halkHukuk: herkes için hak,
herkes için hukuk, her zaman adalet

S
Sen
Merhaba, buradaki diğer olaylar gibi büyük bir olay değil ama bilgilenmek için sormak istedim. Bugün kuaföre gittim, normalde 1500 liraya anlaşmışken benden 2000 lira alındı. Fişi aldım ben bunu herhangi bir şekilde şikayet ya da dava edebilir miyim?
H
Hukuk Asistanı

Türk Borçlar Kanunu'nun 522. maddesi gereği, ücret belirlenmemişse tarifeye, tarife yoksa teamüle göre ödenir. Kuaföre gittiğinizde normalde 1500 lira olarak anlaştığınız halde 2000 lira ödeme yapmanız istendiğinde, bu durumda öncelikle ücretin neden arttırıldığını ve bu artışın kabul edilip edilmediğine dair bir anlaşmanın olup olmadığını değerlendirmek önemlidir.

Türk Borçlar Kanunu'nun 522. maddesi uyarınca, ücretin belirlenmemiş olması durumunda teamül veya tarifeye göre ödeme yapılması gerektiği için, 1500 lira olarak anlaşılan bir hizmet için 2000 lira talep edilmesi durumu hukuki olarak değerlendirilmelidir. Eğer bu artışa dair tarafınızca onay verilmiş bir anlaşma yoksa ve 1500 lira olarak anlaşılan tutar üzerinden ödeme yapmaya hazırsanız, fazladan talep edilen 500 lira için itirazda bulunabilirsiniz.

Türk Borçlar Kanunu'nun 522. maddesi gereği, ücretin belirlenmemiş olması durumunda teamül veya tarifeye göre ödeme yapılması ilkesi geçerli olsa da, anlaşmazlık durumunda taraflar arasında yapılacak bir anlaşmazlık çözüm yoluna başvurulabilir. Bu durumda, öncelikle kuaförle yapılan anlaşmaya dair delillerin (mesajlar, fiş vb.) toplanması ve anlaşmazlığın çözümü için tüketici hakem heyetine başvurulması veya hukuki yollara başvurulması gerekebilir.

Sonuç olarak, kuaföre gittiğinizde anlaştığınız tutardan farklı olarak daha yüksek bir ücret talep edilmesi durumunda, öncelikle taraflar arasındaki anlaşmaya dair delillerin değerlendirilmesi ve hukuki süreç başlatılması gerekebilir. Dolayısıyla, 1500 lira olarak anlaştığınız hizmet için 2000 lira talep edilmesi durumunda, hukuki danışmanlık alarak haklarınızı koruma yoluna başvurabilirsiniz.

Net Cevap: Fazladan talep edilen 500 lira için itirazda bulunabilir ve hukuki danışmanlık alarak haklarınızı koruma yoluna başvurabilirsiniz.

İlgili kanun maddeleri: Türk Borçlar Kanunu Madde 522 - Ücretin belirlenmesi

İlgili Kanun Maddeleri:

kanun türü: türk ticaret kanunu

kanun maddesi: madde 20 - 2. ücret isteme hakkı

kanun: (1) tacir olan veya olmayan bir kişiye, ticari işletmesiyle ilgili bir iş veya hizmet görmüş olan tacir, uygun bir ücret isteyebilir. ayrıca, tacir, verdiği avanslar ve yaptığı giderler için, ödeme tarihinden itibaren faize hak kazanır.

kanun türü: türk borçlar kanunu

kanun maddesi: madde 538 - 1. ödediği paralar ve yaptığı giderler

kanun: komisyoncu, vekâlet verenin yararı için yaptığı bütün giderleri ve ödediği paraları faiziyle birlikte isteyebilir. komisyoncu, ardiye ve taşıma bedellerini vekâlet verenin hesabına geçirebilirse de, kendi çalışanlarının ücretlerini geçiremez.

kanun türü: türk borçlar kanunu

kanun maddesi: madde 522 - ii. ücretin belirlenmesi

kanun: ücret, belirlenmemişse tarifeye, tarife yoksa teamüle göre ödenir.

kanun türü: avukatlık kanunu

kanun maddesi: madde 164 - avukatlık ücreti

kanun: (değişik : 2/5/2001 - 4667/77 md.) avukatlık ücreti, avukatın hukukî yardımının karşılığı olan meblâğı veya değeri ifade eder. yüzde yirmibeşi aşmamak üzere, dava veya hükmolunacak şeyin değeri yahut paranın belli bir yüzdesi avukatlık ücreti olarak kararlaştırılabilir. ikinci fıkraya göre yapılacak sözleşmeler, dava konusu para dışındaki mal ve haklardan bir kısmının aynen avukata ait olacağı hükmünü taşıyamaz. avukatlık asgarî ücret tarifesi altında vekâlet ücreti kararlaştırılamaz. ücretsiz dava alınması halinde, durum baro yönetim kuruluna bildirilir. (değişik üçüncü ve dördüncü cümle:13/1/2004 – 5043/5 md.) avukatlık ücretinin kararlaştırılmamış olduğu veya taraflar arasında yazılı ücret sözleşmesinin bulunmadığı yahut ücret sözleşmesinin belirgin olmadığı veya tartışmalı olduğu veya ücret sözleşmesinin ücrete ilişkin hükmünün geçersiz sayıldığı hallerde; değeri para ile ölçülebilen dava ve işlerde asgari ücret tarifelerinin altında olmamak koşuluyla ücret itirazlarını incelemeye yetkili merci tarafından davanın kazanılan bölümü için avukatın emeğine göre ilâmın kesinleştiği tarihteki müddeabihin değerinin yüzde onu ile yüzde yirmisi arasındaki bir miktar avukatlık ücreti olarak belirlenir. değeri para ile ölçülemeyen dava ve işlerde ise avukatlık asgari ücret tarifesi uygulanır. dava sonunda, kararla tarifeye dayanılarak karşı tarafa yüklenecek vekâlet ücreti avukata aittir. bu ücret, iş sahibinin borcu nedeniyle takas ve mahsup edilemez, haczedilemez.