halkHukuk: herkes için hak,
herkes için hukuk, her zaman adalet

S
Sen
Küçük bir çocuk bana hakaret ettiğinde ne yapmalıyım hukuki bi yaptırımı var mı bunun ?
H
Hukuk Asistanı

Küçük bir çocuk size hakaret ettiğinde, Türk Ceza Kanunu'nun 125. maddesi olan hakaret suçu ile ilgili hükümler uygulanır.

TCK 125. maddesine göre, bir kimseye onur, şeref ve saygınlığını rencide edebilecek nitelikte somut bir fiil veya olgu isnat eden veya sövmek suretiyle bir kimsenin onur, şeref ve saygınlığına saldıran kişi, üç aydan iki yıla kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılır. Ancak, küçük bir çocuğun size hakaret etmesi durumunda, çocuğun yaşı ve kasten hareket edip etmediği gibi faktörler dikkate alınır.

Ayrıca, TCK 129. maddesine göre hakaret suçunun haksız bir fiile tepki olarak işlenmesi halinde, verilecek ceza üçte birine kadar indirilebileceği gibi, ceza vermekten de vazgeçilebilir. Yani, küçük bir çocuğun size hakaret etmesi durumunda, mahkeme cezada indirime gidebilir veya ceza vermekten vazgeçebilir.

Sonuç olarak, küçük bir çocuğun size hakaret etmesi durumunda hukuki yaptırımı vardır ancak ceza genellikle hafifletilebilir veya mahkeme ceza vermekten vazgeçebilir. Bu nedenle, olayı hukuki bir danışmanlık bürosu ile paylaşarak konu hakkında detaylı bilgi almanız faydalı olacaktır.

Net Cevap: Küçük bir çocuk size hakaret ettiğinde, hukuki yaptırımı vardır ancak genellikle ceza hafifletilebilir veya mahkeme ceza vermekten vazgeçebilir.

İlgili Kanun Maddeleri: TCK 125. - TCK 129.

İlgili Kanun Maddeleri:

kanun türü: türk ceza kanunu

kanun maddesi: madde 125 - hakaret

kanun: (1) bir kimseye onur, şeref ve saygınlığını rencide edebilecek nitelikte somut bir fiil veya olgu isnat eden veya sövmek suretiyle bir kimsenin onur, şeref ve saygınlığına saldıran kişi, üç aydan iki yıla kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılır. mağdurun gıyabında hakaretin cezalandırılabilmesi için fiilin en az üç kişiyle ihtilat ederek işlenmesi gerekir. (2) fiilin, mağduru muhatap alan sesli, yazılı veya görüntülü bir iletiyle işlenmesi halinde, yukarıdaki fıkrada belirtilen cezaya hükmolunur. (3) hakaret suçunun; a) kamu görevlisine karşı görevinden dolayı, b) dini, siyasi, sosyal, felsefi inanç, düşünce ve kanaatlerini açıklamasından, değiştirmesinden, yaymaya çalışmasından, mensup olduğu dinin emir ve yasaklarına uygun davranmasından dolayı, c) kişinin mensup bulunduğu dine göre kutsal sayılan değerlerden bahisle, işlenmesi halinde, cezanın alt sınırı bir yıldan az olamaz. (4) hakaretin alenen işlenmesi halinde ceza altıda biri oranında artırılır. (5) kurul hâlinde çalışan kamu görevlilerine görevlerinden dolayı hakaret edilmesi hâlinde suç, kurulu oluşturan üyelere karşı işlenmiş sayılır. ancak, bu durumda zincirleme suça ilişkin madde hükümleri uygulanır.

kanun türü: türk medeni kanunu

kanun maddesi: madde 312 - b. karar

kanun: küçük, gelecekte evlât edinilmek amacıyla bir kuruma yerleştirilir ve ana ve babadan birinin rızası eksik olursa, evlât edinenin veya evlât edinmede aracılık yapan kurumun istemi üzerine ve kural olarak küçüğün yerleştirilmesinden önce, onun oturduğu yer mahkemesi bu rızanın aranıp aranmamasına karar verir. diğer hâllerde, bu konudaki karar evlât edinme işlemleri sırasında verilir. ana ve babadan birinin küçüğe karşı özen yükümlülüğünü yeterince yerine getirmemesi sebebiyle rızasının aranmaması hâlinde, bu konudaki karar kendisine yazılı olarak bildirilir.

kanun türü: türk ceza kanunu

kanun maddesi: madde 129 - haksız fiil nedeniyle veya karşılıklı hakaret

kanun: (1) hakaret suçunun haksız bir fiile tepki olarak işlenmesi halinde, verilecek ceza üçte birine kadar indirilebileceği gibi, ceza vermekten de vazgeçilebilir. (2) bu suçun, kasten yaralama suçuna tepki olarak işlenmesi halinde, kişiye ceza verilmez. (3) hakaret suçunun karşılıklı olarak işlenmesi halinde, olayın mahiyetine göre, taraflardan her ikisi veya biri hakkında verilecek ceza üçte birine kadar indirilebileceği gibi, ceza vermekten de vazgeçilebilir.

kanun türü: türk medeni kanunu

kanun maddesi: madde 404 - a. küçüklük

kanun: velâyet altında bulunmayan her küçük vesayet altına alınır. görevlerini yaparlarken vesayeti gerektiren böyle bir hâlin varlığını öğrenen nüfus memurları, idarî makamlar, noterler ve mahkemeler, bu durumu hemen yetkili vesayet makamına bildirmek zorundadırlar.