halkHukuk: herkes için hak,
herkes için hukuk, her zaman adalet

S
Sen
Apartmanımıza ait olduğunu sandığımız bir dairemiz bulunmakta ve biz burayı kiraya vermekteyiz.Ben kiracıdan şikayetçi olduğum için tahliye davası açmak istedim ama dairenin halen kooperatif üzerine olduğu ortaya çıktı.Bu durumda ne yapmam gerekiyor.Mal sahibiyim.Ciddi sıkıntılarım var.Daire yönetici tarafından Apt. görevlisinin kız kardeşine çok cüzzi bir miktara kiraya verildi.Apartmanı mı dava etmeliyim tahliye olabilmesi için.Ya da dava açmak gerekiyor mu , sadece şikayetçi mi olmak gerekiyor.Teşekkürler.
H
Hukuk Asistanı

Apartmanınıza ait olduğunu sandığınız dairenin kooperatif üzerine olduğunun ortaya çıkması durumunda, kiracıdan şikayetçi olduğunuz için tahliye davası açmak istemeniz durumunda yapmanız gerekenler aşağıdaki şekilde açıklanmıştır:

Öncelikle, kat mülkiyeti kanunu madde 38'e göre, apartmanınızın yöneticisi kat maliklerine karşı aynen bir vekil gibi sorumludur. Bu durumda, apartmanınızın yöneticisi tarafından dairenin cüzzi bir miktara kiraya verilmesi gibi durumlarla ilgili şikayetleriniz varsa öncelikle yöneticiye bu durumu ileterek çözüm arayabilirsiniz.

Ancak, dairenin kooperatif üzerine olduğunun ortaya çıkması durumunda ve kiracıdan şikayetçi olduğunuz için tahliye davası açmak istemeniz durumunda, Türk Borçlar Kanunu'nun 349. maddesi gereği aile konutu olarak kullanılan taşınmazlarda kiracı, eşinin açık rızası olmadıkça kira sözleşmesini feshedemez. Bu nedenle, dairenin kooperatif üzerine olması durumunda ve kiracıdan şikayetçi olduğunuz için tahliye davası açmak istemenizde eşinizin de rızası gerekebilir.

Tahliye davası açmak için, dairenin kooperatif üzerine olduğunu ve kiracıdan şikayetçi olduğunuzu belirten bir dilekçe ile bulunduğunuz yerdeki sulh mahkemesine başvurmanız gerekmektedir. Dairenin kooperatif üzerine olması durumunda, kooperatif yönetimine de bilgi vererek gerekli işlemleri yapmalarını talep edebilirsiniz.

Sonuç olarak, dairenin kooperatif üzerine olduğu durumda kiracıdan şikayetçi olduğunuz için tahliye davası açmak istemeniz durumunda, eşinizin rızası ve kooperatif yönetimi ile iletişime geçmeniz gerekebilir. Dairenin kiraya verilmesi ile ilgili yaşadığınız sıkıntılar için ise apartmanınızın yöneticisi ile görüşerek çözüm arayabilirsiniz.

Net Cevap: Dairenin kooperatif üzerine olduğu durumda kiracıdan şikayetçi olduğunuz için tahliye davası açmak istiyorsanız, eşinizin rızası ve kooperatif yönetimi ile iletişime geçmeniz gerekebilir.

İlgili kanun maddeleri: Türk Borçlar Kanunu madde 349 - b, Kat Mülkiyeti Kanunu madde 38

İlgili Kanun Maddeleri:

kanun türü: kat mülkiyeti kanunu

kanun maddesi: madde 38 - 1.genel kural

kanun: yönetici, kat maliklerine karşı aynen bir vekil gibi sorumludur. (ek fıkra: 14/11/2007-5711/19 md.) kat malikleri kurulu, ada temsilciler kurulu veya toplu yapı temsilciler kurulu kararlarının iptaline ilişkin davalar, kat maliklerini temsilen yöneticiye, toplu yapılarda ise ada temsilciler kurulu veya toplu yapı temsilciler kurulunca seçilen yöneticiye husumet yöneltilmesi suretiyle açılabilir. yönetici, açılan davayı bütün kat maliklerine ve ada veya toplu yapı temsilciler kuruluna duyurur. kurul kararının iptali halinde bu konudaki yargılama giderleri ortak giderlerden karşılanır.

