halkHukuk: herkes için hak,
herkes için hukuk, her zaman adalet

S
Sen
Kişinin olmadığı whatsapp grubunda kişi ile ilgili attığım mesajın fotoğrafı çekilip kanıt olarak hakaret davası açılacağına dair tehdit ediliyorum, kişiye atılmamış onun olmadığı bir grupta hakkında yazılan bir mesajın dışarıdan çekilmiş fotoğrafı ile dava açılması mümkün mü ? Avukat tutmalı mıyım ?
H
Hukuk Asistanı

Kişinin olmadığı bir WhatsApp grubunda, o kişiyle ilgili atılan mesajın fotoğrafının çekilerek hakaret davası açılması tehdidi durumunda, bu durum hukuka aykırı olabilir ve kişilik haklarına saldırı olabilir.

Türk Medeni Kanunu'nun 24. maddesine göre, hukuka aykırı olarak kişilik hakkına saldırılan kimse, hâkimden, saldırıda bulunanlara karşı korunmasını isteyebilir. Kişilik hakkı zedelenen kimsenin rızası olmadıkça, kişilik haklarına yapılan her saldırı hukuka aykırıdır. Dolayısıyla, kişinin olmadığı bir grupta yazılan mesajın fotoğrafının çekilerek dava açılması durumu, kişilik haklarına saldırı anlamına gelebilir.

Türk Medeni Kanunu'nun 25/2. maddesine göre, davacı, hâkimden saldırı tehlikesinin önlenmesini, sürmekte olan saldırıya son verilmesini, sona ermiş olsa bile etkileri devam eden saldırının hukuka aykırılığının tespitini isteyebilir. Ancak, bu durumda dava açmak isteyen kişinin, kişilik haklarının korunması için kendi yerleşim yeri veya davalının yerleşim yeri mahkemesinde dava açabileceği belirtilmektedir.

Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 153. maddesine göre, duruşma sırasında fotoğraf çekilemez ve hiçbir şekilde ses ve görüntü kaydı yapılamaz. Bu nedenle, kişinin olmadığı bir WhatsApp grubunda yazılan mesajın dava dosyasına fotoğrafının çekilmesi ve yayınlanması da kayıt ve yayın yasağına tabidir.

Sonuç olarak, kişinin olmadığı bir WhatsApp grubunda yazılan mesajın fotoğrafının çekilerek hakaret davası tehdidi durumunda, bu durumun kişilik haklarına saldırı olabileceği ve hukuka aykırı olabileceği göz önünde bulundurulmalıdır. Bu tür durumlarda, bir avukattan hukuki danışmanlık almak ve gerekirse dava sürecini yönetmesi için avukat tutmak faydalı olabilir.

Net Cevap: Kişinin olmadığı bir WhatsApp grubunda yazılan mesajın fotoğrafının çekilerek dava açılması durumu, kişilik haklarına saldırı anlamına gelebilir ve hukuka aykırı olabilir. Bu durumda, bir avukattan hukuki danışmanlık almak ve gerekirse dava sürecini yönetmesi için avukat tutmanız faydalı olabilir.

İlgili kanun maddeleri: TMK 24. , TMK 25/2. , HMK 153.

İlgili Kanun Maddeleri:

kanun türü: türk medeni kanunu

kanun maddesi: madde 25 - 2. davalar

kanun: davacı, hâkimden saldırı tehlikesinin önlenmesini, sürmekte olan saldırıya son verilmesini, sona ermiş olsa bile etkileri devam eden saldırının hukuka aykırılığının tespitini isteyebilir. davacı bunlarla birlikte, düzeltmenin veya kararın üçüncü kişilere bildirilmesi ya da yayımlanması isteminde de bulunabilir. davacının, maddî ve manevî tazminat istemleri ile hukuka aykırı saldırı dolayısıyla elde edilmiş olan kazancın vekâletsiz iş görme hükümlerine göre kendisine verilmesine ilişkin istemde bulunma hakkı saklıdır. manevî tazminat istemi, karşı tarafça kabul edilmiş olmadıkça devredilemez; mirasbırakan tarafından ileri sürülmüş olmadıkça mirasçılara geçmez. davacı, kişilik haklarının korunması için kendi yerleşim yeri veya davalının yerleşim yeri mahkemesinde dava açabilir.

kanun türü: türk medeni kanunu

kanun maddesi: madde 24 - 1. ilke

kanun: hukuka aykırı olarak kişilik hakkına saldırılan kimse, hâkimden, saldırıda bulunanlara karşı korunmasını isteyebilir. kişilik hakkı zedelenen kimsenin rızası, daha üstün nitelikte özel veya kamusal yarar ya da kanunun verdiği yetkinin kullanılması sebeplerinden biriyle haklı kılınmadıkça, kişilik haklarına yapılan her saldırı hukuka aykırıdır.

kanun türü: hukuk muhakemeleri kanunu

kanun maddesi: madde 153 - kayıt ve yayın yasağı

kanun: (1) duruşma sırasında fotoğraf çekilemez ve hiçbir şekilde ses ve görüntü kaydı yapılamaz. ancak, dava dosyasında saklı kalmak kaydıyla, yargılamanın zorunlu kıldığı hâllerde, mahkemece çekim yapılabilir ve kayıt alınabilir. bu şekilde yapılan çekim ve kayıtlar ile kişilik haklarını ilgilendiren konuları içeren dava dosyası içindeki her türlü belge ve tutanak, mahkemenin ve ilgili kişilerin açık izni olmadıkça hiçbir yerde yayımlanamaz. (2) duruşma sırasında bu yasağa aykırı davranan kişi hakkında 151 inci madde hükmü uygulanır. (3) kayıt ve yayın yasağına aykırı davranan kişi hakkında, ayrıca türk ceza kanununun 286 ncı maddesi hükümleri uygulanır.

kanun türü: türkiye cumhuriyeti anayasası

kanun maddesi: madde 39 - xiv. ispat hakkı

kanun: kamu görev ve hizmetinde bulunanlara karşı, bu görev ve hizmetin yerine getirilmesiyle ilgili olarak yapılan isnatlardan dolayı açılan hakaret davalarında, sanık, isnadın doğruluğunu ispat hakkına sahiptir. bunun dışındaki hallerde ispat isteminin kabulü, ancak isnat olunan fiilin doğru olup olmadığının anlaşılmasında kamu yararı bulunmasına veya şikâyetçinin ispata razı olmasına bağlıdır.