halkHukuk: herkes için hak,
herkes için hukuk, her zaman adalet

S
Sen
Herkese merhabalar, 5 yılı aşmış süredir evimde kalan bir kiracım var ve artık eve de ihtiyacım bulunmakta. Sorum ise kiracıma karşı hem tahliye davası hem de kira tespit davası açabilir miyim? Teşekkürler.
H
Hukuk Asistanı

Türk Borçlar Kanunu'nun ilgili maddelerine göre, kiraya verenin kiracıya karşı hem tahliye davası hem de kira tespit davası açma hakkı bulunmaktadır.

Türk Borçlar Kanunu'nun 352. maddesine göre, kiracıdan kaynaklanan sebeplerle, kiraya veren kira sözleşmesini belirli şartlar doğrultusunda sona erdirebilir. Kiracı, kira süresi içinde kira bedelini ödemediği için kendisine ihtarlar yapıldıysa veya kiralananı belirli bir tarihte boşaltmayı yazılı olarak üstlendiği halde boşaltmamışsa, kiraya veren dava açarak kira sözleşmesini sona erdirebilir. Dolayısıyla, kiracıdan kaynaklanan sebeplerle kira sözleşmesini sona erdirmek için dava açabilirsiniz.

Ayrıca, Türk Borçlar Kanunu'nun 350. maddesine göre, kiraya verenin kendisi, eşi, altsoyu, üstsoyu veya kanun gereği bakmakla yükümlü olduğu diğer kişiler için konut ya da işyeri gereksinimi sebebiyle kiralananı kullanma zorunluluğu varsa veya kiralananın yeniden inşası veya imarı amacıyla esaslı onarımı, genişletilmesi ya da değiştirilmesi gerekli ve bu işler sırasında kiralananın kullanımı imkansızsa, belirli süreli sözleşmelerde sürenin sonunda, belirsiz süreli sözleşmelerde ise genel hükümlere göre fesih dönemine ve fesih bildirimi için öngörülen sürelere uyularak kira sözleşmesini sona erdirebilirsiniz.

Sonuç olarak, kiracınızdan kaynaklanan sebeplerle kira sözleşmesini sona erdirmek için dava açabilir ve aynı zamanda kiralananı kendiniz, eşiniz veya bakmakla yükümlü olduğunuz diğer kişiler için kullanma ihtiyacınız varsa kira sözleşmesini sona erdirebilirsiniz. Dolayısıyla, hem tahliye davası hem de kira tespit davası açma hakkınız bulunmaktadır.

Net Cevap: Kiracıya karşı hem tahliye davası hem de kira tespit davası açabilirsiniz.

İlgili kanun maddeleri: TBK Madde 352, TBK Madde 350.

İlgili Kanun Maddeleri:

kanun türü: türk borçlar kanunu

kanun maddesi: madde 350 - a. gereksinim, yeniden inşa ve imar

kanun: kiraya veren, kira sözleşmesini; 1. kiralananı kendisi, eşi, altsoyu, üstsoyu veya kanun gereği bakmakla yükümlü olduğu diğer kişiler için konut ya da işyeri gereksinimi sebebiyle kullanma zorunluluğu varsa,  2. kiralananın yeniden inşası veya imarı amacıyla esaslı onarımı, genişletilmesi ya da değiştirilmesi gerekli ve bu işler sırasında kiralananın kullanımı imkânsız ise,belirli süreli sözleşmelerde sürenin sonunda, belirsiz süreli sözleşmelerde kiraya ilişkin genel hükümlere göre fesih dönemine ve fesih bildirimi için öngörülen sürelere uyularak belirlenecek tarihten başlayarak bir ay içinde açacağı dava ile sona erdirebilir.

kanun türü: türk borçlar kanunu

kanun maddesi: madde 352 - 2. kiracıdan kaynaklanan sebeplerle

kanun: kiracı, kiralananın teslim edilmesinden sonra, kiraya verene karşı, kiralananı belli bir tarihte boşaltmayı yazılı olarak üstlendiği hâlde boşaltmamışsa kiraya veren, kira sözleşmesini bu tarihten başlayarak bir ay içinde icraya başvurmak veya dava açmak suretiyle sona erdirebilir. kiracı, bir yıldan kısa süreli kira sözleşmelerinde kira süresi içinde; bir yıl ve daha uzun süreli kira sözleşmelerinde ise bir kira yılı veya bir kira yılını aşan süre içinde kira bedelini ödemediği için kendisine yazılı olarak iki haklı ihtarda bulunulmasına sebep olmuşsa kiraya veren, kira süresinin ve bir yıldan uzun süreli kiralarda ihtarların yapıldığı kira yılının bitiminden başlayarak bir ay içinde, dava yoluyla kira sözleşmesini sona erdirebilir. kiracının veya birlikte yaşadığı eşinin aynı ilçe veya belde belediye sınırları içinde oturmaya elverişli bir konutu bulunması durumunda kiraya veren, kira sözleşmesinin kurulması sırasında bunu bilmiyorsa, sözleşmenin bitiminden başlayarak bir ay içinde sözleşmeyi dava yoluyla sona erdirebilir.

kanun türü: türk borçlar kanunu

kanun maddesi: madde 347 - 1. genel olarak

kanun: konut ve çatılı işyeri kiralarında kiracı, belirli süreli sözleşmelerin süresinin bitiminden en az onbeş gün önce bildirimde bulunmadıkça, sözleşme aynı koşullarla bir yıl için uzatılmış sayılır. kiraya veren, sözleşme süresinin bitimine dayanarak sözleşmeyi sona erdiremez. ancak, on yıllık uzama süresi sonunda kiraya veren, bu süreyi izleyen her uzama yılının bitiminden en az üç ay önce bildirimde bulunmak koşuluyla, herhangi bir sebep göstermeksizin sözleşmeye son verebilir. belirsiz süreli kira sözleşmelerinde, kiracı her zaman, kiraya veren ise kiranın başlangıcından on yıl geçtikten sonra, genel hükümlere göre fesih bildirimiyle sözleşmeyi sona erdirebilirler. genel hükümlere göre fesih hakkının kullanılabileceği durumlarda, kiraya veren veya kiracı sözleşmeyi sona erdirebilir.

kanun türü: türk borçlar kanunu

kanun maddesi: madde 355 - 5. yeniden kiralama yasağı

kanun: kiraya veren, gereksinim amacıyla kiralananın boşaltılmasını sağladığında, haklı sebep olmaksızın, kiralananı üç yıl geçmedikçe eski kiracısından başkasına kiralayamaz. yeniden inşa ve imar amacıyla boşaltılması sağlanan taşınmazlar, eski hâli ile, haklı sebep olmaksızın üç yıl geçmedikçe başkasına kiralanamaz. eski kiracının, yeniden inşa ve imarı gerçekleştirilen taşınmazları, yeni durumu ve yeni kira bedeli ile kiralama konusunda öncelik hakkı vardır. bu hakkın, kiraya verenin yapacağı yazılı bildirimi izleyen bir ay içinde kullanılması gerekir; bu öncelik hakkı sona erdirilmedikçe, taşınmaz üç yıl geçmeden başkasına kiralanamaz. kiraya veren, bu hükümlere aykırı davrandığı takdirde, eski kiracısına son kira yılında ödenmiş olan bir yıllık kira bedelinden az olmamak üzere tazminat ödemekle yükümlüdür.