halkHukuk: herkes için hak,
herkes için hukuk, her zaman adalet

S
Sen
ev sahibiyim. kiracim evimde 4 senedir oturuyor. muadil evlerin cok daha altinda bir rakam ödüyor. Kiraya zam yapmak istiyorum kabul etmiyor. tahliye davasi kira tespit davasi vs en kisa ve cabuk yoldan hakkim olan parayi almak ya da kiraciyi cikarmak icin seceneklerim nelerdir?
H
Hukuk Asistanı

Kiracınızın kiraya zam yapmak istediğinizde kabul etmemesi durumunda ve muadil evlerin çok daha altında bir rakam ödemesi nedeniyle hakkınızı almak veya kiracıyı çıkarmak için izleyebileceğiniz yollar aşağıdaki kanun maddeleri doğrultusunda belirlenmiştir:

1. Kiraya Zam Yapmak:

- Türk Borçlar Kanunu'nun 344. maddesine göre, kira bedelinin artırılması konusunda taraflar serbesttir. Ancak, kiracıya zam teklif edildiğinde kabul etmemesi durumunda, kiraya verenin kira sözleşmesini feshetme hakkı bulunmamaktadır.

- Kiracıya zam teklif ederek, kiracının kabul etmemesi durumunda kira sözleşmesini feshetme hakkınız yoktur. Kiracının mevcut kira bedelini ödemesini talep etmeye devam edebilirsiniz.

2. Kira Tespit Davası:

- Kiracınızın muadil evlerin altında bir kira bedeli ödemesi durumunda, kira bedelinin piyasa koşullarına uygun olarak belirlenmesi için kira tespit davası açabilirsiniz.

- Türk Borçlar Kanunu'nun 344. maddesine göre, kira bedelinin piyasa koşullarına uygun olması ve makul olması gerekmektedir. Kiracınızın ödediği kira bedelinin makul olmadığını düşünüyorsanız, mahkemeden kira bedelinin tespitini isteyebilirsiniz.

3. Tahliye Davası:

- Kiracınızın kabul etmediği zam teklifine rağmen düşük bir kira bedeli ile oturmaya devam etmesi durumunda ve kira sözleşmesini feshetme hakkınızın olmadığı durumlarda, kiracıyı tahliye etmek için icra yoluyla dava açabilirsiniz.

- Türk Borçlar Kanunu'nun 350. maddesine göre, kiracının kiralananı belli bir tarihte boşaltmayı yazılı olarak üstlendiği hâlde boşaltmaması durumunda kiraya veren, kira sözleşmesini icra yoluyla sona erdirebilir.

Sonuç olarak, kiracınızın zam teklifinizi kabul etmemesi durumunda ve düşük kira bedeli ile oturmaya devam etmesi halinde, kira tespit davası açarak kira bedelinin belirlenmesini talep edebilir veya kiracıyı tahliye etmek için icra yoluyla dava açabilirsiniz.

Net Cevap: Kira tespit davası açarak kira bedelinin belirlenmesini talep edebilir veya kiracıyı tahliye etmek için icra yoluyla dava açabilirsiniz.

İlgili Kanun Maddeleri: Türk Borçlar Kanunu Madde 344, Madde 350 - a, Madde 352 - 2

İlgili Kanun Maddeleri:

kanun türü: türk borçlar kanunu

kanun maddesi: madde 350 - a. gereksinim, yeniden inşa ve imar

kanun: kiraya veren, kira sözleşmesini; 1. kiralananı kendisi, eşi, altsoyu, üstsoyu veya kanun gereği bakmakla yükümlü olduğu diğer kişiler için konut ya da işyeri gereksinimi sebebiyle kullanma zorunluluğu varsa,  2. kiralananın yeniden inşası veya imarı amacıyla esaslı onarımı, genişletilmesi ya da değiştirilmesi gerekli ve bu işler sırasında kiralananın kullanımı imkânsız ise,belirli süreli sözleşmelerde sürenin sonunda, belirsiz süreli sözleşmelerde kiraya ilişkin genel hükümlere göre fesih dönemine ve fesih bildirimi için öngörülen sürelere uyularak belirlenecek tarihten başlayarak bir ay içinde açacağı dava ile sona erdirebilir.

kanun türü: türk borçlar kanunu

kanun maddesi: madde 354 - 4. dava sebeplerinin sınırlılığı

kanun: dava yoluyla kira sözleşmesinin sona erdirilmesine ilişkin hükümler, kiracı aleyhine değiştirilemez.

kanun türü: türk borçlar kanunu

kanun maddesi: madde 352 - 2. kiracıdan kaynaklanan sebeplerle

kanun: kiracı, kiralananın teslim edilmesinden sonra, kiraya verene karşı, kiralananı belli bir tarihte boşaltmayı yazılı olarak üstlendiği hâlde boşaltmamışsa kiraya veren, kira sözleşmesini bu tarihten başlayarak bir ay içinde icraya başvurmak veya dava açmak suretiyle sona erdirebilir. kiracı, bir yıldan kısa süreli kira sözleşmelerinde kira süresi içinde; bir yıl ve daha uzun süreli kira sözleşmelerinde ise bir kira yılı veya bir kira yılını aşan süre içinde kira bedelini ödemediği için kendisine yazılı olarak iki haklı ihtarda bulunulmasına sebep olmuşsa kiraya veren, kira süresinin ve bir yıldan uzun süreli kiralarda ihtarların yapıldığı kira yılının bitiminden başlayarak bir ay içinde, dava yoluyla kira sözleşmesini sona erdirebilir. kiracının veya birlikte yaşadığı eşinin aynı ilçe veya belde belediye sınırları içinde oturmaya elverişli bir konutu bulunması durumunda kiraya veren, kira sözleşmesinin kurulması sırasında bunu bilmiyorsa, sözleşmenin bitiminden başlayarak bir ay içinde sözleşmeyi dava yoluyla sona erdirebilir.

kanun türü: icra ve iflas kanunu

kanun maddesi: madde 272 - 1- tahliye emri ve münderecatı

kanun: mukavelename ile kiralanan bir taşınmazın müddeti bittikten bir ay içinde mukavelenin icra dairesine ibrazı ile tahliyesi istenebilir. bunun üzerine icra müdürü bir tahliye emri tebliği suretiyle taşınmazın on beş gün içinde tahliye ve teslimini emreder. tahliye emrinde: kiralayanın ve kiracının ve varsa mümessillerinin isim, şöhret ve yerleşim yerleri ve mukavele tarihi ve kiranın yenilendiğine veya uzatıldığına dair bir itirazı varsa yedi gün içinde daireye müracaatla beyan etmez ve itirazda bulunmaz veya kendiliğinden tahliye etmezse zorla çıkarılacağı yazılır.