halkHukuk: herkes için hak,
herkes için hukuk, her zaman adalet

S
Sen
tek evim kirada ve ihtiyactan dolayi kiracimi cikartmak istiyorum ihtoyac sebebi ile davayi ne zaman acabilirim kira sozlesmesi 1 ekim tarihli ve bugun 28 haziran
H
Hukuk Asistanı

Kiraya verenin, kira sözleşmesini ihtiyaç sebebiyle sona erdirme hakkı Türk Borçlar Kanunu'nun 350. ve 352. maddelerinde düzenlenmiştir.

Türk Borçlar Kanunu'nun 350. maddesine göre, kiraya verenin kira sözleşmesini; kiralananı kendisi, eşi, altsoyu, üstsoyu veya kanun gereği bakmakla yükümlü olduğu diğer kişiler için konut ya da işyeri gereksinimi sebebiyle kullanma zorunluluğu varsa veya kiralananın yeniden inşası veya imarı amacıyla esaslı onarımı, genişletilmesi ya da değiştirilmesi gerekli ve bu işler sırasında kiralananın kullanımı imkânsız hale gelmişse, belirli süreli sözleşmelerde sürenin sonunda, belirsiz süreli sözleşmelerde ise kiraya ilişkin genel hükümlere göre fesih dönemine ve fesih bildirimi için öngörülen sürelere uyularak belirlenecek tarihten başlayarak bir ay içinde dava açarak kira sözleşmesini sona erdirebilir.

Türk Borçlar Kanunu'nun 352. maddesine göre ise, kiracı, kiralananı belli bir tarihte boşaltmayı yazılı olarak üstlendiği hâlde boşaltmamışsa veya kira bedelini ödemediği için kendisine iki haklı ihtar yapılmışsa kiraya veren, belirli şartlar altında kira sözleşmesini sona erdirebilir.

Soru: Tek evim kirada ve ihtiyaçtan dolayı kiracımı çıkartmak istiyorum. İhtiyaç sebebi ile dava açabilirim. Kira sözleşmesi 1 Ekim tarihli ve bugün 28 Haziran.

Cevap: Kiraya verenin ihtiyaç sebebiyle kira sözleşmesini sona erdirme hakkı için Türk Borçlar Kanunu'nun 350. maddesi gereği, kiralananı ihtiyaç sebebiyle kullanma zorunluluğu varsa veya yeniden inşa veya imar sebebiyle kiralananın kullanımı imkânsız hale gelmişse, kira sözleşmesinin sona erdirilmesi mümkündür. Bu durumda, kira sözleşmesinin sona erdirilmesi için bir ay içinde dava açabilirsiniz.

Ancak, ihtiyaç sebebiyle dava açabilmek için belirli şartların oluşması gerekmektedir. Kiraya verenin ihtiyaç sebebiyle kira sözleşmesini sona erdirme hakkını kullanmadan önce, ilgili kanun maddelerinde belirtilen şartları dikkate alarak hareket etmeniz önemlidir.

Sonuç olarak, kiracınızı ihtiyaç sebebiyle çıkarmak istediğiniz durumda, Türk Borçlar Kanunu'nun ilgili maddelerine göre hareket ederek kira sözleşmesini sona erdirme hakkınızı kullanabilir ve bir ay içinde dava açabilirsiniz.

İlgili kanun maddeleri: Türk Borçlar Kanunu Madde 350 - Türk Borçlar Kanunu Madde 352

İlgili Kanun Maddeleri:

kanun türü: türk borçlar kanunu

kanun maddesi: madde 352 - 2. kiracıdan kaynaklanan sebeplerle

kanun: kiracı, kiralananın teslim edilmesinden sonra, kiraya verene karşı, kiralananı belli bir tarihte boşaltmayı yazılı olarak üstlendiği hâlde boşaltmamışsa kiraya veren, kira sözleşmesini bu tarihten başlayarak bir ay içinde icraya başvurmak veya dava açmak suretiyle sona erdirebilir. kiracı, bir yıldan kısa süreli kira sözleşmelerinde kira süresi içinde; bir yıl ve daha uzun süreli kira sözleşmelerinde ise bir kira yılı veya bir kira yılını aşan süre içinde kira bedelini ödemediği için kendisine yazılı olarak iki haklı ihtarda bulunulmasına sebep olmuşsa kiraya veren, kira süresinin ve bir yıldan uzun süreli kiralarda ihtarların yapıldığı kira yılının bitiminden başlayarak bir ay içinde, dava yoluyla kira sözleşmesini sona erdirebilir. kiracının veya birlikte yaşadığı eşinin aynı ilçe veya belde belediye sınırları içinde oturmaya elverişli bir konutu bulunması durumunda kiraya veren, kira sözleşmesinin kurulması sırasında bunu bilmiyorsa, sözleşmenin bitiminden başlayarak bir ay içinde sözleşmeyi dava yoluyla sona erdirebilir.

kanun türü: türk borçlar kanunu

kanun maddesi: madde 350 - a. gereksinim, yeniden inşa ve imar

kanun: kiraya veren, kira sözleşmesini; 1. kiralananı kendisi, eşi, altsoyu, üstsoyu veya kanun gereği bakmakla yükümlü olduğu diğer kişiler için konut ya da işyeri gereksinimi sebebiyle kullanma zorunluluğu varsa,  2. kiralananın yeniden inşası veya imarı amacıyla esaslı onarımı, genişletilmesi ya da değiştirilmesi gerekli ve bu işler sırasında kiralananın kullanımı imkânsız ise,belirli süreli sözleşmelerde sürenin sonunda, belirsiz süreli sözleşmelerde kiraya ilişkin genel hükümlere göre fesih dönemine ve fesih bildirimi için öngörülen sürelere uyularak belirlenecek tarihten başlayarak bir ay içinde açacağı dava ile sona erdirebilir.

kanun türü: icra ve iflas kanunu

kanun maddesi: madde 272 - 1- tahliye emri ve münderecatı

kanun: mukavelename ile kiralanan bir taşınmazın müddeti bittikten bir ay içinde mukavelenin icra dairesine ibrazı ile tahliyesi istenebilir. bunun üzerine icra müdürü bir tahliye emri tebliği suretiyle taşınmazın on beş gün içinde tahliye ve teslimini emreder. tahliye emrinde: kiralayanın ve kiracının ve varsa mümessillerinin isim, şöhret ve yerleşim yerleri ve mukavele tarihi ve kiranın yenilendiğine veya uzatıldığına dair bir itirazı varsa yedi gün içinde daireye müracaatla beyan etmez ve itirazda bulunmaz veya kendiliğinden tahliye etmezse zorla çıkarılacağı yazılır.

kanun türü: türk borçlar kanunu

kanun maddesi: madde 331 - 1. önemli sebepler

kanun: taraflardan her biri, kira ilişkisinin devamını kendisi için çekilmez hâle getiren önemli sebeplerin varlığı durumunda, sözleşmeyi yasal fesih bildirim süresine uyarak her zaman feshedebilir. hâkim, durum ve koşulları göz önünde tutarak, olağanüstü fesih bildiriminin parasal sonuçlarını karara bağlar.