halkHukuk: herkes için hak,
herkes için hukuk, her zaman adalet

S
Sen
Merhaba, buradaki diğer olaylar gibi büyük bir olay değil ama bilgilenmek için sormak istedim. Bugün kuaföre gittim, normalde 1500 liraya anlaşmışken kredi kartıyla ödeyeceğim için benden 2000 lira alındı. Fişi aldım. Fişte 333,33 lira KDV yazıyor. Yani her türlü en az 180 lira fazladan alındı, ben bunu herhangi bir şekilde şikayet ya da dava edebilir miyim?
H
Hukuk Asistanı

Kuaföre gittiğinizde 1500 lira olarak anlaştığınız hizmet için kredi kartıyla ödeme yaparken 2000 lira tahsil edilmesi durumunda yaşadığınız sorun tüketici hakları kapsamında değerlendirilebilir. Türk Borçlar Kanunu'nun ilgili maddeleri ve Tüketici Kanunu'na göre haklarınızı değerlendirebilirsiniz.

Türk Borçlar Kanunu'nun 525. maddesine göre, sözleşmede aşırı bir ücret kararlaştırılmışsa, borçlunun istemi üzerine bu ücret hâkim tarafından hakkaniyete uygun olarak indirilebilir. Dolayısıyla, 1500 lira olarak anlaştığınız hizmet için 2000 lira ödemenin aşırı bir ücret olarak değerlendirilmesi durumunda, bu durumu hâkime başvurarak indirim talebinde bulunabilirsiniz.

Ayrıca, Tüketici Kanunu'na göre tüketicilerin korunması ve haksız uygulamalara karşı haklarının güvence altına alınması amaçlanmaktadır. Fişte belirtilen KDV tutarının yanı sıra, anlaşılan tutardan fazla bir ödeme yapmanız durumunda tüketici haklarınızı kullanabilir ve ilgili kurumlara şikayette bulunabilirsiniz.

Sonuç olarak, 1500 lira olarak anlaştığınız hizmet için 2000 lira ödemeniz ve fişte belirtilen KDV tutarı ile ilgili olarak tüketici haklarınızı kullanabilirsiniz. Aşırı ücret talebi için Türk Borçlar Kanunu'nun ilgili maddelerine, tüketici haklarınızın korunması için ise Tüketici Kanunu'na başvurabilirsiniz.

İlgili kanun maddeleri:

- Türk Borçlar Kanunu, Madde 525 - aşırı ücretten indirim

- Tüketici Kanunu - Tüketici haklarının korunması

İlgili Kanun Maddeleri:

kanun türü: türk borçlar kanunu

kanun maddesi: madde 538 - 1. ödediği paralar ve yaptığı giderler

kanun: komisyoncu, vekâlet verenin yararı için yaptığı bütün giderleri ve ödediği paraları faiziyle birlikte isteyebilir. komisyoncu, ardiye ve taşıma bedellerini vekâlet verenin hesabına geçirebilirse de, kendi çalışanlarının ücretlerini geçiremez.

kanun türü: türk borçlar kanunu

kanun maddesi: madde 525 - v. ücretten indirim

kanun: sözleşmede aşırı bir ücret kararlaştırılmışsa, borçlunun istemi üzerine, bu ücret hâkim tarafından hakkaniyete uygun olarak indirilebilir.

kanun türü: türk ticaret kanunu

kanun maddesi: madde 845 - 2. satış bedeli

kanun: (1) gümrük resmi ve diğer resim, harç ve vergilerle tevdi olunan mallar için umumi mağaza tarafından yapılan giderler ve mağazanın ücreti satış bedelinden, öncelikle ödenir. (2) birinci fıkrada yazılı paralar ve teminat altına alınan borç ödendikten sonra bakiye, makbuz senedi hamiline ödenmek üzere mağaza sahibine verilir.

kanun türü: türk ticaret kanunu

kanun maddesi: madde 118 - iii - faiz isteme hakkı

kanun: (1) avans ve olağanüstü giderler hakkında 20 nci maddenin birinci fıkrasının ikinci cümlesi hükmü uygulanır.