halkHukuk: herkes için hak,
herkes için hukuk, her zaman adalet

S
Sen
Alt komşumun balkonda sigara içmesinden dolayı dumanı bizim eve doluyor ve evde rahatsız oluyoruz. Bu komşunun sigara dumanının bizi rahatsız etmesi suç değil mi ne yapabilirim?
H
Hukuk Asistanı

Alt komşunuzun balkonda sigara içmesi nedeniyle evinize dumanın dolması durumu, Türk Medeni Kanunu'nun komşular arasındaki ilişkilere ilişkin hükümleri çerçevesinde değerlendirilir.

Türk Medeni Kanunu'nun 737. maddesine göre, herkes taşınmaz mülkiyetinden doğan yetkileri kullanırken ve özellikle işletme faaliyetini sürdürürken, komşularını olumsuz şekilde etkileyecek taşkınlıktan kaçınmakla yükümlüdür. Bu kapsamda, komşular arasında hoş görülebilecek dereceyi aşan duman, buğu, kurum, toz, koku çıkartarak, gürültü veya sarsıntı yaparak rahatsızlık vermek yasaktır. Dolayısıyla, alt komşunuzun sigara dumanının sizi rahatsız etmesi bu hükme aykırı olabilir.

Ayrıca, Türk Medeni Kanunu'nun 738. maddesi de malikin, kazı ve yapı yaparken komşu taşınmazlara zarar vermekten kaçınma yükümlülüğünü düzenlemektedir. Alt komşunuzun sigara içmesi sonucu oluşan dumanın size zarar vermesi de bu hüküm çerçevesinde değerlendirilebilir.

Bu durumda, alt komşunuzun sigara dumanının size rahatsızlık vermesi durumunda öncelikle alt komşunuzla konuşarak durumu anlatabilir ve sorunu çözümlemesi için talepte bulunabilirsiniz. Eğer bu yöntem sonuç vermezse, durumu mahkemeye taşıyarak komşunuzun size rahatsızlık veren davranışının önlenmesini veya tazminat talep edebilirsiniz.

Sonuç olarak, alt komşunuzun balkonda sigara içmesinden dolayı dumanının sizi rahatsız etmesi durumu, Türk Medeni Kanunu'nun komşular arasındaki ilişkilere ilişkin hükümleri çerçevesinde değerlendirilerek, gerekli adımları atabilir ve hakkınızı arayabilirsiniz.

İlgili kanun maddeleri: TMK 737. - TMK 738.

İlgili Kanun Maddeleri:

kanun türü: türk medeni kanunu

kanun maddesi: madde 737 - 1. kullanma biçimi

kanun: herkes, taşınmaz mülkiyetinden doğan yetkileri kullanırken ve özellikle işletme faaliyetini sürdürürken, komşularını olumsuz şekilde etkileyecek taşkınlıktan kaçınmakla yükümlüdür. özellikle, taşınmazın durumuna, niteliğine ve yerel âdete göre komşular arasında hoş görülebilecek-dereceyi aşan duman, buğu, kurum, toz, koku çıkartarak, gürültü veya sarsıntı yaparak rahatsızlık vermek yasaktır. yerel âdete uygun ve kaçınılmaz taşkınlıklardan doğan denkleştirmeye ilişkin haklar saklıdır.

kanun türü: türk medeni kanunu

kanun maddesi: madde 738 - a. kural

kanun: malik, kazı ve yapı yaparken komşu taşınmazlara, onların topraklarını sarsmak veya tehlikeye düşürmek ya da üzerlerindeki tesirleri etkilemek suretiyle zarar vermekten kaçınmak zorundadır. komşuluk hukuku kurallarına aykırı yapılar hakkında taşkın yapılara ilişkin hükümler uygulanır.

kanun türü: türk medeni kanunu

kanun maddesi: madde 740 - a. kural

kanun: komşunun arazisine taşarak zarar veren dal ve kökler, onun istemi üzerine uygun bir süre içinde kaldırılmazsa, komşu bu dal ve kökleri kesip kendi mülkiyetine geçirebilir. ekilmiş veya üzerine yapı yapılmış arazisine dalların taşınmasına katlanan komşu, bu dallarda yetişen meyvaları toplama hakkına sahip olur. komşu ormanlar hakkında bu hükümler uygulanmaz.

kanun türü: türk borçlar kanunu

kanun maddesi: madde 316 - ii. özenle kullanma ve komşulara saygı gösterme borcu

kanun: kiracı, kiralananı, sözleşmeye uygun olarak özenle kullanmak ve kiralananın bulunduğu taşınmazda oturan kişiler ile komşulara gerekli saygıyı göstermekle yükümlüdür. kiracının bu yükümlülüğüne aykırı davranması durumunda kiraya veren, konut ve çatılı işyeri kirasında, en  az otuz gün süre vererek, aykırılığın giderilmesi, aksi takdirde sözleşmeyi feshedeceği konusunda yazılı bir ihtarda bulunur. diğer kira ilişkilerinde ise, kiraya veren, kiracıya önceden bir ihtarda bulunmaksızın, yazılı bir bildirimle sözleşmeyi hemen feshedebilir. konut ve çatılı işyeri kirasında, kiracının kiralanana kasten ağır bir zarar vermesi, kiracıya verilecek sürenin yararsız olacağının anlaşılması veya kiracının bu yükümlülüğe aykırı davranışının kiraya veren veya aynı taşınmazda oturan kişiler ile komşular bakımından çekilmez olması durumlarında kiraya veren, yazılı bir bildirimle sözleşmeyi hemen feshedebilir.