halkHukuk: herkes için hak,
herkes için hukuk, her zaman adalet

S
Sen
Kisinin telefon kullanmasi toplumu tehdit eden bir duruma sebebiyet veriyorsa ve her turlu alternatif basarisiz olduysa kişiye telefon kullanmasi yasaklanabilir mi?
H
Hukuk Asistanı

Kişinin telefon kullanması toplumu tehdit eden bir duruma sebebiyet veriyorsa ve her türlü alternatif başarısız olduysa, kişiye telefon kullanması yasaklanabilir.

Türk Medeni Kanunu'nun 432. maddesine göre, akıl hastalığı, akıl zayıflığı, alkol veya uyuşturucu madde bağımlılığı, ağır tehlike arzeden bulaşıcı hastalık veya serserilik sebeplerinden biriyle toplum için tehlike oluşturan her ergin kişi, kişisel korunmasının başka şekilde sağlanamaması hâlinde, tedavisi, eğitimi veya ıslahı için elverişli bir kuruma yerleştirilebilir veya alıkonulabilir. Bu durumda, kişinin telefon kullanımının toplumu tehdit eden bir duruma sebep olduğu ve diğer alternatiflerin başarısız olduğu durumlarda, kişinin telefon kullanımına kısıtlama getirilebilir.

Türk Medeni Kanunu'nun 406. maddesine göre de, savurganlık, alkol veya uyuşturucu madde bağımlılığı gibi durumlar sebebiyle kendisini veya ailesini darlık veya yoksulluğa düşürme tehlikesine yol açan ve bu yüzden devamlı korunmaya ve bakıma muhtaç olan kişiler kısıtlanabilir. Eğer kişinin telefon kullanımı bu gibi durumlara yol açıyor ve toplumun güvenliğini tehdit ediyorsa, telefon kullanımına kısıtlama getirilebilir.

Sonuç olarak, kişinin telefon kullanması toplumu tehdit eden bir duruma sebep olduğunda ve diğer alternatifler başarısız olduğunda, Türk Medeni Kanunu'nda belirtilen kısıtlama sebepleri doğrultusunda kişinin telefon kullanması yasaklanabilir.

Dolayısıyla, kişinin telefon kullanması toplumu tehdit eden bir duruma sebep olduğunda ve diğer alternatiflerin başarısız olduğu durumlarda, kişiye telefon kullanması yasaklanabilir.

Net Cevap: Kişinin telefon kullanması toplumu tehdit eden bir duruma sebep olduğunda ve diğer alternatifler başarısız olduğunda, kişinin telefon kullanması yasaklanabilir.

İlgili kanun maddeleri: TMK 432. - TMK 406.

İlgili Kanun Maddeleri:

kanun türü: türk medeni kanunu

kanun maddesi: madde 432 - a. koşulları

kanun: akıl hastalığı, akıl zayıflığı, alkol veya uyuşturucu madde bağımlılığı, ağır tehlike arzeden bulaşıcı hastalık veya serserilik sebeplerinden biriyle toplum için tehlike oluşturan her ergin kişi, kişisel korunmasının başka şekilde sağlanamaması hâlinde, tedavisi, eğitimi veya ıslahı için elverişli bir kuruma yerleştirilir veya alıkonulabilir. görevlerini yaparlarken bu sebeplerden birinin varlığını öğrenen kamu görevlileri, bu durumu hemen yetkili vesayet makamına bildirmek zorundadırlar. bu konuda kişinin çevresine getirdiği külfet de göz önünde tutulur. ilgili kişi durumu elverir elvermez kurumdan çıkarılır.

kanun türü: türk medeni kanunu

kanun maddesi: madde 406 - ii. savurganlık, alkol veya uyuşturucu madde bağımlılığı, kötü yaşama tarzı, kötü yönetim

kanun: savurganlığı, alkol veya uyuşturucu madde bağımlılığı, kötü yaşama tarzı veya malvarlığını kötü yönetmesi sebebiyle kendisini veya ailesini darlık veya yoksulluğa düşürme tehlikesine yol açan ve bu yüzden devamlı korunmaya ve bakıma muhtaç olan ya da başkalarının güvenliğini tehdit eden her ergin kısıtlanır.

kanun türü: türk medeni kanunu

kanun maddesi: madde 409 - i. ilgilinin dinlenilmesi ve bilirkişi raporu

kanun: bir kimse dinlenilmeden savurganlığı, alkol veya uyuşturucu madde bağımlılığı, kötü yaşama tarzı, kötü yönetimi veya isteği sebebiyle kısıtlanamaz. akıl hastalığı veya akıl zayıflığı sebebiyle kısıtlamaya ancak resmî sağlık kurulu raporu üzerine karar verilir. hâkim, karar vermeden önce, kurul raporunu göz önünde tutarak kısıtlanması istenen kişiyi dinleyebilir.

kanun türü: türk medeni kanunu

kanun maddesi: madde 486 - 3. geçici önlemler

kanun: gecikmesinde tehlike bulunan hâllerde vesayet makamı, vasiye geçici olarak işten el çektirip bir kayyım atayabileceği gibi; gerekirse muhtemel zararı göz önünde bulundurarak vasinin mallarına ihtiyati haciz koyabilir ve tutuklanmasını da isteyebilir.