halkHukuk: herkes için hak,
herkes için hukuk, her zaman adalet

S
Sen
Merhaba , ilçemde güzellik uzmanlığı eğitimi için MEB sertifika onaylı eğitim veren bir birime başvurdum. Ödemeyi 2 ödeme şeklinde eldem peşin yaptım , ödeme olmadan kayıt alamıyoruz diye söylendiği için . Ardından sözleşme yapıldı. Sonrasında 1 kez sadece eğitim detaylarını konuşmak için arandım. Kayıdın üzerinden 3 ay geçti fakat eğitim hala başlamadı. Ayrıca 20bin lirayı 10-10 bin şeklinde ödedim.10binlik dekontunu teslim ettiler , diğerini ödediğimde dekont verilmedi nöbete yetişmem gerektiği için ben teslim alamadım. Ücretimin tamamını alarak sözleşmeden vazgeçmem mümkün müdür? İtiraz yollarım nelerdir? Dekontu eksik verdi tekrar istesem vermek zorunda mı acaba? Şimdiden çok teşekkürler
H
Hukuk Asistanı

Öncelikle, yaşadığınız durumla ilgili olarak Türk Borçlar Kanunu'nun ilgili maddelerine bakacağız.

Türk Borçlar Kanunu'nun madde 426'ya göre, işveren, işçinin isteği üzerine her zaman, işin türünü ve süresini içeren bir hizmet belgesi vermekle yükümlüdür. İşçinin açıkça istemde bulunması halinde, hizmet belgesinde onun işgörmedeki becerisi ile tutum ve davranışları da belirtilir. Hizmet belgesinin zamanında verilmemesinden veya belgede doğru olmayan bilgiler bulunmasından zarar gören işçi, işçiyi işe alan yeni işveren, eski işverenden tazminat isteyebilir. Dolayısıyla, eğitim veren birimden aldığınız hizmete ilişkin belgelerin doğru ve zamanında verilmesi gerekmektedir.

Ayrıca, ödemeyi 2 taksitte yaptığınız ve eğitimin henüz başlamadığı durumda, sözleşmeden vazgeçmek istemeniz halinde Türk Borçlar Kanunu'nun ilgili hükümleri devreye girecektir. Taraflar arasında yapılan sözleşmeye ve sözleşmede yer alan hükümlere göre, sözleşmeden dönme veya cayma hakkınızın olup olmadığını belirleyebilirsiniz. Genel olarak, sözleşmeden dönme hakkı, taraflar arasında belirlenen şartlara ve kanunun ilgili hükümlerine göre kullanılabilir.

Dekont konusunda ise, ödediğiniz tutarların tamamını kanıtlayan dekontların tarafınıza zamanında ve eksiksiz olarak verilmesi gerekmektedir. Eksik verilen dekontun tamamını talep etme hakkınız bulunmaktadır. Eğitim veren birimden eksik verilen dekontu tekrar talep edebilir ve tarafınıza eksik verilen dekontun tamamının verilmesini isteyebilirsiniz.

Sonuç olarak, eğitim veren birimle aranızdaki sözleşmeye, ödeme şartlarına ve hizmetin sunulmasına ilişkin koşullara göre sözleşmeden vazgeçme hakkınızı değerlendirebilir, eksik verilen dekontu talep edebilir ve gerekli hukuki adımları atabilirsiniz. Ancak, bu süreçte Türk Borçlar Kanunu'nun ilgili hükümlerini dikkate almanız ve gerekli itiraz yollarını doğru şekilde kullanmanız önemlidir.İlgili kanun maddeleri: Türk Borçlar Kanunu Madde 426 - vii. hizmet belgesi.

İlgili Kanun Maddeleri:

kanun türü: türk ticaret kanunu

kanun maddesi: madde 727 - 1. genel olarak

kanun: (1) kendisine başvurulan veya başvurulması mümkün olan borçlu, başvurma konusu olan bedeli ödeyince, poliçe ve protesto belgesinin ayrıca doldurulacak bir makbuz ile birlikte kendisine verilmesini istemek hakkını haizdir. (2) poliçeyi ödemiş olan her ciranta, kendi cirosunu ve kendisinden sonra gelen borçluların cirolarını çizebilir.

kanun türü: türk borçlar kanunu

kanun maddesi: madde 426 - vii. hizmet belgesi

kanun: işveren, işçinin isteği üzerine her zaman, işin türünü ve süresini içeren bir hizmet belgesi vermekle yükümlüdür. işçinin açıkça istemde bulunması hâlinde, hizmet belgesinde onun işgörmedeki becerisi ile tutum ve davranışları da belirtilir.  hizmet belgesinin zamanında verilmemesinden veya belgede doğru olmayan bilgiler bulunmasından zarar gören işçi veya işçiyi işe alan yeni işveren, eski işverenden tazminat isteyebilir.

kanun türü: türk ticaret kanunu

kanun maddesi: madde 728 - 2. kısmi kabul hâlinde

kanun: (1) poliçenin kısmen kabulünden sonra başvurma hakkının kullanılması hâlinde, poliçe bedelinin kabul edilmeyen kısmını ödeyen kişi, ödemenin poliçe üzerine yazılmasını ve kendisine bu hususta bir makbuz verilmesini isteyebilir. bundan başka, onun sonradan diğerlerine karşı başvurma haklarını kullanabilmesi için, hamil ona poliçenin ve protestonun onaylı birer suretini vermek zorundadır.

kanun türü: türk ticaret kanunu

kanun maddesi: madde 120 - e) müvekkilin borçları

kanun: (1) müvekkil, acenteye; a) mallarla ilgili belgeleri vermek, b) acentelik sözleşmesinin yerine getirilmesi için gerekli olan hususları ve özellikle iş hacminin acentenin normalde bekleyebileceğinden önemli surette düşük olabileceğini bildirmek, c) acentenin yaptığı işleri kabul edip etmediğini ya da yerine getirilmediğini uygun bir süre içinde bildirmek, d) acentenin istemeye hak kazandığı ücreti ödemek, e) ücret, avans ve olağanüstü giderler hakkında 20 nci madde hükümlerine göre faiz ödemek, zorundadır. (2) bu maddeye aykırı şartlar, acentenin aleyhine olduğu ölçüde, geçersizdir.