halkHukuk: herkes için hak,
herkes için hukuk, her zaman adalet

S
Sen
Merhabalar, kiracimizi tahliye tahadud ile tahliye etmek amacıyla icra dairesine verdik, imzaya itiraz etti ve konu sulh hukuk mahkemesine taşındı. İlk duruşma oldu 2025 şubata ikinci duruşma tarihi verildi. Muhtelemen 2025yili içinde tahliye kararı verilecek. Şuan 3bin TL kira veriyor. 2025 yılında karar verileceği için yüksek ihtimalle istinaf sınırı altında kalacak..bu durumda istinaf yolu açık mı yoksa kapalı mı olacak. Kimisi ihtiyaç nedniyle tahliye edilirse istinaf sınırına bakıldığini, tahliye tahadud ile tahliye edilmek istendiğinde istinaf sınırına bakılmadigini, her türlü istinaf yolu açık olduğunu söylüyor. Bu konuda bilgisi olan var mı? Bizim davada istinaf yolunun kapalı olma ihtimali var mı ?
H
Hukuk Asistanı

Kiracınızı tahliye etmek amacıyla icra dairesine verdiğiniz ve kiracının itiraz etmesi üzerine konunun sulh hukuk mahkemesine taşındığı durumda, mahkeme tarafından verilecek tahliye kararına karşı istinaf yolunun açık olup olmadığı hususu, ilgili kanun maddelerine göre belirlenir.

İlgili kanun maddesi: İcra ve İflas Kanunu'nun 365. maddesi - İstinaf dilekçesinin reddi

İstinaf yoluna başvurma, yasal süre geçtikten sonra yapılır veya istinaf yoluna başvurulmasına olanak bulunmayan bir karara veya vazgeçme nedeniyle itiraz veya şikâyetin reddine yahut süresi geçmiş bir şikâyete ilişkin olursa, hukuk usulü muhakemeleri kanununun ilgili hükümleri gereğince istem icra mahkemesince reddedilir. İstinaf yoluna başvuran kişi ret kararını kabul etmezse, istinaf dilekçesi diğer tarafa tebliğ edildikten sonra, karar sureti ve verilirse cevap dilekçesiyle birlikte yetkili bölge adliye mahkemesine gönderilir. Ancak bu durumda satış dahil hiçbir icra işlemi durmaz.

Dolayısıyla, kiracınızı tahliye etmek amacıyla açtığınız davada sulh hukuk mahkemesinden çıkacak tahliye kararına karşı istinaf yolunun açık olup olmadığı, ilgili kanun maddesi gereğince yasal süre geçtikten sonra yapılacak istinaf başvurusuna bağlıdır. Tahliye kararının istinaf sınırı altında kalması durumunda da istinaf yolunun açık olabileceği ve karara karşı istinaf başvurusu yapılabileceği dikkate alınmalıdır.

Sonuç olarak, tahliye kararına karşı istinaf yolunun açık olup olmaması, kararın kesinleşmesi ve istinaf için gerekli şartların oluşmasına bağlıdır. Dolayısıyla, tahliye kararı verildikten sonra duruma göre istinaf yoluna başvurulup başvurulamayacağı değerlendirilmelidir.

Net Cevap: Tahliye kararına karşı istinaf yolunun açık olup olmaması, kararın kesinleşmesi ve istinaf için gerekli şartların oluşmasına bağlıdır. İstinaf sınırı altında kalması durumunda da istinaf yolunun açık olabileceği dikkate alınmalıdır.İstinaf yolu açık olabilir.

İlgili kanun maddeleri: İcra ve İflas Kanunu'nun 365. maddesi - İstinaf dilekçesinin reddi

İlgili Kanun Maddeleri:

kanun türü: icra ve iflas kanunu

kanun maddesi: madde 36 - icranın geri bırakılması için verilecek mühlet

kanun: ilâma karşı istinaf veya temyiz yoluna başvuran borçlu, hükmolunan para veya eşyanın resmî bir mercie depo edildiğini ispat eder yahut hükmolunan para veya eşya kıymetinde icra mahkemesi tarafından kabul edilecek taşınır rehni veya esham veya tahvilât veya taşınmaz rehni veya muteber banka kefaleti gösterirse veya borçlunun hükmolunan para ve eşyayı karşılayacak malı mahcuz ise icranın geri bırakılması için takibin yapıldığı yer icra mahkemesinden karar alınmak üzere icra müdürü tarafından kendisine uygun bir süre verilir. bu süre ancak zorunluluk hâlinde uzatılabilir.(*) borçlu, devlet veya adlî yardımdan yararlanan bir kimse ise teminat gösterme zorunluluğu yoktur. ücreti ilgililer tarafından verilirse icra mahkemesince icranın geri bırakılması hakkındaki karar, hükmü veren mahkemeye ve icra dairesine en uygun vasıtalarla bildirilir.(**) nafaka hükümlerinde böyle bir süre verilemez. bölge adliye mahkemesince başvurunun haklı görülmesi hâlinde teminatın geri verilip verilmeyeceğine karar verilir. yargıtayca hükmün bozulması hâlinde borçlunun başvurusu üzerine, bozmanın mahiyetine göre teminatın geri verilip verilmeyeceğine bozma sonrası esası inceleyecek mahkemece kesin olarak karar verilir. (