kanun türü: kat mülkiyeti kanunu

kanun maddesi: madde 33 - v - hakimin müdahalesi

kanun: (değişik birinci fıkra: 14/11/2007-5711/17 md.) kat malikleri kurulunca verilen kararlar aleyhine, kurul toplantısına katılan ancak 32 nci madde hükmü gereğince aykırı oy kullanan her kat maliki karar tarihinden başlayarak bir ay içinde, toplantıya katılmayan her kat maliki kararı öğrenmesinden başlayarak bir ay içinde ve her halde karar tarihinden başlayarak altı ay içinde anagayrimenkulün bulunduğu yerdeki sulh mahkemesine iptal davası açabilir; kat malikleri kurulu kararlarının yok veya mutlak butlanla hükümsüz sayıldığı durumlarda süre koşulu aranmaz. kat maliklerinden birinin yahut onun katından kira akdine, oturma hakkına veya başka bir sebebe dayanarak devamlı surette faydalanan kimsenin, borç ve yükümlerini yerine getirmemesi yüzünden zarar gören kat maliki veya kat malikleri, anagayrimenkulün bulunduğu yerin sulh mahkemesine başvurarak hâkimin müdahalesini isteyebilir. hakim, ilgilileri dinledikten sonra, bu kanuna ve yönetim planına ve bunlarda bir hüküm yoksa, genel hükümlere ve hakkaniyet kaidelerine göre derhal kararını verir ve bunun, tesbit edeceği kısa bir süre içinde yerine getirilmesi lüzumunu ilgiliye tefhim veya tebliğ eder. (değişik üçüncü fıkra: 14/11/2007-5711/17 md.) tespit edilen süre içinde hâkimin kararını yerine getirmeyenlere, aynı mahkemece, ikiyüz elli türk lirasından ikibin türk lirasına kadar idarî para cezası verilir. 25 inci madde hükmü saklıdır.

kanun türü: kat mülkiyeti kanunu

kanun maddesi: madde 32 - iv - kararlar

kanun: anagayrimenkul kat malikleri kurulu tarafından, sözleşme, yönetim planı ve kanun hükümleri uyarınca verilecek kararlara göre yönetilir. bütün kat malikleriyle külli ve cüzi halefleri, yönetici ve denetçiler, kat malikleri kurulunun kararlarına uymakla yükümlüdürler. anagayrimenkulün kullanılmasından veya yönetiminden dolayı kat malikleri arasında veya bunlarla yönetici ve denetçiler arasında veya denetçilerle yöneticiler arasında çıkan anlaşmazlıklar, kat malikleri kurulunca çözülür ve karara bağlanır. kat malikleri kurulu kararları (1) den başlayıp sırayla giden sayfa numaraları taşıyan her sayfası noter mühüriyle tasdikli bir deftere yazılarak, toplantıda bulunan bütün kat maliklerince imzalanır; karara aykırı oy verenler bu aykırılığın sebebini belirterek imza koyarlar. bir husus hakkında ilerde çıkan anlaşmazlıklar, karar defterinde aynı hususa dair daha önce verilmiş bir karar varsa kaide olarak ona göre çözülür.

kanun türü: türk borçlar kanunu

kanun maddesi: madde 349 - b. aile konutu

kanun: aile konutu olarak kullanılmak üzere kiralanan taşınmazlarda kiracı, eşinin açık rızası olmadıkça kira sözleşmesini feshedemez. bu rızanın alınması mümkün olmazsa veya eş haklı sebep olmaksızın rızasını vermekten kaçınırsa kiracı, hâkimden bu konuda bir karar vermesini isteyebilir. kiracı olmayan eşin, kiraya verene bildirimde bulunarak kira sözleşmesinin tarafı sıfatını kazanması hâlinde kiraya veren, fesih bildirimi ile fesih ihtarına bağlı bir ödeme süresini kiracıya ve eşine ayrı ayrı bildirmek zorundadır.