya dava açmak suretiyle sona erdirebilir. Ayrıca, kiracının kira bedelini ödemediği durumda da kiraya veren, kiracıya yazılı olarak iki haklı ihtar göndererek ve belirli süre tanıyarak kira sözleşmesini sona erdirebilir.

Türk Borçlar Kanunu'nun 315. maddesine göre, kiracı kira bedelini veya yan gideri ödeme borcunu ifa etmezse, kiraya veren kiracıya yazılı olarak bir süre verip, bu sürede de ifa etmediği takdirde sözleşmeyi feshedebilir. Kiracıya verilecek süre en az on gün, konut ve çatılı işyeri kiralarında ise en az otuz gündür.

Türk Borçlar Kanunu'nun 372. maddesine göre, kira süresinin bitiminde kiracı, kiralananı, tutanağa geçirilmiş olan bütün eşyalarla birlikte ve bulundukları durumda geri vermekle yükümlüdür. Kiracı, iyi işletilme durumunda kaçınılabilecek olan değer eksiklikleri için tazminat ödemekle yükümlüdür.

Sonuç olarak, kiracınızın evi zamanında boşaltmaması durumunda Türk Borçlar Kanunu'nun ilgili maddeleri doğrultusunda kiraya veren olarak haklarınızı kullanabilir, icraya başvurabilir veya dava açabilirsiniz. Ayrıca, kiracının kira bedelini ödememesi durumunda da belirli süre tanıyarak sözleşmeyi feshetme hakkınız bulunmaktadır.

Net Cevap: Kiracınız evi zamanında boşaltmazsa kira sözleşmesini icraya başvurarak veya dava açarak sona erdirebilirsiniz. Ayrıca, kira bedelini ödemediği durumda kiracıya ihtar çekerek sözleşmeyi feshetme hakkınız vardır.İlgili kanun maddeleri: TBK 352. - TBK 315.

İlgili Kanun Maddeleri:

kanun türü: türk borçlar kanunu

kanun maddesi: madde 352 - 2. kiracıdan kaynaklanan sebeplerle

kanun: kiracı, kiralananın teslim edilmesinden sonra, kiraya verene karşı, kiralananı belli bir tarihte boşaltmayı yazılı olarak üstlendiği hâlde boşaltmamışsa kiraya veren, kira sözleşmesini bu tarihten başlayarak bir ay içinde icraya başvurmak veya dava açmak suretiyle sona erdirebilir. kiracı, bir yıldan kısa süreli kira sözleşmelerinde kira süresi içinde; bir yıl ve daha uzun süreli kira sözleşmelerinde ise bir kira yılı veya bir kira yılını aşan süre içinde kira bedelini ödemediği için kendisine yazılı olarak iki haklı ihtarda bulunulmasına sebep olmuşsa kiraya veren, kira süresinin ve bir yıldan uzun süreli kiralarda ihtarların yapıldığı kira yılının bitiminden başlayarak bir ay içinde, dava yoluyla kira sözleşmesini sona erdirebilir. kiracının veya birlikte yaşadığı eşinin aynı ilçe veya belde belediye sınırları içinde oturmaya elverişli bir konutu bulunması durumunda kiraya veren, kira sözleşmesinin kurulması sırasında bunu bilmiyorsa, sözleşmenin bitiminden başlayarak bir ay içinde sözleşmeyi dava yoluyla sona erdirebilir.

kanun türü: türk borçlar kanunu

kanun maddesi: madde 315 - 3. kiracının temerrüdü

kanun: kiracı, kiralananın tesliminden sonra muaccel olan kira bedelini veya yan gideri ödeme borcunu ifa etmezse, kiraya veren kiracıya yazılı olarak bir süre verip, bu sürede de ifa etmeme durumunda, sözleşmeyi feshedeceğini bildirebilir.  kiracıya verilecek süre en az on gün, konut ve çatılı işyeri kiralarında ise en az otuz gündür. bu süre, kiracıya yazılı bildirimin yapıldığı tarihi izleyen günden itibaren işlemeye başlar.

kanun türü: türk borçlar kanunu

kanun maddesi: madde 372 - 1. geri verme

kanun: kira süresinin bitiminde kiracı, kiralananı, tutanağa geçirilmiş olan bütün eşyalarla birlikte ve bulundukları durumda geri vermekle yükümlüdür. kiracı, iyi işletilme durumunda kaçınılabilecek olan değer eksiklikleri için tazminat ödemekle yükümlüdür. kiracı, kiralanana göstermekle yükümlü olduğu özen çerçevesinde meydana gelen değer artışları için tazminat isteyemez.

kanun türü: türk borçlar kanunu

kanun maddesi: madde 334 - i. genel olarak

kanun: kiracı kiralananı ne durumda teslim almışsa, kira sözleşmesinin bitiminde o durumda geri vermekle yükümlüdür. ancak, kiracı sözleşmeye uygun kullanma dolayısıyla kiralananda meydana gelen eskimelerden ve bozulmalardan sorumlu değildir. kiracının, sözleşmenin sona ermesi hâlinde, sözleşmeye aykırı kullanmadan doğacak zararları giderme dışında, başkaca bir tazminat ödeyeceğini önceden taahhüt etmesine ilişkin anlaşmalar geçersizdir.